Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:13Неделя

  23 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Селски джипита – куриери за купуване на лекарства

  16-01-2020 0 446

  Снимка: Борислав Пенков

  Бургас с над 100 аптеки, десетки малки населени места без обект за медикаменти

  Ина ПЕТРОВА   

  Хванал те е респираторен вирус и спешно се нуждаеш от лекарства. Или имаш хронично заболяване, което редовно трябва да контролираш с изписани куп медикаменти. Но живееш в малко село и там аптека няма. Нямаш и избор, освен  да се добереш до близък, или не толкова близък град с работеща аптека. Проблеми като този са едни от многото, които терзаят жители на малки населени места, в които няма удобствата и благата на големия град. Въпросът обаче е съществен, защото засяга здравето на хората.

  Около 170 са целогодишните аптеки в региона, като от тях около 110 са струпани в областния град Бургас. По данни на Регионалната  колегия на  Фармацевтичния съюз общо с валидни разрешения са около 250, но от тях близо 80 са сезонни, които отварят врати само в летния сезон. Така простата сметка показва, че едни около 60-ина аптеки се падат на 12-те общини в областта, някои от които с доста селища в състава си.

  Сега отново на дневен ред е обсъждане и въвеждане на Национална аптечна карта – въпрос, поставян многократно през годините. С картата ще се определят потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти и ще се идентифицират областите, общините и населените места с недостиг от аптеки. Това гласят промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина, публикувани за обществено обсъждане от здравното министерство.

  „Аптечната карта е един полезен инструмент за определяне на правилното разпределение на аптечното обслужване на населението в страната, но за да работи тя трябва да има регулация, най-малко на географски принцип. Средно за страната една аптека обслужва около 1000 - 1100 души, но дори и сега се вижда огромното струпване на аптеки в градовете и цели празни пространства, където няма аптеки“, заяви председателят на Регионалната колегия на БФС магистър-фармацевт Любима Бургазлиева.

   И докато преди години е съществувала регулация, базирана на критерия - една аптека на 8000 души, сега критерии за отваряне на нови аптеки няма. Нито географски, нито по отношение предлагането на фармацевтични услуги. Сега аптеките са ориентирани повече към постигане на икономически тип показатели, отколкото предлагане на фармацевтични услуги, признават в сектора. Докато в много страни от Европа аптеките, наред с предлагането на лекарствени продукти,  изпълняват и много важни функции за общественото здравеопазване, като скринингови тестове, мерене на различни показатели. Тези програми, разбира се, се заплащат.

  У нас реалността е друга. „В малките населени места, където няма аптека алтернативата е да се отиде до най-близкия град с аптека, или се изпращат близки, които да купят нужните лекарства. На места има джипита, които събират накуп рецептите и ги изпълняват по градовете. Но това  не е хубаво,  защото човек трябва да си получи лекарствата лично и да му се обясни как да ги приема“, казва Бургазлиева.

  Ето и какво показват последните данни от аптечната карта за нашия регион. В Царево действат 3 аптеки, в Ахтопол има една целогодишна, друга отваря през лятото. В Приморско купуват лекарства от 2 аптеки, до миналата година е имало един обект. В Китен също работи аптека през цялата година. В другата морска община Созопол също не липсват аптеки – има 5, в близкото градче Черноморец си имат две. Стигаме до Бургас, където аптеките сякаш са на всеки ъгъл. Броят им е между 100 и 110. Малко по на север, но отново по крайбрежието, също не могат да се оплачат. В Поморие си имат 6, толкова са и в Несебър. Курортът Слънчев бряг и туристите му през лятото са като магнит за отварянето на куп сезонни обекти. Заедно с другите курортни градчета в региона летните аптеки достигат 80. Не така обаче стои въпросът с общините от вътрешността на региона. В Камено си имат всичко на всичко 2 аптеки. Толкова са и в Малко Търново. В Руен също местата за купуване на лекарства са две, като в списъка влизат още по-големите села Люляково, Планиница и Добромир. Не са много аптеките и в Средец – за цялата община те са 3. Жителите на Айтос разчитат на 8 аптеки.

  „Дисбалансът е виден и един от лостовете за разрешаването му е регулация по географски принцип. Средно в Европейския съюз една аптека обслужва по 3000-4000 души, докато у нас средно една аптека обслужва около 1000 - 1100 души. Но нека не забравяме, че в тези страни работи отдавна електронното здравеопазване. Такова разнасяне на хартиени книжки и протоколи там няма. Има здравна карта, рецептата се изпраща в облак и в която и аптека да отиде човекът може да се изпълни“, пояснява магистър фармацевт Любима Бургазлиева.

   Освен затрудненията на потребителите, липсата на регулация води и до друг проблем – липса на специалисти. У нас около 3600 са разрешенията за търговия на дребно с лекарствени продукти, докато работещите в аптеките магистър-фармацевти са около 6000. Или фармацевт и половина на аптека. Това води до трудности при  нормалното обслужване на пациенти и спокойното функциониране на аптеките.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.