Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:42Вторник

  18 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Село Българи се стяга за нестинарските игри

  17-05-2019 0 1781

  Снимка: Архив "Черноморски фар"

  Община Царево организира традиционните нестинарски празненства в село Българи, вписани през 2009 година в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Нестинарските игри в огъня винаги се устройват в чест на Св. св. Константин и Елена и се изпълняват в деня на празника. Датата е особено важна за нестинарите, затова традицията да се пали огънят на 3 юни, се спазва от години.

  Програмата в самия ден ще започне от 08:00 часа с камбанен звън. Час след това ще стартира и празничната литургия в храм Св. св. Константин и Елена“, иконите ще бъдат изнесени, за да бъдат „изкъпани“, а след това върнати обратно.

  Присъстващите ще могат да наблюдават прожекция на 3D-документален филм „Стъпки в огъня“ и автентична фотоизложба на Нестинарски обряд - Посетителски информационен център „Пътят на нестинарството“. Записванията за народните борби пък ще са от 15:00 часа, а един час след това ще започнат и самите двубои.

  Събитията в понеделник ще включват още кулинарен базар и фолклорна програма. В 21:30 часа е кулминацията на празника. Тогава ще започне излизането с иконите от „Конака“, обикаляне на храма и изиграването на нестинарските танци, които винаги са се радвали на голям интерес от местните и от гостите на селото.

  В неделя също ще има събитие от програмата. Шествие под звуците на традиционните тъпан и гайда с иконите на „Св. св. Константин и Елена“ ще отиде до Аязмото и Одера.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.74099
  gbp Британска лира GBP 2.19244
  chf Швейцарски франк CHF 1.7441
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.