Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:09Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 28° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Съюзът за закрила на децата е създаден през 1925 г.

  01-06-2018 0 255

  Снимка: Държавен архив-Бургас

          Данка ГЕОРГИЕВА,

          Дирекция „Регионален държавен архив“ - Бургас                                        

      През 1925 година е създаден Съюзът за закрила на децата в България под покровителството на Нейно Величество царица Йоанна. Той създава в страната свои поделения, чрез които да провежда своите инициативи. През 1926 година Съюзът има 8 клона в България, през 1932 година те са 249, през 1936 година - 910, а през 1937 година – 1131.

              В Държавен архив – Бургас има съхранени документи на клонове на Съюза за закрила на децата в България в 58 селища от Бургаския регион. Повече от клоновете на Съюза са създадени през периода 1935–1938 година. Документите обхващат периода от 1932 година до 1955 година. Най–рано – на 28 май 1932 година – е основан клонът в Айтос.

  Целта на Съюза е да прави проучвания в областта на всестранното детско подпомагане, да обединява, да ръководи и да устройва подпомагането на деца и юноши до 18 години чрез настаняването им в заведения за обществено подпомагане (ясли, сиропиталища и др.), да полага грижи за нравственото и телесното укрепване на деца и юноши до 18 години (трапезарии, летовища, летни детски игрища, лагери, детски дневни домове и др.), да урежда отпразнуването на Деня на детето.

              В архива в Бургас са запазени многобройни, различни по вид документи, отразяващи дейността на клоновете през 30те и 40те години, които разкриват до каква степен се полагат грижи за децата през тези години.

  В плановете за дейността на дружествата през годините се залагат следните задачи:

  Подпомагане на безплатните ученически трапезарии.
  Откриване и организиране на летни детски игрища.
  Откриване и поддържане на летовища.
  Празнуване на Деня на детето и провеждане на томболи.
  Подпомагане на крайно бедни деца в натура – с лекарства, дрехи, детски пособия и др.
  Откриване на детски приюти.
  Уреждане на сказки от местни и външни лектори.

  На 16 юни 1936 година Съюзът за закрила на децата – клон Айтос открива в местността „Бадемова пътека”, в хижа на Юношеския туристически съюз в България – клон „Луда Камчия” лагер, където да летуват бедни и болни деца.

  Летуването се закрива на 26 август. Децата са 31 на брой, на възраст между 11 и 15 години, а ръководителите им са учители. За обзавеждане, храна и др. са изразходвани 17 527 лева. Дневният режим в лагера е следният: 7 часа – ставане; 7.15 часа до 8 часа – телесни упражнения, 8 часа – първа закуска; 10 часа – втора закуска; 10.30 – 12.30 часа – игри, песни, забави, разходки; 13 часа – обяд; 14 – 16 часа – пълна почивка; 16.30 часа – закуска; 16.40 – 19.40 часа – игри, разходки, песни и пр.; 20 часа – вечеря; 21.30 ч. – време за сън.

  Резултатите от лятната ученическа колония са повече от обнадеждаващи. Освен доброто настроение, многото усмивки, красиви емоции и общото закаляване, децата са наддали в тегло, както следва: наддали до 2 кг – 7 момчета и 8 момичета; наддали от 2 до 4 кг – 4 момчета и 10 момичета; наддали 4 и повече кг – 2 момчета. Крайният резултат е, че средно момчетата са наддали с 2.250 кг, а момичетата – с 2.050 кг, а в тогавашната преса е отбелязано „летуването даде насърчение и делото ще трябва да продължи”.

  От 1927 година Съюзът за закрила на децата в България редовно отбелязва празника „Денят на детето”, от който се получават значителни приходи, използвани за хуманитарни цели. Той се организира в неделята на Мироносците, под егидата на Министерството на вътрешните работи и народното здраве и Министерството на народната просвета.

  Идеята е, той да има общонароден характер и в него да вземат участие, освен гражданството, културните организации и учащите се, и всички административни, военни, църковни, общински и др. власти.

  Окръжните от Министерството на народната просвета, Министерството на вътрешните работи и народното здраве и Съюза за закрила на децата в България до областните училищни инспектори, директорите на училища, областните директори, околийските управители, кметовете и т.н. подтикват към провеждането на беседи за значението на детето за доброто бъдеще на нацията, за подпомагането и закрилата му, уреждането на изложби от книги, картини и играчки за деца. На този ден се организира общонародно събиране на помощи, съгласно член 26 от Закона за общественото подпомагане.

  По случай Деня на детето се уреждат томболи, в които се раздават различни предметни награди като „кутия локум”, „пакет липов цвят”, „кутия сардела”, „паста за зъби”, „тоалетен сапун”, „книга – „Български воин” ” и др.

  През 30те и 40те години на XX век държавата оказва помощ на децата, съобразно своите възможности, като основно насочва усилията си за ограничаване разпространението на болестите сред децата, които са най-уязвими.

  Днес политиката на България спрямо децата има други акценти и измерения и се осъществява от Държавна агенция за закрила на детето.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.