Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:34Понеделник

  16 Юли 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 28° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  С 60 % се увеличава боклукът на Бургас през лятото

  11-08-2017 0 861

  Снимка: Борислав Пенков

  Дона МИТЕВА

  Между 40 - 60 % се увеличава боклукът на Бургас в отрязъка от 15 юли до към 15 септември. В разгара на лятото в социалната мрежа се появяват снимки на препълнени казани за смет от различни точки на града. На неприятни гледки се натъкват и туристите, които се разхождат по главните улици, където кошчетата често преливат.

  „Действително в летните месеци, в резултат на туристическия поток, количеството на отпадъците се увеличава неимоверно. В тази връзка и пропуските, които допуска поддържащата фирма „Титан“, също се увеличават“, признава Павлин Михов, директор на дирекция „Околна среда” в Община Бургас. Той обаче веднага подчертава, че проблемът със замърсяването не е едностранен и не може да се търси вина за лошия вид на града само в поддържащата фирма. „Не трябва да се пропуска и фактът за сложния начин на обслужване – огромният брой автомобили, които паркират по улиците и пречат да се вдига боклука, и не на последно място и недисциплинираното отношение на търговски обекти и граждани“, обобщава еколог N 1 на града.

  Най-честите жалби за преливащи контейнери идват от Централна градска част и от „Възраждане“ . Там от началото на тази седмица е преминато на  нощно обслужване на съдовете, защото през деня е невъзможно кола на „Титан“ да се добере до контейнерите. Отделно районът е разпределен на подрайони, където чистачките от ръчното метене са ангажирани с  ежедневно почистване на площадките. Въведено е и измиване на площадките, защото започна сезонът на пъпешите и дините и когато отпадъкът бъде натиснат от пресовото устройство на колата, то изцежда течността, която допълнително замърсява терена.

  Това с измиването на площадките важи за територията на районите.

  Обща практика на търговските обекти е да изхвърлят опаковъчните материали направо в казаните, а един несгънат кашон заема много място и по-бързо се препълва контейнера. Следователно започва и струпването на отпадък около него.

  Независимо, че от общината има създадена система за безплатно събиране на отпадъци от малки строителни ремонти в домовете, гражданите не се възползват от услугата, е констатацията на екоинспекторите. „Вярно, август е месец на отпуски и хората правят много ремонти в домовете си, но това, което им  създадохме като възможност – да се обадят на телефон на  „Титан“, за да определят ден и час, в който да бъдат взети строителните отпадъци и едва тогава да ги изкарат на посоченото от сметосъбиращата фирма място - това не се спазва. Много такива нарушения има“, обяснява Михов. Изхвърляйки строителни отпадъци до контейнерите, които няма как  да бъдат вдигнати със същия автомобил, с който се събират битовите отпадъци, се замърсява. Строителните отпадъци престояват няколко дни на площадките и създават впечатление, че теренът не се обслужва и казаните не се почистват. Хората не обръщат внимание, че контейнерът е празен – те виждат онова, което е разхвърляна около него.

  По двете главни улици на Бургас - „Александровска“ и „Богориди“, кошчетата се събират три пъти дневно и това не стига. „Не стига, защото всички живеещи в района изхвърлят битовите си отпадъци в кошчетата, вместо да отидат до казаните. Това е грубо нарушение, много често се срещат такива случаи“, коментира Михов.

  За търговските обекти по двете главни улици има създадена организация те да бъдат обслужвани на място – „от врата на врата“ от фирма, която извършва разделно събиране на отпадъци от опаковки. Друг е въпросът, че някои от тях също не спазват този регламент.

  По отношение на хранителните и биоразградимите отпадъци, които се изхвърлят от заведенията, има изисквания по закон, които задължават заведенията да съхраняват отпадъците от месо и храни в специални хладилни камери и да ги предават на предприятия, които се занимават с обезвреждане на такъв тип отпадъци, обясниха от екологията. „Този тип отпадъци се предават, но останалите биоразградими отпадъци  - хляб, обелки от плодове и зеленчуци, кори от цитруси, към настоящия момент, поради това, че липсва система за разделно събиране на биоразградимите отпадъци от хранителен произход, не се събират разделно. Такава система ще бъде изградена догодина. Общината е едно от местата, което е определено да кандидатства за изграждане на анаеробна инсталация за третиране на биоразградими отпадъци. Когато бъде изградена тази система,  ще се въведе и система за събирането на тези отпадъци“, обясни Михов.

  Предстои промяна в начина на заплащането на такса битови отпадъци. Обсъждани са различни варианти. Вероятно на общините ще бъдат предоставени няколко възможности и те сами да изберат коя от тях да приложат.

  „Според мен най-справедливо е да се заплаща според количеството генерирани отпадъци, но това е трудноприложимо. По-справедливо е и на база броя на хората, които обитават дадено жилище и ползват услугата сметосъбиране и сметоиздвозване.  Какъвто и принцип да се избере в нашата община, със сигурност таксата няма да падне“, коментира Михов.

  През летните месеци най-много глоби отнасят юридически лица – фирми. Там минималната  санкция е 200 лева и стига до 5 000 лева. За физическите лица глобата започва от  100 лева и отново достига до 5 000лева.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ползвате ли "зелената зона"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.6688
  gbp Британска лира GBP 2.21574
  chf Швейцарски франк CHF 1.67222
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.