Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:19Понеделник

  10 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Сагата със занаятчиите продължава: До две седмици решават дали ще влязат в Етнографския музей

  13-03-2018 0 1156

  Снимка: faragency.bg

  Директорът на РИМ Милен Николов с конкретни искания за бъдещите павилиони

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Сагата със занаятчиите в Бургас и искането им за евентуален терен, където да поставят павилионите си, продължава. По време на заседанието на постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас стана ясно, че решението от предходното заседание за изготвянето на евентуално задание от страна на Камарата на занаятчиите и председателя й Майя Стоянова не е изпълнено. Припомняме, че последният вариант, който комисията прие, бе за евентуалното поставяне на павилионите в двора на Етнографския музей, като главният архитект на Бургас Веселина Илиева и Майя Стоянова изявиха готовност за разговор с директора на музея Милен Николов.

  В заседанието на комисията обаче Илиева заяви, че въпреки че е воден разговор с Николов, то от Камарата на занаятчиите не са представили конкретно задание, както им бе изискано. Главният архитект уточни, че ако не се знае каква площ ще заемат евентуалните павилиони, няма как да предложат каквото и да е. Отделен факт е, че Бракаловата къща, в която се помещава Етнографският музей, е най-старата в Бургас и каквито и да е дейности в двора й, трябва да се съгласуват с Министерство на културата, тъй като е културен паметник. Тук Илиева допълни, че за да се съгласува с министерството това предложение, трябва да има конкретна концепция.

  Директорът на музея Милен Николов изказа мнението си, че няма как „някакви си магазинчета да се набутат в двора на музея“. Той уточни, че евентуалното им поставяне може да се случи само, ако са във възрожденски стил и предлагат само традиционни български занаяти. Николов продължи и с това, че идеята на музея, а и на занаятчиите трябва да е привличането на туристи. „Ако искаме да водим туристи, средата трябва да е типично етнографска. Богатите туристи са се нагледали на всичко, затова търсят типично българското. Не става да предлагаме занаяти в лъскави павилиони, или занаят, който се е превърнал в нещо модерно“, поясни той. Директорът на музея даде пример с „Етъра“ и как можем в Бургас да се стараем за нещо подобно. „Няма да е същото, но занаятите трябва да са стари, павилионите във възрожденски стил“, уточни Николов. Той бе категоричен, че евентуалните магазини трябва да са собственост на музея, за да може да контролират дейността им.

  На тези му думи Майя Стоянова реагира остро. „В „Етъра“ майсторите получават заплати, а ние искаме само да наемем помещенията и занаятчиите да се прехранват с производството си, все пак те преди всичко са търговци. Не мога да ги накарам да се превърнат в музейни експонати“, категорична бе тя.

  Веселина Илиева обясни, че доколкото разбира, ако ще се правят павилиони в двора на музея, то те ще са инвестиция на общината.

  Ангел Божидаров пък върна отново на дневен ред идеята за поставяне на павилионите по улица „Алеко Константинов“. Илиева обаче му отговори, че тя е предвидена за пешеходна зона и дори сегашните будки по нея са в нарушение.

  В крайна сметка трите страни – Комисията по туризъм, занаятчиите и музея стигнаха до решение за изготвяне на концепция за павилионите, както от страна на занаятчиите, така и от страна на музея в 10-15 дневен срок. След това отново ще се срещнат, за да се изясни дали най-накрая близо десетгодишната драма на занаятчиите ще намери решение.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.19547
  chf Швейцарски франк CHF 1.73098
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder