Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:57Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Руснаци и украинци превземат сферата на услугите в Бургас

  02-10-2018 0 1882

  Снимка:

  Рускоговорящи граждани навлизат в сферата на услугите в Бургас и успешно се лансират на пазара, предлагайки добро обслужване. Това е направило впечатление на наши читатели.

  От ДРСЗ – Бургас коментираха, че директно чрез Агенцията по заетостта се уреждат трудовите възможности за гражданите от трети страни, трайно пребиваващи у нас, и че тук на място в града няма информация колко чужденци работят в сферата на услугите.

  Само една руска гражданка се е регистрирала в Бургас в камарата на занаятчиите като фризьорка. Тя работи в квартал „Лазур“. Жената си е изкарала майсторско, както си му е редът. Това обясни председателят на занаятчийската камара Майя Стоянова.

  Наблюденията на мнозина обаче сочат съвсем различно. Доста граждани от трети страни работят в Бургас в различни сфери на услугите. Примерът с фризьорката е само един. В бригадите, които при санирането се занимават със свалянето и поставянето на климатиците, е често срещано явление да звучи руска реч.

  „Що се отнася до поддръжка на битова, климатична техника, автомонтьори и всякакви технически специалности или строителни и довършителни дейности – всичко това е извън списъка на занаятите, който бе съставен от 2011 година. Там няма кой да контролира и регулира кой какво прави, и каква квалификация има.  Под шапката на Закона за занаятите останаха по-елементарните, така да се каже, услуги – обущари, шивачи, шапкарство“, коментира Стоянова.

  Желаещите да упражняват професии в сферата на услугите могат да се регистрират като физически лица, които упражняват свободна професия, където няма ограничения точно с какво да се занимава всеки един. Другият вариант е да бъде регистрирана фирма, ако има документ за постоянно пребиваване у нас и отговаря на останалите критерии за граждани от трети страни, извън ЕС.

  „Страшно много хора работят в сферата на услугите изцяло в сивия сектор. Не само чужденци, а и българи. Кой както се уреди – ако го хванат- хванат. Такива хора обикновено не се навират много в очи. Вече ако има масирани проверки от НАП – могат и да попаднат на нарушения. Но ако услугата например се извършва в дома на даден клиент – много е трудно да се установи, че майсторът работи извън закона“, обяснява Стоянова. Обикновено за такива капацитети човек научава от свои приятели или пък от обявен в социалната мрежа телефон, срещу който лаконично е написано, че извършва дадена услуга.

  Доста бургазлии от сферата на фризьорството например, се ориентираха към работа в чужбина и освободиха места тук в града, припомни Майя Стоянова, и допълни, че услугите не търпят празно пространство, както всичко останало в природата. Затова и овакантените от тях места се заемат от други – до колко законно и по какъв начин – тя не се нае да коментира. Това със сигурност важи и за останалите професии в сферата на услугите.

  Открит остава и въпросът за квалификацията  и например дали един 6 -8-месечен курс в Център за професионално обучение или пък професионална гимназия дава нужната квалификация и необходимата практика, за да се започне успешна работа по дадената специалност.

  „Не трябва да забравяме, че в сферата на услугите е много важна и връзката, която се създава между потребителя и извършителя на услугата. Например при фризьорите – едва ли някой би поверил косата си на случаен човек. Същото е и при ремонтите“, допълва Стоянова. Тя не отрича и това, че по собствени наблюдения върху руски гражданки, които се занимават със занаяти, те са перфектни и амбициозни във всяко отношение.

  От гледна точка на бургазлии – част от тях търсят услугите на чужденците, защото по-голяма част от потребителите са изключително доволни от работата им. И предлаганата услуга  е на конкурентно и далеч по-високо професионално ниво.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder