Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:00Четвъртък

  27 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  С „Платформа" влизам в общата естетика на биеналето

  Творецът създава свое ателие в Лъка, където вече творят именитите бургаски автори

  30-08-2018 0 1038

  Иво Бистрички - художник
  Снимка: Борислав Пенков
  Интервю на Петя Добрева

  Иво Бистрички е роден през 1971 година. Завършил е художествената гимназия в Казанлък, а след това продължаваа образованието си във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" със специалност „Живопис". Има реализирани редица самостоятелни изложби в Бургас и страната. Участва и в общи експозиции. Носител е на престижни награди, за които обаче в биографията си не споменава нищо.

  От 2005 година активно участва в творческия живот на София.

  Тази година Иво Бистрички спечели голямата награда на Община Бургас в категория „Живопис" от биеналето „Приятели на морето" с творбата си „Платформа".

  Картините на номинираните и отличени автори могат да бъдат видени на първия и втория етаж в художествена галерия „Петко Задгорски", както и в изложбената зала на Дружеството на бургаските художници на улица „Александровска".

   

  - На табелката под картината Ви пише: „Иво Бистрички - София". Защо организаторите на биеналето Ви представят като художник от столицата?

  - И аз не мога да си обясня защо е така. Сигурно, защото през последните години живея и работя основно в София, отколкото в Бургас. Може би сега е моментът да кажа, че всъщност скоро време няма да живея и в Бургас, защото строя ателие наблизо и ще живея в поморийското село Лъка.

  - Вие сте поредният художник, след Стоян Цанев и Климент Атанасов, който ще живее и твори в Лъка. Да не създавате специално артистично място за хора на изкуството?

  - Ставаме все повече и накрая може би наистина ще създадем една малка арт група. Мястото е хубаво, близо е до големия град, до летището, еднакво близо е както до Бургас, така и до Поморие и дава възможност човек да бъде творчески сам и да не къса контакта с големия град и възможностите за комуникация. Желанието ми е да създам едно място за общуване с колеги и обмяна на идеи.

  - Очаквана ли беше наградата Ви от тазгодишното издание на „Приятели на морето"?

  - Това е четвъртото ми или петото участие в биеналето, след неговото възобновяване, не съм ги броил точно. След всяко негово издание си казвам, че повече няма да участвам, защото това, което творчески правя е малко по-далече от това, което се показва традиционно на „Приятели на морето". Картината, която предоставих сега за тазгодишното издание, се доближава до формата на изкуството, което се показва на биеналето. В този смисъл може би наистина с такъв тип произведение мога да направя контакт с жури и публика, да влезем в общата естетика на изкуството и биеналето.

  - Изкуството говори само по себе си, но всяка картина си има название. Вашата се казва „Платформа". Платформа за какво?

  - Естествено е, че метафорично е заглавието, а изображението е конкретно и ясно. Тук по-скоро става въпрос за място или обиталище, на което духът стъпва и той по някакъв начин се противопоставя на природата. Платформата е място, където човекът застава срещу природата.

  - Как успявате да се провокирате?

  - Не знам. Идва ми свише.

  - През годините се променяте и като отношение към цветовете. Това отвътре ли Ви идва?

  - В контекста на предния въпрос всичко е един процес, който въпреки че всеки автор предполагам, че си мисли, че управлява, има подсъзнателни процеси и ситуации, провокации от живота. Според мен е нещо нормално един съвременен художник да се променя. Дори клишето, което беше наложено от по-старите поколения, че един художник трябва да изгради стил и маниер, отдавна е изчезнало. Съвременният художник е художник, който сам се променя.

  - Има ли норма, рамка и граница, която сам си слагате?

  - Иска ми се да не си слагам, но за съжаление има много фактори, които слагат тези граници.

  - Т.е., това са нещата извън Вас?

  - Предимно.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.18277
  chf Швейцарски франк CHF 1.75995
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.