Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:25Четвъртък

  13 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Шести случай на ХИВ в Бургаско

  14-09-2018 0 891

  Снимка:

   

  Ина ПЕТРОВА

   

           С още един се увеличиха случаите на ХИВ в Бургаска област. Последният инфектиран е узнал своя положителен резултат миналата седмица. От Регионалната здравна инспекция потвърдиха, но не разкриха повече подробности. С новозаразения, случаите на ХИВ-позитивни в нашия регион за тази година вече са шест.

           Статистиката отчита тревожни данни - мъжете, заразени с ХИВ са 6 пъти повече от жените, като най-рискова е възрастта между 20 и 40 години. Заболяването основно се предава по полов път. Тревожно е и това, че ХИВ-серопозитивните може да нямат симптоми на инфекцията 8-10 и повече години. Затова единствения сигурен начин за доказване на заболяването е да се направи кръвен тест. А иначе симптоми могат да бъдат нощни изпотявания, отпадналост, увеличени лимфни възли, продължителни диарии, загуба на тегло, белезникави петна в устата, хронични гъбични инфекции при жените и др. Специалистите акцентират на факта, че ХИВ-серопозитивен не означава болен от СПИН. Приема се, че пациентът е с диагноза СПИН, когато е заразен с ХИВ и има критично нисък брой на CD4-клетките (под 200 броя на милилитър кръв). Тогава имунната му система е увредена дотолкова, че не може да се пребори с определени заболявания, с които човешкият организъм се справя успешно в здраво състояние. При СПИН всеки пациент може да страда от различно заболяване. Ето защо това е именно синдром – сбор от различни симптоми и прояви, в основата на които стои общо болестно състояние. Лечението включва комбинирана терапия, защото едновременно се прилагат няколко медикамента, най-малко три. Те не могат напълно да унищожат вируса в организма, но успешно, в продължение на дълги години, потискат размножаването му. По този начин се възстановява имунната система и се подобрява общото здравословно състояние. Това позволява на инфектираните дълги години да водят нормален и пълноценен живот, посочват лекарите.

           Въпреки това здравните експерти отново напомнят да не се пренебрегват опасностите, свързани със заболяването и призовават повече хора да се включат в безплатните и анонимни изследвания на „чумата на ХХ век“. Припомняме, че през март тази година почина един от ХИВ-болните в Бургас.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.17682
  chf Швейцарски франк CHF 1.73282
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder