Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:07Понеделник

  17 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Селин Али – шампион, в тандем с Иван Георгиев – трети в света

  12-07-2019 0 1949

  Снимка:

  Фейсбук ни съобщи новината - Селин Али е световен шампион по ловна стрелба, дисциплина "Трап". Селин беше най-добра на Световното първенство в Италия, заслужи златния медал и титлата при девойките. Ден по-късно стана ясно, че най-добрият български тандем - айтозлиите Селим Али - Иван Георгиев е трети в света. Двамата ни стрелци спечелиха бронзовите медали при смесените двойки и категорично наложиха Айтос и България в списъка на най-добрите на планетата. Селин и Иван за втори път печелят световния бронз в Лонато, Италия, тази година повтарят резултата си от 2018 година.

  Ето какво написа кметът на Община Айтос Васил Едрев в профила си в социалната мрежа, след като научи новината, че Селин е световен шампион:

  "Нашето момиче е с най-точен мерник в света при девойките в дисциплина "Трап". Новината дойде от Световното първенство в Лонато, Италия, където от 1 до 4 юли за световната шампионска титла спориха най-добрите стрелци на планетата. 

  Шампионската титла на 17-годишната ученичка в СУ "Никола Вапцаров" - Айтос Селин Али, накара светът да заговори за България и Айтос. Браво, Селин! Не случайно, в две последователни години, през 2016 и 2017 година, бъдещата тогава световна шампионка стана два пъти Спортист №1 на Община Айтос!

  Малко е да се каже, че това е изключителен успех. Победата на Селин е грандиозна. От името на айтозлии поздравявам Селин, нейните родители и треньори. Пожелавам й все така упорито, категорично и успешно да защитава честта на Айтос и България!"

  Не закъсня признанието на кмета Васил Едрев и за качествата на Иван Георгиев. "18-годишният айтозлия отдавна е доказал класата си на най-точен стрелец при младежите в националните, европейските и световни първенства. Имаме невероятен тандем от таланти в стрелбата. Никой не може да оспори факта, че Иван и Селин са най-добрите млади стрелци не само в България, но и в света!", написа още градоначалникът.

  Селин Али е родена на 14.02.2002 г. в град Айтос, ученичка в СУ „Никола Вапцаров" - град Айтос. Започва да тренира спортна стрелба - дисциплина „Трап” през 2014 година и се състезава в категория „Девойки”, като приключва годината със 7 първи места от състезанията по спортния календар на федерацията. Получава признанието „II-разряд” за покрит норматив. През 2016 година вече се състезава в категорията „Жени” и приключва спортната година с 6 първи места от спортния календар. През 2016 година участва в Световното първенство в Зул, Германия, в Европейско първенство в Лонато, Италия, в Гранд при в Букурещ, Румъния - класирала се на първо място, има и две участия в Белград, Сърбия, с второ и четвърто място. При второто си участие постига резултат 70 точки от 75, за което получава признанието на федерацията и сертификат - „Майстор на спорта” - прецедент за България е дете на 14 години да получи толкова високо признание. От 2016 до 2019 година, Селин израстна като състезател и успешно представя България на европейски и световни шампионати и турнири. 

  Иван Георгиев е роден е на 25 август 2000 година в град Айтос. Едва 9-годишен започва да се занимава със стрелба - спортна дисциплина „Трап”. На 10 години за първи път излиза на международен форум в Никозия, Кипър, и прави своята заявка за изключително надежден и върхов състезател, със 103 от 125 панички. Иван тази година завърши средно образование в СУ „Христо Ботев", член е на СКЛС „Сокол-2010” –Айтос и е част от националния отбор на България в дисципина „Trap Men Junior“. Последните пет години бяха изключително успешни в неговата спортна кариера. Още едва 15-годишен (в категорията се състезават младежи до 21 години), той е сериозна конкуренция и име, с което се съобразяват най-точните стрелци в Европа и света. През 2016 година участва в Световна купа за младежи в град Зул, Германия. Там той се класира на 6-о място от 83 участници. Следва участието му в Европейското първенство в Лонато, Италия, където Иван се класира индивидуално 5-и, а българският отбор (от трима състезатели, един от които е Иван Бориславов Георгиев), спечели вицешампионска Европейска титла за България. До тогава български състезатели не бяха постигали такъв успех в ловната стрелба дисциплина – „Трап“.      

       

  Ще припомним, че в началото на месец февруари тази година, на свое заседание Управителният съвет на НЛРС-СЛРБ, оценявайки успехите на двамата най-добри млади български стрелци - Селин Али и Иван Георгиев, реши да ги подкрепи финансово с патрони за подготовка им в състезанията от Републиканския и Международен календар на БФТС, ISSF, ECS, - Световното за младежи в Германия, Втори европейски игри в град Минск, Беларус, Европейско първенство в град Лонато, Италия, Световна купа в град Лахти, Финландия. 

  Айтос високо цени националните и международни постижения на двамата млади състезатели от националния отбор. Немаловажен е и фактът, че Айтос има отлична база за ловна стрелба, която непрекъснато се обновява и поддържа от СЛРД „Сокол" - Айтос.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.