Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:41Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Шерпите откриха дреха и шоколад, вероятно на Боян Петров

  12-05-2018 0 7729

  Снимка:

  Нов етап в издирването на Боян Петров в района на осемхилядника Шиша Пангма. Първи предполагаеми следи от българския алпинист бяха открити днес.

  Шерпите и китайските спасители са достигнали пеша около 21 ч. местно време до Трети височинен лагер, където са намерили дреха и шоколад, които може да са на Боян Петров, но засега потвърждение дали са негови няма.

  За съжаление, не са намерили там българския алпинист. Заради лошото време и късния час, обходът продължава утре. През следващите 4 дни се очаква прозорец от хубаво време.

  Те са успели да огледат добре цялото пространство, където се предполага, че може да е Боян Петров, но без резултат.

  Утре със сигурност няма да летят хеликоптери, но машините остават в готовност.

  „Днес двата хеликоптера летяха върху зоната между Лагер 1, Лагер 2, Лагер 3 и под върха, направиха оглед и много снимки.

  Достигнали са до Лагер 3 двама шерпи и двама или трима китайци. Първоначално имаше информация, че е открита палатка, но тя се опроверга. Имало е тениска, но тя със сигурност не е на Боян Петров. Алпинистите са били изморени и са си легнали веднага. Все още няма следа от търсенето. На снимките от хеликоптерите няма следа от Боян.Боян Петров не беше открит в Лагер 2

  Утре групата, която е на Лагер 3, ще се опита да изкачи върха, за да може да мине по пътя на Боян и евентуално да потърси места по пътя му, където би могло да има някакво събитие. В Лагер 2 групата е доста голяма, има и италианци, ще се опита по-бавно да стигне до Лагер 3, да потърси встрани от маршрута, който е най-директният до Лагер 3”, заяви за bTV Деян Петков, член на спасителния екип.

  Днес двата хеликоптера излетяха от базата в Ниалам рано сутринта, в 7:30 ч. местно време. Екипажите успяха да вдигнат машините над върха Шиша Пангма, достигайки най-високата точка. В спасителната акция по въздух се включи и опитният алпинист Мингма Шерпа.

  „Търсихме за него няколко пъти в планината, но не можахме да го открием”, каза той.

  По време на полета забелязват съмнителни обекти в близост до Лагер 3.

  „Приближихме се, направихме снимки, търсихме и на други места, но не видяхме нищо и се върнахме. Сложихме снимките на лаптопа, увеличихме, но за съжаление обектите не бяха резултат от човешка дейност, а скали. Направихме най-доброто, което беше възможно днес, защото времето беше много ясно – ветровито, но ясно. Можехме да видим всяко камъче. Огледахме всичко – по склоновете и лагерите – от горе, отстрани, от всякъде", обясни Мингма Шерпа.

  Междувременно шерпите и китайските спасители достигат до Втори лагер.

  „Разкопали са много внимателно и самите палатки, и отстрани. Търсили са признак, че той е минавал оттам, но за съжаление всичко сочи, че той не е бил във Втори лагер в никакъв момент след 3 май”, съобщи Деян Петков, член на екипа на Боян Петров в България.

  Към 21 ч. местно време китайската група достига до Лагер 3.

  "В първия момент бяха помислили, че са намерили палатка, но засега се оказа, че единственото, което са видели, е една фланелка. Утре сутринта ще се разходят около Лагер 3 с надеждата да огледат още по-добре терена", съобщи от Непал Кирил Петков, член на спасителния екип.

  Целта им е да прекарат нощта там и да се опитат да намерят следи от Боян Петров в скалния пояс наоколо.

  Операция по въздух утре обаче няма да има, тъй като спасителите планират да с изкатерят до върха и хеликоптери биха застрашили живота им. Машините са в Катманду и са в готовност да излетят отново при нужда. Те могат да стигнат до върха за 50 минути.

  Във „Фейсбук” жената на Боян Петров Радослава Ненова благодари за подкрепата и повтори  пожелание, което получила: „Нека Боян изкачи най-високия си връх, този надолу”.

  Акцията продължава и утре. Спасителите ще изминат целия път, който Боян Петров е заявил, че ще следва. От върха те отново ще огледат терена и ще направят всичко възможно да забележат алпиниста или следа от него.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder