Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:05Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Ще отиде ли в небитието гордостта на Бургас

  07-04-2018 0 1674

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги КОСТАДИНОВ

  Стадион „Лазур“ дълго време се ползваше с репутацията на най-модерното спортното съоръжение в България. Той се сдоби и с прозвището стадион-красавец след големия ремонт през 1996/97 година.

  Тогава босът на „Нефтохимик“ Христо Порточанов успява да осигури солидни средства, които са инвестирани именно в обновяването на стадиона.

  Освен централния терен, в спортния комплекс се изгражда  още един затревен терен със стандартни размери и осветление за провеждане на тренировки на представителния отбор, както и кортово игрище, което се предоставя на спортни клубове за провеждане на турнири от републикански и градски мащаб. В комплекса са създадени и възможно най-добрите условия за работа на журналисти, които отразяват футболните срещи: 11 самостоятелни кабини, оборудвани с пултове за директни предавания, телевизионни монитори, които проследяват ситуациите на терена, телефони с възможности за осъществяване на сателитна връзка. Монтирано е ново табло, което е закупено за 300 хиляди долара от Германия. Всичките пари са дадени от ръководството на държавния тогава „Нефтохим“.

  Самият стадион е създаден през 1967 година. Дълги години е ползван от работниците на НХК, но от началото на 80-те на него играе постоянно футболният тим на „Нефтохимик“. До 2002 година стадионът носи името на отбора. След това е преименуван на „Нафтекс“. През 2006 година вече се казва „Лазур“. В един период от време на него основно играеше ПСФК „Черноморец“.

  В последните години обаче съоръжението се руши постоянно. Негов собственик е дружеството „Спортс пропърти мениджмънт“. Това е новото име на пререгистрирания юридически ПФК „Нафтекс“, в чийто капитал преди години бе апортиран самият стадион.

  Реално „Лазур“ е собственост на бизнесмена Митко Събев. Той почти не отделя средства за поддръжката на съоръжението. Стадионът се руши. Тревната настилка е вече под всякаква критика, част от седалките са увредени. Инфраструктурата е в лошо състояние, тоалетните не са чистени от години. Осветлението също страда. Една част от специалните лампи са изгорели, а няма инсталирани нови. Помощните терени са неподдържани. Вече се вижда и с просто око, че дори арматурата на поддържащите колони и съоръжения е ръждясала. Кафенето, ресторантът, както и медицинският център отдавна не функционират.

  Стадионът става опасен за своите посетители.

  Част от неговите активи пък са били заложени и се продават от съдия-изпълнител. Става въпрос за фен-шопа, който намира в югозападния край на стадиона, както и скъпите рекаро-седалки, които бяха поставени по времето на Красимир Балъков.

  След 1997 година на стадиона са извършени два ремонта. Първият е през 2003-а, когато имаше тържества по случай корпоративния празник на „Нафтекс България Холдинг“, който по-късно бе пререгистриран като „Петрол Холдинг“. Вторият ремонт е направен през 2009 годна по времето на Красимир Балъков. След 2011 година обаче настъпват финансовите трудности в „Петрол Холдинг“. Той спира парите за издръжка на футболния клуб и на спортното съоръжение. Събев е принуден сам да отделя средства, което обаче води до големи трудности. Стадион „Лазур“ е даван и под наем за провеждане на концерти. През 2015 година там се провежда и Европейското първенство за юноши до 17 години. С парите на УЕФА се прави леко реновиране на стадиона, и най-вече на тревната настилка. След това парите почти секват. През миналия сезон на него играеше мачовете си в Първа лига съставът на „Нефтохимик“, като за целта се плащаше и наем в размер на 12 хиляди лева на среща. Срещите от Европейските клубни турнири пък провеждаше тимът на „Ботев“- Пловдив. Играха се в последните години и два финала на Суперкупата на България.

  Разрухата обаче вече е факт. Не е ясно дали стадионът ще получи лиценз за провеждане на международни срещи. Реално в него пари не са влагани поне 2 години. А е ясно, че подобно съоръжение си има своите неотложни разходи. След като средства не се осигуряват, нормално е да пада и качеството на спортния обект.

  Преди половин година в града тръгнаха подписки и инициатива на феновете на „Нефтохимик“ Община Бургас да откупи стадиона от Митко Събев. Спрягаха се различни продажни цени, но до сделка не се стигна. Преговорите продължават. Според последни данни Събев е готов да се раздели със стадиона, ако му бъдат платени 15 милиона лева. Самият той е изчислил, че е дал под различни форми над 40 милиона лева за ремонти, поддръжка и допълнителни инвестиции през годините. В това число са и заплатите на персонала, администрацията и екипите, които са се грижели за стопанисването.

  За да може да функционира нормално, са необходими поне 45-50 хиляди лева на месец. Подобни средства в момента няма кой да осигури. Така тревожните процеси продължават, а светлина в тунела не се вижда.

  Дълго време стадион „Лазур“ бе смятан за най-красивия в България. Докато в градовете започнаха да се изграждат нови модерни стадиони, в Бургас тенденциите са в обратна посока. В последната година бяха тиражирани и информации, че към съоръжението има сериозен инвестиционен интерес от страна на строителни компании, които искат да го съборят и да изградят върху терена нов модерен жилищен комплекс от затворен тип. На този етап кметът на града Димитър Николов е категоричен, че предназначението на този обект ще остане единствено спортно. Същото твърди и Митко Събев.

  Най-лошото е,  че в Бургас вече не остана и отбор, който да играе мачовете си там. „Нефтохимик“ провежда срещите си във Втора лига на стадиона в Българово, а „Черноморец 1919“ играе на помощния терен на стадион „Черноморец“.

  Самият ПСФК „Черноморец“ пък е затънал някъде в дълбините на аматьорския футбол и провежда мачовете си в ......Поморие.

  Иначе през годините за стадиона в квартал „Лазур“ са се водили сериозни битки.

  През 1999 година „Нефтохим“ е продаден на руската компания „Лукойл“. В сделката е включен и стадионът. В началото на 2000 година тогавашният изпълнителен директор на завода Владимир Ракитски изисква от шефа на „Нефтохимик“ Христо Порточанов да представи договор за ползване и да извърши инвентаризация. В интерес на истината, стадионът е отдаден на футболния клуб за безвъзмездно ползване четири години по-рано. Двете страни започват сериозна битка, която се пренася и в медиите. Феновете заплашват да блокират града, ако футболният отбор бъде изгонен. Това не се случва. В играта през пролетта на 2000 година се включва Митко Събев, който става и акционер в АД-то.

  Именно Събев сега държи съдбата на стадиона. Каква ще е тя, може би ще стане ясно до края на тази година. Гордостта на Бургас обаче е далечен спомен от някогашния си блясък, спортният обект все повече прилича на една футболна гробница със славно минало, мрачно настояще и много неясно бъдеще.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder