Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:50Сряда

  21 Ноември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 11° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Рисковете в пограничния регион с Турция –предмет на изследване

  04-07-2018 0 695

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Има наводнение. В завод е избухнал взрив или голяма технологична авария. Сринала се е мрежовата връзка, поддържаща производствените мощности. Какво да правим, как да предпазим себе си и имуществото си? Такъв вид въпроси и ситуации бяха в основата на семинар за бизнеса, проведен в турския град Одрин на 21 и 22 юни по проект „Превенция на риска за устойчиво развитие на региона“, финансиран  по Програма за Трансгранично сътрудничество България - Турция 2014-2020.   Обект на изследване по проекта са технологичния риск, екологичния риск и природните бедствия в целевата област, както и  компетентната подготвеност в областта на риска.

  Идентифициране на проблемите и рисковите зони и разработване на модели за превенция са едни от целите на проекта. В резултат на проекта ще бъде изработена система за оценка на риска и карта на рисковете зони в трансграничния регион,  до която бизнесът, съвместно със всеки друг гражданин ще има достъп . С помощта им ще бъде възможно да се управлява риска, в т. ч. да се предприемат необходимите мерки, с които да се намалят евентуалните щети от технологичните и природни рискове.

  От  страна на домакините бяха споделени редица анкети, направени сред различни групи от хора за това, кое за тях определено е риск. Стана ясно,  че наводнението е сред природните бедствия, които гражданите определят с висок риск. 25 до 36 часа след като реките Тунджа, Марица и Арда прелеят, наводняват Одрин и земеделските площи около града. За това в момента там се изгражда изкуствен канал, който да поема излишните води. Това разказа доц. Емре Атълган, координатор от турска страна на проекта. Обезпокоителното е, че както се посочва в анкетите, голяма част от хората в бизнеса, в агросектора и в администрациите считат, че няма рискове в региона. Това показва или отсъствие на информация, или отсъствие на знания по проблемите на управлението на риска.

  Сабина Недкова и Стела Найденова, експерти от „Черноморски институт“, Бургас   бяха категорични: “Поради значителното увеличаване на броя и сериозността на природните и причинените от човека бедствия през последните години, дължащо се до голяма степен на изменението на климата, и при положение че бъдещите бедствия ще бъдат по-драстични и комплексни, с по-значителни и дългосрочни последици, предотвратяването на бедствия е от ключово значение за постигането на по-голяма степен на защита и устойчивост срещу бедствията“. За това се налага интегрирания подход за управление на риска включва, който включва: Предотвратяване (превенция),    Готовност за справяне с  бедствието, и действие в отговор на възникването му.

  Бе обсъден проблемът с липсата на пречиствателна станция за отпадни води в Одрин: липсата такава е сериозен проблем и  може да предизвика риск в различни сектори и области. Водата е един от основните фактори на околната среда, замърсените води  са риск и за здравословния статус на населението. Домакините прогнозираха, че до 5-10 години този проблем  ще се реши. От българска страна бе изразено мнение, че в рамките на трансграничното сътрудничество може да се намери възможност за изграждане на такава с проектно финансиране.

  Коментиран бе и въпрос относно рисковете от разпространение на болести по животните  при преминаването им през границата.  Становището на експертите от двете страни, че целево трябва да се направи изследване, защото проблемът е от изключително значение, пряко свързан със здравния риск за населението.

  „Тази работна среща трябва да ни даде отговори – как да направим сградите си по-устойчиви на природните опасности и екологичните катастрофи, как хората да живеят по-добре, като противодействат на различните рискове. Затова трябва да разговаряме и да разпространяваме информация, да си сътрудничим и обменяме опит, да изградим полезен Дневен ред за обществото“, заключи проф. Маруся Любчева, под чието ръководство се осъществява проекта.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71249
  gbp Британска лира GBP 2.19984
  chf Швейцарски франк CHF 1.72654
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder