Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:38Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Семейство Яневи предава традициите на фолклора на младите

  03-11-2018 0 640

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  От един месец Бойчо Янев официално вече е пенсионер, но това не му пречи с младежки дух и ентусиазъм да продължава да ръководи  Фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“. Над 40 години той е на будителското място като хореограф и стотици млади хора са преминали през школата му. Пред възторжено светналите погледи на начинаещи и напреднали танцьори той неведнъж е разкривал тайните на българщината, вплетени в красивите ритми на хората от различните фолклорни области. По неговия път върви и дъщеря му Рени Янева, която стои начело на Фолклорен клуб „Лазур“ и също преподава българското.

  За будителството и мисията в живота, един от доайените на танцовото изкуство в Бургас казва: „Човек трябва да бъде много пестелив и внимателен в приказките си, когато говори за будителите. Не трябва да се злоупотребява с паметта на възрожденците и онези, които до ден-днешен са застъпници на родното.

  От съвременна гледна точка, да – ние си знаем, че и нашата мисия е да водим младото поколение в правилното русло на българския фолклор и да разкриваме богатството и красотата на този фолклор пред тях и всички останали и да възпитаваме към патриотизъм. Да стоят младите хора по-близко до корените“.

  Хореографът не пропусна в противовес на онова, което прави и възпитава, да коментира и отминалия Хелоуин -  празник, който по думите му, е изкуствено и подражателски привнесен у нас. „Това е нещо чуждо за нас, защото ние си имаме достатъчно обичаи, обреди и традиции, които са истински – български и са свързани с маскиране и танци. Въпреки че и с тях започна да се злоупотребява. Този кукерски фестивал, който се проведе преди няколко седмици в Бургас за мен бе малко измислен, по никое време“, категоричен е Янев. Той припомни, че в Бургаски регион има автентични кукери, които танцуват напролет. „Един обряд си има време, когато се извършва. Кукерите например са свързани със слънцестоенето и не бива да се правят такива игри по всяко време, както организаторите например решават – удобно им е октомври. Така е и с нестинарството -  нестинари няма през зимата“.

  Традициите крият философията, корените и народопсихологията и трябва да се пренасят във времето. Един от начините това да се случва е чрез българските народни танци. Това е и задачата на баща и дъщеря Яневи – да възпитават младите в неподправените обичаи, традиции.  „Ние сме този мост, който кара младите да не забравят българското. С всеки един танц, дори във всеки един хват или ритъм има скрит смисъл, който се опитваме да обясним и предадем на поколенията“, разпалено обяснява Бойчо Янев.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder