Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:37Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Селските читалища - на ръба на фалита

  14-11-2017 0 1134

  Снимка:

   Хроничният недоимък притиска в ъгъла на съществуването една институция, която е доказала своето място в културния календар на държавата, но е на път да замре. Феноменът българско читалище все по-трудно оцелява.

  Една част от читалищата в Бургаска област имат сериозни финансови проблеми. Служителите са на ръба на оцеляването, голяма част от сградите се рушат, а самодейността, особено по селата, е сведена до няколко пенсионерки, обозначавана гръмко „група за автентичен фолклор“.

  „Наричат ни „паразитите на държавата“, което е много обидно“, казва Катя Бораджиева, от читалището в Граматиково. За нови книжки за библиотеката в странджанското село разчитат единствено на дарения, като пари или направо книги. „Отдавна не сме правили ремонти. Кандидатствала съм по два-три проекта. Правим частични ремонти. Успяхме да сменим дограмата“, разказа Бораджиева. Според нея в малките населени места трябва да се поддържат читалищата от пенсионери и то на граждански договор, иначе сметката не излиза. Защото младите хора са на границата на минималните заплати, които не са достатъчни, а и едва се докарват.

  Въпреки несгодите със сградния фонд и трудното набавяне на нови книги, един от най-сериозните проблеми за читалищата е фактът, че културните дейци, които се пенсионират, не могат да получат полагащите им се по закон 6 брутни работни заплати. Причината е липсата на пари в читалищните каси.

  3000 лв. могат да фалират едно читалище


   

  С този проблем се сблъскват и в НЧ „Просвета 1882“ в Сунгурларе. „Предстои догодина да се пенсионират две колежки и отсега е чудим откъде ще се вземат парите, за да им се изплатят полагащите се заплати“, казва библиотекарката Магдалена Делчева. Тя не скрива, че се изнемогва наистина. „Пълен абсурд е едно малко читалище да понесе такава сума. Преди в годините, когато имаше пари, тук при нас имаше фонд точно с тази цел. Сега вече и той е изчерпан. Коментирахме си какво ще правим следващите години, защото има колеги за пенсиониране. Не знаем как ще се съберат парите“, казва Делчева.

  По нейни думи в селата даже има читалища, където секретарите си плащат тока от джоба. Тя даде пример със село Босилково – НЧ „Васил Левски“, където секретарят е и библиотекар. Топлото се осигурява с дърва, които едва са успели да закупят, а за осветлението секретарят-библиотекар – плаща от джоба си. „Положението е критично. Да се надяваме, че догодина с увеличаване на субсидията малко ще се нормализират нещата. Но като се вдигне и минималната работна заплата, пак ще сме на ръба“, коментира библиотекарката.

  Затова някои от читалищата се изхитрят и кандидатстват за държавна бройка, на която назначават служители с предстоящо пенсиониране. По този начин им се гарантират 6-те брутни заплати. Не във всяко читалище обаче има подобна бройка, а и се случва служителите, които се пенсионират, да са повече от един.


   

  Добри практики


   

  В Бургас всичко е наред. „В Бургас проблем с пенсионирането на служители в читалищата няма. Още в началото на януари, като пристигне субсидията, парите, необходими за изплащане на заплатите се отделят, и тогава се разпределя останалата част от субсидията.

  Освен това общината има много добра културна политика, и не игнорира читалищата. Проблем нямат читалищата в богатите общини като Несебър, където има осем читалища, в Созопол... В Приморско също общината помага“, категорична е Даниела Йотова, старши експерт в Регионално експертно-консултативен и информационен център /РЕКИЦ/ - „Читалища“– Бургас.

  По средата на скалата за финансово справяне в съвременната ситуация, е читалището в Карнобат - „Димитър Полянов - 1862 г.". „ При нас също има две колежки, които се пенсионират, но сме си решили проблема. Читалището има собствени приходи – то е собственик на 150 декара земя, освен това развиваме и други дейности, получаваме и наеми. И със собствените приходи успяваме да се справим“, казва Румяна Денева. Въпреки че читалището в Карнобат поддържа 14 щатни и още 7 на граждански договор бройки, което ще рече 21 души, сметките излизат. Има и незаети бройки, откъдето се преразпределят средства.

  „Вярно е, че селските читалище имат много ниски субсидии. Някъде са на половин бройка“, допълва Денева и подчертава, че особено в малките населени места секретарите на читалищата трябва да са много находчиви, за да търсят средства за оцеляване. А като се има предвид и фактът, че по селата по-голямата част от населението е вече на пенсионна възраст и застаряващо – т.е. няма и спонсори, те вероятно трябва да се превърнат и във факири, за да оцелява една институция, която винаги е била образец на българщина и дух.

  Денева е категорична, че получава подкрепа и от Община Карнобат.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72381
  gbp Британска лира GBP 2.16989
  chf Швейцарски франк CHF 1.73297
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder