Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:28Неделя

  24 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 20° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Сезонът на бирата дойде!

  18-06-2017 0 1868

  Снимка: Георги Русинов

  С какво пиво да се насладим на лятото – ейл или лагер

  Плодовият вкус на ейла срещу традиционно горчивия вкус на лагера

  Георги РУСИНОВ

   

  Лятото вече настъпи и е време да отделим специално внимание на една любима напитка – бирата. Няма нищо по-хубаво от чаша студена бира, докато си плацикате краката я на басейн, я се криете на капана на плажа. Разбира се, може да предпочетете други видове бира освен традиционната за нашите географски ширини лагер бира, като например ейла. Той се различава от лагерa по начина на ферментация. В САЩ и повечето европейски страни основната класификация на типовете бира е именно според начина на ферментация. Съгласно този критерий повечето видове пиво се подразделят на типовете лагер и ейл.

  В Англия ейлът е известен от XV век. Като аналогична напитка без хмел е позната на Острова още от VII век. Обикновено за производството на ейл са необходими от 3 до 4 седмици, но някои разновидности отнемат и до 4 месеца. До ХV век, когато на Острова започва да се внася хмел от Холандия, думата „ейл“ се използва само за напитките, получени в резултат на ферментация без добавяне на хмел. За напитката с добавен такъв постепенно се възприема името „бира“.

  Ейл ферментира в горната част на контейнера и при по-високи температури (15 – 25°C) с използване на дрожди (Saccharomyces cerevisiae) за висока ферментация. Различните видове ейл често имат плодов привкус и по-високо алкохолно съдържание и се отличават с по-силен аромат и по-висока плътност в сравнение с лагера. Повечето от тях са между 5 и 10% алкохолност, а някои стигат дори 20, 30 и даже 40%.

  Лагер е тип бира, обусловен от технологията за производство и способа на ферментация. Думата идва от немската „складирам“. Лагер са бирите с така наречената „долна“ или „ниска“ ферментация, защото дрождите, с които се заквасва бирата след сваряването, в края на ферментацията се утаяват на дъното като каша. Ферментацията продължава 4-6 дни при 4-10 градуса – по-ниски температури в сравнение с бирите тип ейл.

  Лагер е най-разпространеният в света тип бира – повече от 90% от комерсиалните видове бира са лагер. При производството на лагер се използват дрожди (Saccharomyces uvarum или Saccharomyces carlsbergensis) за долна ферментация. Процесът протича при ниски температури – около 5 – 15°C, след това за дълго време бирата се съхранява при температура от около 0° C – през това време тя изсветлява и се насища с въглероден диоксид. Този процес се нарича отлежаване или лагеруване (от немски език). Като цяло процесът на ферментация е по-бавен, а бирата е по-лека, с по-малко аромати и задължително се консумира силно изстудена. Това е и далеч по-предпочитаният и у нас вид бира.

  Любителите на ейла обаче казват, че ако човек иска всеки път да опита нещо различно, то стига само да отидеш в крафт шоп и да се насладиш, на стотиците различни бири. Според бирените ценители няма да намерите две бири с еднакъв вкус, а всяка глътка е „наслада на сетивата“. Това се дължи на факта, че не се използва хмел при приготвянето му, който традиционно играе ролята на „убиец на ароматите“ при лагер бирите. Именно на него те дължат и горчивия си вкус.

  За разлика от ейла, лагер бирите са традиционно почитани по цял свят. В тяхно име се организират и фестивали, а най-известният от тях - „Октоберфест“, който се провежда ежегодно в Мюнхен, се посещава от над 6 милиона души – представете си само количеството изпита бира за малко над две седмици. Трябва да се има предвид, че специално за празника мюнхенските пивовари произвеждат специална бира, с по-високо алкохолно количество.

  Интересен факт е, че в количествено отношение основният компонент на бирата е водата. Минералите, разтворени в питейната вода, варират значително в различните региони, което в миналото е довело до тяхното специализиране в производството на определени видове бира. Така твърдата вода в Дъблин е подходяща за приготвянето на стаут, а меката вода в Пилзен – на светъл лагер.

  Почти всички съвременни бири използват като основен източник на нишесте малц, приготвен от ечемик – от тук и изразът: "Всяка филия хляб е трагична история за ечемик, който е могъл да стане бира“. В по-редки случаи се използват и други видове малцовани или немалцовани зърнени култури, като пшеница, ориз, овес и ръж, много рядко царевица, сорго, просо, маниока или агаве. А напредъкът на технологиите позволява през последните години да се произвежда бира от сорго, която е специално предназначена за хора, които не могат да консумират глутен, или за дамите, които с ужас си представят бирени шкембенца дори и след консумирането на една-единствена бира.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67911
  gbp Британска лира GBP 2.23108
  chf Швейцарски франк CHF 1.69571
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.