Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:20Понеделник

  10 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Съветници искат нова система за качеството на въздуха и газ-анализатор за КАТ

  10-04-2018 0 569

  Снимка:

  Община Бургас да закупи система за мониторинг на качеството на въздуха и газ-анализатор за измерване на вредните емисии от отработените газове на автомобилите. Това предлагат в докладна записка общинските съветници от групата на ГЕРБ Димитър Людиев, Калояна Живкова, Георги Дракалиев, който е областен лидер на ВМРО и д-р Георги Митев, водач групата на Реформаторския блок в местния парламент.

  В големите градове качеството на въздуха неизбежно е по-лошо, отколкото в малките населени места, в които нито има промишленост, нито засилен автомобилен трафик. Според анализ, изготвен от общинската администрация, 25,17% от замърсяването на въздуха в община Бургас се дължи на пътния трафик, а 25,14% на промишлеността и строителството.

  „Сигналите от страна на граждани от почти цялата територия на града, показват необходимостта от координирани и ефективни действия от всички компетентни органи и заинтересовани институции. Мониторингът на качеството на атмосферния въздух и предоставянето на достоверна и в реално време информация на гражданите е един от основните ангажименти на органите на местната власт“, пишат общинските съветници.

  На територията на Бургас функционират три мониторингови станции от Националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух, както и Мобилна станция за контрол качеството на въздуха, собственост и под управлението на Община Бургас. Надграждането на съществуващата система за мониторинг на качеството на въздуха е възможно чрез доставката, монтажа и интеграцията на надеждни устройства в зоните с най-многобройни сигнали от гражданите. Това са к-с „П. Р. Славейков“, к-с „Изгрев“, ЦГЧ, жк „Възраждане“, к-с „Братя Миладинови“. По този начин ще се увеличи обхватът на наблюдаваната територия, ще се подобрят възможностите за информиране на населението и ще се подпомага дейността на контролните институции.

  Съветниците уточняват, че станциите следва да бъдат сертифицирани, с висока степен на защита, с вграден софтуер за снемане на данните.

  Що се отнася до замърсяването на въздуха, от пътния трафик отбелязват, че вредните емисии от изгорелите газове на автомобилите са изключително тежък замърсител, особено за големите градове. Бургас не прави изключение и именно затова през последните няколко години общината изпълнява целенасочена политика за обновяване и управление на обществения транспорт:

  - Обновяване на автобусния състав;
  - Развитие на електрическия транспорт;
  - Въвеждане на зони с успокоен трафик;
  - Рехабилитация на уличната мрежа;
  - Извеждане на транзитния трафик от града.

  В резултат на тези мерки се реализират над 1 500 т/год. спестени емисии CO2.

  За контрол и превенция на този вид замърсяване, на европейския пазар се предлагат газ-анализатори от ново поколение, с които се измерват вредните емисии от отработени газове. 

  Съветниците считат, че ако служителите в КАТ – Бургас разполагат с такова устройство, те ще имат възможност да измерват емисиите от отработили газове и да санкционират неизрядните автомобили. Тези проверки ще бъдат крачка в правилната посока, а именно по-малко вредни емисии във въздуха. Тази практика съвсем наскоро бе въведена и в София, където Столична община закупи 7 газ-анализатора, които впоследствие предостави на КАТ със същата цел.

  На въпрос дали Община Бургас не възнамерява да последва примера на София и да закупи такива уреди пред „Черноморски фар“ зам.-кметът по екология на Бургас Руска Бояджиева преди време заяви, че според нея това би следвало да е национална политика. Тогава тя все пак поясни, че ако има възможност да се осъществи, идеята не е лоша.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.19547
  chf Швейцарски франк CHF 1.73098
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder