Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:58Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Само 20% от нуждаещите се деца посещават стоматолог

  • Безплатното протезиране за възрастни започва на 1 септември, ще се доплащат до 70-80 лева

  19-06-2018 0 776

  Д-р Николай Шарков:
  Снимка:
  Интервю на Ина Петрова

  Д-р Николай Шарков е председател на Българския зъболекарски съюз. Роден е в Бургас. Завършва „Стоматология“ в МУ – София през 1982 година. Придобива две специалности: „Детска дентална медицина“ и „Обща дентална медицина“. Магистър по „Стопанско управление“ със специалност „Здравен мениджмънт“. Първоначално работи като общопрактикуващ стоматолог в Бургас. По-късно, през 1990 година, заедно със свой колега открива един от първите частни кабинети в София. Член е на Българското научно стоматологично дружество, Европейската академия по детска дентална медицина, Международната дентално-медицинска академия, Международната асоциация по обществено дентално здраве. Д-р Шарков е в Бургас за 18-я конгрес на БЗС, който се проведе в морския град в дните от 7 до 9 юни, с участието на международно признати авторитети в денталната медицина и много родни специалисти.

   

  Д-р Шарков, достатъчен ли е според Вас, пакетът стоматологични услуги – съответно за деца и възрастни, който можем да ползваме през тази година?

  За деца – да. Тази година те имат право на един преглед и четири дейности. Включва се лечение на кариес, усложнения на кариес,  екстракция на зъби, касаеща временни и постоянни зъби. Този пакет е напълно достатъчен, той не е променян от миналата година. Това, което не е достатъчно, е грижата на родителите към децата, защото само 20% от нуждаещите се деца посещават стоматологични кабинети. Що се отнася до пакета за възрастни – той не е достатъчен. Ние едва се преборихме за трета дейност, която е или вадене на зъб, или поставяне на пломба, или комбинация. При тях се предоставят един преглед и три дейности. А още по-трудно се преборихме за тази част от възрастните – най-онеправданата група. Започваме с групата 65-69 години с тотално протезиране. Тези, които нямат зъби на горна или на долна, или на двете челюсти, могат да си направят протези. Имат право на до две протези. Тези дейности стартират от 1 септември.
  Тези услуги бяха обявени като безплатни, но се оказа, не съвсем. Колко ще трябва да доплащат възрастните хора за протеза?
  Те ще заплащат зъботехническия труд, който трябва да е от порядъка на 70-80 лв. Но може да питате колко досега са плащали за една протеза.

  Колко?

  Два до три пъти повече, защото са плащали и зъболекарския труд. Тоест направена е стъпка напред. Те ще плащат по-малко, отколкото досега. Естествено, протези ще работят тези от зъболекарите, които искат да работят протези. Ще има договори между зъболекарите и зъботехническите лаборатории. Ще има ясно движение на финансовите средства. Няма да има сива икономика, защото ще има размяна на фактури. 
  Колко здрави са детските зъби? Знае се, че сме на едно от челните места в Европа по брой кариеси при децата.  
  4 до 5 временни зъба са с кариеси при 5-годишните. При 12-годишните, 3 постоянни зъба вече са с кариес. При 18-годишните - 6. Всеки четвърти 18-годишен има един изваден зъб. Само 30% от 18-годишните са със здрави венци. Което е трагедия!

  На какво се дължи това?

  На липсата на знание, на липсата на профилактика в ранната детска възраст. Защото ние имаме едно изпуснато поколение. От 1989 до 2009 година нямаше профилактика, а тя е ангажимент на държавата. През 2009 година влезе Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата, която програма работи. Всяка година най-видимата й част е поставянето на силанти на постоянните детски зъби. Това дава първите резултати, които показват снижаване на зъбния кариес, но още е рано да ги отчитаме напълно. А данните за кариесите са от прегледани 20 160 деца.

  Трябва или не да върнем зъболекарските кабинети в училищата?Какво означава зъболекарки кабинет в училищата? Децата не се водят под строй и после да отчетеш едни здравни книжки. Нека всеки родител да си води детето на зъболекар. Това е грижа на родителя. В крайна сметка, държавата не е отговорна. Първо родителите трябва да се грижат за децата, а след това да искат държавата да се грижи за тях.


  Много се говори за безопасността на пломбите от амалгама. Вашето мнение?

  Амалгамата не е вредна за пациентите. Те може да не са естетични, но са най-здравите обтурации, с които разполага денталната медицина. Никой не може да ме убеди в противното. Аз се занимавам с материолознание, и съм преподавател и знам свойствата на всички дентални материали, които използваме за пломби. Но, живакът от амалгамата, която сваляме от устата, се оплакаха, че замърсявал световните морета и океани. И поради това в рибата се натрупвал живак. Но аз винаги задавам един въпрос – такова огромно количество ли използва стоматологията в сравнение, да речем, добива на ценни метали.


  А когато е в устата на човек вреди ли?

  Не. Амалгамата е най-изследваният стоматологичен материал. Най-голямата пломба от амалгама излъчва за кратък период 5 пъти по-малко живак от дневните допустими дози. 
  Тоест твърдите категорично, че амалгамата не е вредна. Ще продължи ли в такъв случай да се използва у нас?
  Ще ви цитирам точно текстовете от приетия регламент - да не се използва дентална амалгама при деца до 15 години, при бременни, при кърмачки. Точка. Следващо изречение – освен в случаите, когато лекарят по дентална медицина е преценил, че трябва да бъде използвана такава и е получил информирано съгласие от страна на пациентите. Тази регулация влезе в сила. В случая по-скоро се обръща внимание на опазването на околната среда. От 1 януари всички зъболекарски машини трябва да са снабдени със сепаратори на амалгама, тоест да не попада тя в отходните води от машината.

  Има ли дефицит на зъболекари в някои райони у нас? 

  В България има свръхброй зъболекари. Струпването на зъболекари в големите градове е финансово обосновано. Ние правим инвестиция, в зависимост от възможностите, от 60 до 100 000 лева за оборудване на един зъболекарски кабинет, без да смятаме недвижимата собственост, сградния фонд – няма значение дали ще е под наем, дали ще го купиш. Всичките тези средства трябва да се върнат – на себе си или на банката. Следователно ти трябва да работиш на място, където има достатъчен брой пациенти, които могат да си позволят заплащането на дентални услуги. Подчертавам, че цените на качествените дентални услуги в България са най-ниски в целия Европейски съюз спрямо стандарта на живот. Е, къде да отидеш? В село Козарско, където живеят 50-100 души. Да инвестираш в кабинет за 60 000 лева и да фалираш. Аз съм от Бургас и в началото на кариерата си съм работил на подвижен кабинет.
  Добре, тогава как трябва да се покрият малките населени места?   
  В малките населени места трябва да има държавна политика. Тя трябва да бъде обсъдена и реализирана с БЗС. Може да се направят социални кабинети, които да се покриват от общините. Могат да се измислят и редица други средства, но това ще бъде предмет на бъдещи разговори. Но зъболекарите трябва да се грижат за здравето на българския народ. Дипломирани зъболекари с магистърска степен. Подчертавам го нарочно, защото в някои западноевропейски страни се произвеждат зъболекари с много по-ниска степен на образование.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder