Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:53Петък

  18 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Съсед по килия на покойния гард Горан със скандални разкрития в съда

  26-06-2019 0 5797

  Снимка: faragency.bg

  Починалият бил без легло, стъкла на прозорците и с една кофа за тоалетна

  Борел се за въздух с импровизирана хартиена тръба

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Делото за смъртта на гарда Горан Горанов започна с разпитите на шестима затворници и трима надзиратели. Най-скандалните разкрития за последните седмици на покойника разказа съседът му по килия пандизчията Иван Рачев. Той е от 12 години в Бургаския затвор, но съдбата го запознала с Горан, когато го връщат от Ловеч. Двамата са в отделение с най-бруталните затворници – тези с убийства, излежаващи от 15 до 20 години, затворниците с психически отклонения и наказаните в карцера.

  Иван разказа, че през цялото това време не е забелязал Горан да е агресивен, или да провокира с нещо надзирателите. Били в добри отношения.

  „Няколко месеца преди смъртта му нямаше никакви условия в килията – без шкаф, легло, стъкла на прозорците. Имаше само една решетка пред вратата и прозорчето на нея, а между тях кофа за уриниране, която дори не достигаше. Фекалии имаше навсякъде, но то в затвора това е масова практика“, заяви той.

  Иван продължи с това, че три седмици преди смъртта на Горан са започнали проблемите с парното. Самият той  видял пукнатини по тръбите, откъдето излизала горещата пара под налягане.

  „Горан ме молеше да му отварям капандурката, за да може да диша. Поставял съм въпроса пред надзирателите защо килията на Горан не се отваря и не го пускат дори за тоалетна, за който всички останали ни изкарваха. Да не ви говоря, че един от надзирателите, който днес е свидетел му казваше: „Ей, куче от тук жив няма да се измъкнеш. Ти затова си тук!“. В дните преди смъртта си той агонизираше и ме молеше да му помогна. Ако знаех, че ще умре, щях вратата да изкъртя, за да му помогна. На въпроса ми получих отговор, че това не е моя работа, а други ми казваха, че нямали право да отварят, имали такова разпореждане“, продължи пандизчията.

  В деня на смъртта му – 25 март 2017, болката на Горан била голяма, спомни си Иван.

  „Тогава чух единият от подсъдимите – надзирателят Стилиян(б.а. Стилиян Карчев) да казва, че вратата трябва да се отвори. Тогава обаче един Ахмед, също надзирател, се провикна от втория етаж да не я отварят. Няколко дни храна дори не му даваха, не знам как не му обърнаха внимание толкова време, както и да оправят парната инсталация. Според мен виновниците няма да бъдат открити, защото са на по-високо ниво. Тук не трябва да са само двама, а много повече хора“, каза затворникът.

  Според него Горан бил добронамерен и сговорчив и не заслужавал това, което му се случи. Тук Иван си спомни и как покойният си измайсторил хартиена тръбичка, с която опитвал да диша като я прекарвал между решетката и прозореца на вратата. Надзирателите не били изкарвали Горан близо 20 дни извън килията.

  „Преди това го изкарваха на каре, това е затворнически жаргон за четворка. Още с идването му обаче инсталираха металната решетка зад вратата и махнаха стъклата на прозорците“, каза още той.

  За 12-те години в затвора Иван призна, че неведнъж надзиратели му споделяли, че ако не изпълнят каквато и да е заръка си заминават, уволнявали ги. Затворникът дори заяви, че веднага след смъртта на Горан, шефът на затвора Бранимир Мангъров го заплашил с пистолет „Дезърт Ийгъл“ и малко след това бил изпратен във Варна. Според него това било, за да възпрепятстват възможността да свидетелства.

  Той си спомни и че в деня, в който гарда е починал са изпратили друг затворник, също свидетел по делото да разчисти килията на Горан. Надзирателите пуснали Иван чак, когато се разблъскал по вратата и опитал да я разбие, за да види приятеля си – издъхнал на пода, с пяна на устата и глава до парното.

  Подсъдими за причиняване на смърт по непредпазливост са двамата надзиратели Стилиян Карчев и Ангел Мавров. Те се възползваха от правото си да не дават обяснения по време заседанието, освен ако не решат обратното. Разпитите им водеха тримата адвокати, които са се наели да ги бранят и по въпросите им изглежда, че ще търсят оневиняване на клиентите им, като хвърлят вината върху ръководството за това, че парното е било неизрядно.

  В залата бе и майката на Горан, която за пръв път чу потресаващите подробности около последните седмици живот на сина си.

  Делото продължава с разпитите на останалите свидетели, като е много възможно днес те да не могат да бъдат изслушани всички.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.