Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:13Четвъртък

  17 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Руска Бояджиева: Замерването на вредните емисии от колите трябва да е национална политика

  12-01-2018 2 1837

  Снимка: faragency.bg

  Проблем със замърсяването на въздуха са и автомобилите без катализатор показа предишното проучване на „Черноморски фар“. Данните от началото на август миналата година сочеха, че в Община Бургас има 105 062 декларирани превозни средства, като само ¼ от тях са с катализатори. Това са 20 964 МПС-та. Иначе по-детайлно погледнати, официалните данни от общината сочат, че декларираните леки автомобили са 84 377, а тези с наличен катализатор са 20 579. Останалите превозни средства са 20 685, но при тях броят с катализатор е фрапиращо нисък – 367. От Община Бургас заявяват, че това е броят само на декларираните превозни средства. Реалността обаче е, че по улиците на Бургас се движат много повече автомобили, за които само можем да предполагаме колко от тях са с катализатор.

  Със зам.-кмета Руска Бояджиева говорихме и за възможността Община Бургас да последва примера на София и да закупи уреди за замерване чистотата на въздуха. „Ако трябва да бъда откровена, това трябва да бъде една цялостна политика на държавата по отношение на старите автомобили. Наскоро от „Пътна полиция“ изнесоха и официална статистика – от над 300 000 автомобила, които се регистрират за първи път в държавата на годишна база, около 15-16% са с възраст над 20 години, следователно без катализатори и с много труден контрол над замърсяването на въздуха. Процентът пък на новите автомобили, които се регистрират за първи път, е изключително малък – под 10%“, посочи тя.

  Другият проблем според Бояджиева е свързан с контрола. Според нея общината няма компетенции за това да контролира кой с какво превозно средство се придвижва. „Работата ни е да стимулираме хората да ползват повече градския транспорт, отколкото автомобилите си. Хубава е инициативата на колегите от София, но реален ефект ще има само, когато има ясна политика за това какво внасяме и употребяваме и когато има ясни механизми за контрол – както по време на първата регистрация на автомобилите, така и по време на периодичните технически прегледи“, уточни зам.-кметът.

  Последните официални изявления на министъра на околната среда и водите Нено Димов са, че чрез ОП „Околна среда“ ще се търсят възможности и ще се осигурят средства за структурите на МВР като бенефициенти по Програмата за закупуване и предоставяне на органите на КАТ – Пътна полиция на апарати за замерване на отработилите газове на автомобилите. Маринета Николова, началник-отдел „Опазване на околната среда“, заяви, че ако се осигури такава възможност по програмата, Община Бургас ще се възползва. 

  коментари

  Добави своя коментар

  12.01.2018 г., 21:34 ч. | Анонимен
  Бояджиева наясно ли е е неефективността на някои градски линии. Всъщност тя дали пол9ва автобус или замърсява с кола.без катализатор????

  12.01.2018 г., 21:32 ч. | Анонимен
  Руска да не се прави на незнаеща, ами да назове основните замърсители на въздуха! Дали й стиска?

  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7173
  gbp Британска лира GBP 2.20773
  chf Швейцарски франк CHF 1.73558
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder