Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:18Неделя

  20 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 18° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Родителски страсти при приема в първи клас, в Меден рудник и центъра са против новите правила

  13-02-2018 0 1366

  Снимка: Борислав Пенков

  Искат ново райониране и повече възможности за децата си

   

  Петя ДОБРЕВА

   

  Родителски страсти се разгоряха около проекта за Система за централизиран прием, записване и приемане на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Община Бургас. Той е изработен от общинската администрация съгласно изискванията на новата Наредба 10. Тя определя правилата, по които ще се приемат първокласниците от учебната 2018/2019 година. В Наредба 10 има задължителни критерии, които всяка община трябва да спазва при изработването на своята система. Документът обаче дава възможност на администрациите в цялата страна да изработят и свой допълнителен критерий за прием. В Община Бургас като такъв са избрали районирането. Според този критерий, територията на общината се разделя на отделни райони и всеки родител може да избира измежду училищата, които попадат в неговия район. Ако те не ги удовлетворяват, може да подадат документи за някои от училищата в съседния на тях район.

  Няколко дни след като проектът бе представен и качен в сайта на Общината, страстите се разгоряха. Родителите се обявяват против районирането. Най-сериозни са броженията за разделянето на училищата в централна градска част и в най-големия комплекс „Меден рудник“. Вече има предложения в Меден рудник да няма два, а един район. Други родители, чиито деца сега са в предучилищна група в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ роптаят, защото няма да могат да ги запишат в първи клас там, тъй като по настоящ адрес училището не попада в техния район.

  Има и други родители, за които районирането се оказва дискриминационно, тъй като не им дава възможност да избират училище в съседен на техния район. Такъв е случаят с Деница Стоянова, майка на бъдеща първокласничка. Семейството й живее в село Твърдица и според предложения от Общината проект тя трябва да запише дъщеря си в ОУ „Христо Ботев“ в съседното село Маринка. Това училище е определено за родителите, които живеят в Маринка, Твърдица, Извор и Димчево. На район „Маринка“ няма съседен район. Така на практика живеещите в тези четири съставни селища на общината не могат да избират друго училище, освен посоченото. Ако подадат документи за кандидатстване в школо в Меден рудник например, ще загубят значителен брой точки при класирането.

  „Родителите имат възможност да правят предложения. Ние ще ги обсъдим и ще ги вземем под внимание преди проекта да бъде входиран в окончателния си вариант в Общинския съвет, където трябва да бъде гласуван на сесията в края на март“, коментира Йорданка Ананиева – заместник-кмет по образование в Община Бургас.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66016
  gbp Британска лира GBP 2.23971
  chf Швейцарски франк CHF 1.66128
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.