Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:23Понеделник

  10 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Родителски страсти при приема в първи клас, в Меден рудник и центъра са против новите правила

  13-02-2018 0 1844

  Снимка: Борислав Пенков

  Искат ново райониране и повече възможности за децата си

   

  Петя ДОБРЕВА

   

  Родителски страсти се разгоряха около проекта за Система за централизиран прием, записване и приемане на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Община Бургас. Той е изработен от общинската администрация съгласно изискванията на новата Наредба 10. Тя определя правилата, по които ще се приемат първокласниците от учебната 2018/2019 година. В Наредба 10 има задължителни критерии, които всяка община трябва да спазва при изработването на своята система. Документът обаче дава възможност на администрациите в цялата страна да изработят и свой допълнителен критерий за прием. В Община Бургас като такъв са избрали районирането. Според този критерий, територията на общината се разделя на отделни райони и всеки родител може да избира измежду училищата, които попадат в неговия район. Ако те не ги удовлетворяват, може да подадат документи за някои от училищата в съседния на тях район.

  Няколко дни след като проектът бе представен и качен в сайта на Общината, страстите се разгоряха. Родителите се обявяват против районирането. Най-сериозни са броженията за разделянето на училищата в централна градска част и в най-големия комплекс „Меден рудник“. Вече има предложения в Меден рудник да няма два, а един район. Други родители, чиито деца сега са в предучилищна група в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ роптаят, защото няма да могат да ги запишат в първи клас там, тъй като по настоящ адрес училището не попада в техния район.

  Има и други родители, за които районирането се оказва дискриминационно, тъй като не им дава възможност да избират училище в съседен на техния район. Такъв е случаят с Деница Стоянова, майка на бъдеща първокласничка. Семейството й живее в село Твърдица и според предложения от Общината проект тя трябва да запише дъщеря си в ОУ „Христо Ботев“ в съседното село Маринка. Това училище е определено за родителите, които живеят в Маринка, Твърдица, Извор и Димчево. На район „Маринка“ няма съседен район. Така на практика живеещите в тези четири съставни селища на общината не могат да избират друго училище, освен посоченото. Ако подадат документи за кандидатстване в школо в Меден рудник например, ще загубят значителен брой точки при класирането.

  „Родителите имат възможност да правят предложения. Ние ще ги обсъдим и ще ги вземем под внимание преди проекта да бъде входиран в окончателния си вариант в Общинския съвет, където трябва да бъде гласуван на сесията в края на март“, коментира Йорданка Ананиева – заместник-кмет по образование в Община Бургас.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.19547
  chf Швейцарски франк CHF 1.73098
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder