Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:14Събота

  26 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 22° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Семейният адвокат на бившия гард Горан: В затвора са се гаврили с него

  12-10-2017 0 5779

  Снимка: faragency.bg

  Разследването около смъртта му се бави нарочно

  „Ако бяха задавани правилните въпроси, вече щеше да има обвиняеми“, смята Захари Кирилов

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Семейният адвокат на починалия при съмнителни обстоятелства в затвора Горан Горанов – Захари Кирилов, смята, че разследването около смъртта на бившия гард се бави нарочно. „До момента, в който не приключи производството, прокуратурата го използва като параван. С тях от ден едно си играем на постановления – аз входирам някакво питане официално, те ми отговарят официално“, казва адвокат Кирилов.

  Юристът смята, че е достатъчно вещ в разследването, тъй като 9 години е работил като следовател. „На мен ми е ясно как трябва да се разследва един такъв случай. Това е безхаберие на ръководството на затвора и специално на комисар Мангъров“, уточнява Кирилов.

  Семейният адвокат на Горанов продължава с това, че самата затворническа система в България е подигравка с хората. „Ако го вкараш в затвора един такъв човек и го посрещнеш нормално, той няма да ти създаде неприятности. Да, има си бръмбари в главата, но няма да направи нищо. А той още не е влязъл и се почва: „Ей, шампионе, ей сега като те надупя тука“ и други такива подмятания от надзирателите. Той физически е достатъчно здрав да се справи дори и с няколко души. Като се видят в безизходица, затварят го в тази килия от социалистическо време, която не отговаря на никакви изисквания. Той през зимата е бил без стъкло на прозореца. Другите килии не разполагат със собствена тоалетна и им слагат по една кофа. В неговата и това не е имало, не е имало и легло, не е имало нищо. Последната седмица е била жива гавра, дори и храна не му е подавано“, пояснява адвокат Кирилов.

  Първият и вторият етаж в затвора се отопляват с парно, а горните са с радиатори. Горан в дните преди смъртта си се намира в килия с парно, през която минават тръбите с парата. Кирилов не изключва възможността самият Горанов да е изкъртил тръбите, но според него има достатъчно доказателства по делото, че това не се е случило в деня на смъртта му, а десетина дена по-рано.

  Той уточнява, че тази пара върви на 130 градуса по Целзий. „Представете си една много гореща сауна, Горан е бил в тази сауна с часове, викал е, крещял е, но никой не се е намесил. Други затворници казват, че са го чули, а аз знам, че е имало и надзиратели на етажа. Тази трагедия можеше да се предотврати. Никой надзирател обаче на своя глава няма да направи такава глупост, може да си изгуби службата, самият той да влезе в затвора. Аз си мисля, че това е нареждане отгоре“, заявява Кирилов.

  Семейният юрист обаче не е бил допуснат до аутопсията, въпреки че смята, че има право. Огледал е трупа два пъти. „На едната му ръка костите стърчаха от нея, до такава степен беше изгоряла. Аз не съм лекар, но смятам че причината за смъртта е предизвикан инфаркт“, допълва правистът.

  Кирилов разказа и любопитен случай при едно от посещенията си в затвора. Тогава главният надзирател му казал, че е в негов интерес да не извеждат Горан. Когато адвокатът настоял все пак да се види с клиента си, отговорът на надзирателя бил, че това е най-вече за сигурността на клиента му, за неговата и тяхната (на надзирателите). Юристът тълкува това като страх у надзирателите от бившия спортист. „И преди се е случвало. Влиза в затвора, посрещат го агресивно, имаше инцидент – беше набил двама-трима надзиратели. След което го смачкват от бой и като не може да се оправи затвора с него, по тъмна доба го пращат в Ловеч, където го правят на зеленчук, правят го психар. След това го връщат в затвора и така отново и отново и става един затворен порочен кръг“, уточнява той.

  Общуването с държавното обвинение става само в писмен вид, въпреки че Кирилов и наблюдаващият прокурор Светослав Маринчев се познават отлично, твърди адвокатът. „Аз съм направил хиляди искания – да присъствам на разпитите, да разпитам директора на затвора, за да не му бъдат спестени неудобните въпроси, пускам ги в писмен вид, за да може ако не ми бъде позволено на мен да присъствам, те да ги зададат. Маринчев казва така: „Аз лично съм го разпитал – три часа“, а аз го питам: „И какво, зададе ли му неудобните въпроси?“, отговорът е: „Аз преценям какви въпроси да му задавам“, обяснява семейният юрист.

  Той е категоричен, че ако до момента бяха зададени правилните въпроси, то вече щеше да има обвиняеми. Освен това Кирилов смята, че разследването е трябвало да се води от следовател, а не от полицейски служител, поради факта, че директора на затвора е потенциален обвиняем. „Самият полицай е изолиран от разследването, защото Маринчев предпочита лично да си наблюдава делото. Ако не бях реагирал своевременно, то щеше да е вече приключено и потулено“, казва той.

  Адвокат Кирилов разказа и какво е искал до момента по разследването и какво е получил. „Първоначално поискахме тройна съдебно-медицинска експертиза и тройна съдебно-техническа. Не получихме нито отказ, нито съгласие. Отговорът беше, че може би има нужда от такава, но те (прокуратурата) били компетентния орган и ще преценят кога да се наложат такива. Това и до днес не се е случило“, пояснява юристът.

  Според него след година-две може да ремонтират инсталацията на парното и да не може да се направят никакви изводи за това какво се е случило на фаталния за покойния борец 25 март.

  „Всички мои искания са документирани. Ако искаш да покриеш нещо, това е начинът – върви разследване, излизаш с едни клишета, вършат се множество следствени действия, не се дава гласност. Има международни конвенции и пострадалите имат право да знаят какво се случва в този процес и как се води“, завършва адвокат Кирилов.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67523
  gbp Британска лира GBP 2.23421
  chf Швейцарски франк CHF 1.68708
   
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.