Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:11Вторник

  22 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Съюзът за закрила на децата е създаден през 1925 г.

  01-06-2018 0 489

  Снимка: Държавен архив-Бургас

          Данка ГЕОРГИЕВА,

          Дирекция „Регионален държавен архив“ - Бургас                                        

      През 1925 година е създаден Съюзът за закрила на децата в България под покровителството на Нейно Величество царица Йоанна. Той създава в страната свои поделения, чрез които да провежда своите инициативи. През 1926 година Съюзът има 8 клона в България, през 1932 година те са 249, през 1936 година - 910, а през 1937 година – 1131.

              В Държавен архив – Бургас има съхранени документи на клонове на Съюза за закрила на децата в България в 58 селища от Бургаския регион. Повече от клоновете на Съюза са създадени през периода 1935–1938 година. Документите обхващат периода от 1932 година до 1955 година. Най–рано – на 28 май 1932 година – е основан клонът в Айтос.

  Целта на Съюза е да прави проучвания в областта на всестранното детско подпомагане, да обединява, да ръководи и да устройва подпомагането на деца и юноши до 18 години чрез настаняването им в заведения за обществено подпомагане (ясли, сиропиталища и др.), да полага грижи за нравственото и телесното укрепване на деца и юноши до 18 години (трапезарии, летовища, летни детски игрища, лагери, детски дневни домове и др.), да урежда отпразнуването на Деня на детето.

              В архива в Бургас са запазени многобройни, различни по вид документи, отразяващи дейността на клоновете през 30те и 40те години, които разкриват до каква степен се полагат грижи за децата през тези години.

  В плановете за дейността на дружествата през годините се залагат следните задачи:

  Подпомагане на безплатните ученически трапезарии.
  Откриване и организиране на летни детски игрища.
  Откриване и поддържане на летовища.
  Празнуване на Деня на детето и провеждане на томболи.
  Подпомагане на крайно бедни деца в натура – с лекарства, дрехи, детски пособия и др.
  Откриване на детски приюти.
  Уреждане на сказки от местни и външни лектори.

  На 16 юни 1936 година Съюзът за закрила на децата – клон Айтос открива в местността „Бадемова пътека”, в хижа на Юношеския туристически съюз в България – клон „Луда Камчия” лагер, където да летуват бедни и болни деца.

  Летуването се закрива на 26 август. Децата са 31 на брой, на възраст между 11 и 15 години, а ръководителите им са учители. За обзавеждане, храна и др. са изразходвани 17 527 лева. Дневният режим в лагера е следният: 7 часа – ставане; 7.15 часа до 8 часа – телесни упражнения, 8 часа – първа закуска; 10 часа – втора закуска; 10.30 – 12.30 часа – игри, песни, забави, разходки; 13 часа – обяд; 14 – 16 часа – пълна почивка; 16.30 часа – закуска; 16.40 – 19.40 часа – игри, разходки, песни и пр.; 20 часа – вечеря; 21.30 ч. – време за сън.

  Резултатите от лятната ученическа колония са повече от обнадеждаващи. Освен доброто настроение, многото усмивки, красиви емоции и общото закаляване, децата са наддали в тегло, както следва: наддали до 2 кг – 7 момчета и 8 момичета; наддали от 2 до 4 кг – 4 момчета и 10 момичета; наддали 4 и повече кг – 2 момчета. Крайният резултат е, че средно момчетата са наддали с 2.250 кг, а момичетата – с 2.050 кг, а в тогавашната преса е отбелязано „летуването даде насърчение и делото ще трябва да продължи”.

  От 1927 година Съюзът за закрила на децата в България редовно отбелязва празника „Денят на детето”, от който се получават значителни приходи, използвани за хуманитарни цели. Той се организира в неделята на Мироносците, под егидата на Министерството на вътрешните работи и народното здраве и Министерството на народната просвета.

  Идеята е, той да има общонароден характер и в него да вземат участие, освен гражданството, културните организации и учащите се, и всички административни, военни, църковни, общински и др. власти.

  Окръжните от Министерството на народната просвета, Министерството на вътрешните работи и народното здраве и Съюза за закрила на децата в България до областните училищни инспектори, директорите на училища, областните директори, околийските управители, кметовете и т.н. подтикват към провеждането на беседи за значението на детето за доброто бъдеще на нацията, за подпомагането и закрилата му, уреждането на изложби от книги, картини и играчки за деца. На този ден се организира общонародно събиране на помощи, съгласно член 26 от Закона за общественото подпомагане.

  По случай Деня на детето се уреждат томболи, в които се раздават различни предметни награди като „кутия локум”, „пакет липов цвят”, „кутия сардела”, „паста за зъби”, „тоалетен сапун”, „книга – „Български воин” ” и др.

  През 30те и 40те години на XX век държавата оказва помощ на децата, съобразно своите възможности, като основно насочва усилията си за ограничаване разпространението на болестите сред децата, които са най-уязвими.

  Днес политиката на България спрямо децата има други акценти и измерения и се осъществява от Държавна агенция за закрила на детето.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72259
  gbp Британска лира GBP 2.22253
  chf Швейцарски франк CHF 1.72685
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder