Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:52Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Санаториуми блазнят пациенти с евтини пакети

  31-03-2018 0 2281

  Снимка:

  Инвалиди плащат 60 лева за седмица край морето

  Ина ПЕТРОВА

   

            Първите, записали се в Програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ за 2018 година, вече са факт. Кампанията за така наречените евтини санаториуми стартира в петък, като най-нетърпеливите пациенти чинно внесоха документите си в Териториалното поделение на НОИ в Бургас още в първия ден, показа проверката ни. 

            Тази година за финансирането й в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване са предвидени 20 103 061 лева. Очакванията са от тези средства да се възползват около 47 000 души в цялата страна. Пакетът по програмата е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7 лева дневно се поема от държавата. Изисква се  доплащане, което е различно за отделните балнеохотели и специализирани болници. Всеки човек има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Според заболяването си, пациентите могат да избират между 49 заведения, изпълнители на програмата. Шест от специализираните болници са в Бургаски регион – Балнеохотел „Св. Мина“, Почивна станция „Св. Мина – 2“, Специализирана болница за рехабилитация „Стайков и фамилия“, Специализирана болница за рехабилитация „Мари“, филиала в Поморие на Специализираната болница за рехабилитация – Национален комплекс и Специализираната болница за рехабилитация в Бургаски минерални бани. 

            „Няма голяма промяна в предоставените средства от страна на държавата, както и във възможностите за профилактика и рехабилитация спрямо миналата година. Няма квоти за отделните региони, просто хората могат да подготвят документите, които се изискват и да кандидатстват“, коментира директорът на Териториалното поделение на НОИ в Бургас Енчо Жеков. Явно желаещите следят изкъсо Програмата и още при стартирането й, с готовите вече  документи, посетиха Осигурителния институт.  

            Важно е да се знае, че пред кандидатстващите има стриктни критерии и  условия. За да ползват паричната помощ за профилактика, те трябва да имат осигуровки за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени и дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. От НОИ напомнят, че заболяването трябва да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е преценил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

            Правоимащи са и хората, които получават лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

            „Миналата година Програмата ползваха 2 450 души от Бургас и региона. Интересът е голям, надяваме се и тази година да могат да се възползват повече хора“, съобщиха от отдел „Краткосрочни обезщетения“ към НОИ в морския град. От там подчертаха, че изпълнителите могат да предоставят на лицата допълнителни услуги, само по тяхно изрично искане. Задължително условие пред ползвателите пък е да се спазва пълния срок рехабилитация, както и да се ползват и трите компонента на паричната помощ – медицински процедури, нощувки и частична парична помощ за хранене. При неспазване на посочените изисквания, направените разходи са за сметка на лицата.     

            Какво ще е доплащането в санаториумите е един от ключовите въпроси, които вълнуват хората. Оказва се, че то е различно и зависи от избраното лечебно заведение. Справката ни показва, че най-евтино излиза профилактиката в Болницата за продължително лечение и рехабилитация в Банкя и Хисаря – там доплащането за един храноден е в размер съответно 2 и 3 лева. При повечето санаториуми допълнителните разходи на човек за храна излизат средно по 15 лева на ден. Обичайната цена на резервация е 30 лева - тя обаче се поема от държавата. Отделно на места има и неголям туристически данък. Най-много се доплаща в лечебните заведения на „Профилактика, рехабилитация и отдих“, както и при някои от самостоятелните юридически лица. Така например в популярните балнеохотели във Велинград, Павел баня, Дружба, Вършец, доплащането е по 18 лева на ден. Толкова е сумата и във всички бургаски обекти, включени в Програмата, с изключение на Поморие, където е фиксиран разход от 15 лева за храноден. Местата около Бургас са едни от най-предпочитаните заради възможността да се прави плаж, наред с процедурите с луга, лечебна кал и минерална вода.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder