Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:09Петък

  20 Април 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 13° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Ще отиде ли в небитието гордостта на Бургас

  07-04-2018 0 710

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги КОСТАДИНОВ

  Стадион „Лазур“ дълго време се ползваше с репутацията на най-модерното спортното съоръжение в България. Той се сдоби и с прозвището стадион-красавец след големия ремонт през 1996/97 година.

  Тогава босът на „Нефтохимик“ Христо Порточанов успява да осигури солидни средства, които са инвестирани именно в обновяването на стадиона.

  Освен централния терен, в спортния комплекс се изгражда  още един затревен терен със стандартни размери и осветление за провеждане на тренировки на представителния отбор, както и кортово игрище, което се предоставя на спортни клубове за провеждане на турнири от републикански и градски мащаб. В комплекса са създадени и възможно най-добрите условия за работа на журналисти, които отразяват футболните срещи: 11 самостоятелни кабини, оборудвани с пултове за директни предавания, телевизионни монитори, които проследяват ситуациите на терена, телефони с възможности за осъществяване на сателитна връзка. Монтирано е ново табло, което е закупено за 300 хиляди долара от Германия. Всичките пари са дадени от ръководството на държавния тогава „Нефтохим“.

  Самият стадион е създаден през 1967 година. Дълги години е ползван от работниците на НХК, но от началото на 80-те на него играе постоянно футболният тим на „Нефтохимик“. До 2002 година стадионът носи името на отбора. След това е преименуван на „Нафтекс“. През 2006 година вече се казва „Лазур“. В един период от време на него основно играеше ПСФК „Черноморец“.

  В последните години обаче съоръжението се руши постоянно. Негов собственик е дружеството „Спортс пропърти мениджмънт“. Това е новото име на пререгистрирания юридически ПФК „Нафтекс“, в чийто капитал преди години бе апортиран самият стадион.

  Реално „Лазур“ е собственост на бизнесмена Митко Събев. Той почти не отделя средства за поддръжката на съоръжението. Стадионът се руши. Тревната настилка е вече под всякаква критика, част от седалките са увредени. Инфраструктурата е в лошо състояние, тоалетните не са чистени от години. Осветлението също страда. Една част от специалните лампи са изгорели, а няма инсталирани нови. Помощните терени са неподдържани. Вече се вижда и с просто око, че дори арматурата на поддържащите колони и съоръжения е ръждясала. Кафенето, ресторантът, както и медицинският център отдавна не функционират.

  Стадионът става опасен за своите посетители.

  Част от неговите активи пък са били заложени и се продават от съдия-изпълнител. Става въпрос за фен-шопа, който намира в югозападния край на стадиона, както и скъпите рекаро-седалки, които бяха поставени по времето на Красимир Балъков.

  След 1997 година на стадиона са извършени два ремонта. Първият е през 2003-а, когато имаше тържества по случай корпоративния празник на „Нафтекс България Холдинг“, който по-късно бе пререгистриран като „Петрол Холдинг“. Вторият ремонт е направен през 2009 годна по времето на Красимир Балъков. След 2011 година обаче настъпват финансовите трудности в „Петрол Холдинг“. Той спира парите за издръжка на футболния клуб и на спортното съоръжение. Събев е принуден сам да отделя средства, което обаче води до големи трудности. Стадион „Лазур“ е даван и под наем за провеждане на концерти. През 2015 година там се провежда и Европейското първенство за юноши до 17 години. С парите на УЕФА се прави леко реновиране на стадиона, и най-вече на тревната настилка. След това парите почти секват. През миналия сезон на него играеше мачовете си в Първа лига съставът на „Нефтохимик“, като за целта се плащаше и наем в размер на 12 хиляди лева на среща. Срещите от Европейските клубни турнири пък провеждаше тимът на „Ботев“- Пловдив. Играха се в последните години и два финала на Суперкупата на България.

  Разрухата обаче вече е факт. Не е ясно дали стадионът ще получи лиценз за провеждане на международни срещи. Реално в него пари не са влагани поне 2 години. А е ясно, че подобно съоръжение си има своите неотложни разходи. След като средства не се осигуряват, нормално е да пада и качеството на спортния обект.

  Преди половин година в града тръгнаха подписки и инициатива на феновете на „Нефтохимик“ Община Бургас да откупи стадиона от Митко Събев. Спрягаха се различни продажни цени, но до сделка не се стигна. Преговорите продължават. Според последни данни Събев е готов да се раздели със стадиона, ако му бъдат платени 15 милиона лева. Самият той е изчислил, че е дал под различни форми над 40 милиона лева за ремонти, поддръжка и допълнителни инвестиции през годините. В това число са и заплатите на персонала, администрацията и екипите, които са се грижели за стопанисването.

  За да може да функционира нормално, са необходими поне 45-50 хиляди лева на месец. Подобни средства в момента няма кой да осигури. Така тревожните процеси продължават, а светлина в тунела не се вижда.

  Дълго време стадион „Лазур“ бе смятан за най-красивия в България. Докато в градовете започнаха да се изграждат нови модерни стадиони, в Бургас тенденциите са в обратна посока. В последната година бяха тиражирани и информации, че към съоръжението има сериозен инвестиционен интерес от страна на строителни компании, които искат да го съборят и да изградят върху терена нов модерен жилищен комплекс от затворен тип. На този етап кметът на града Димитър Николов е категоричен, че предназначението на този обект ще остане единствено спортно. Същото твърди и Митко Събев.

  Най-лошото е,  че в Бургас вече не остана и отбор, който да играе мачовете си там. „Нефтохимик“ провежда срещите си във Втора лига на стадиона в Българово, а „Черноморец 1919“ играе на помощния терен на стадион „Черноморец“.

  Самият ПСФК „Черноморец“ пък е затънал някъде в дълбините на аматьорския футбол и провежда мачовете си в ......Поморие.

  Иначе през годините за стадиона в квартал „Лазур“ са се водили сериозни битки.

  През 1999 година „Нефтохим“ е продаден на руската компания „Лукойл“. В сделката е включен и стадионът. В началото на 2000 година тогавашният изпълнителен директор на завода Владимир Ракитски изисква от шефа на „Нефтохимик“ Христо Порточанов да представи договор за ползване и да извърши инвентаризация. В интерес на истината, стадионът е отдаден на футболния клуб за безвъзмездно ползване четири години по-рано. Двете страни започват сериозна битка, която се пренася и в медиите. Феновете заплашват да блокират града, ако футболният отбор бъде изгонен. Това не се случва. В играта през пролетта на 2000 година се включва Митко Събев, който става и акционер в АД-то.

  Именно Събев сега държи съдбата на стадиона. Каква ще е тя, може би ще стане ясно до края на тази година. Гордостта на Бургас обаче е далечен спомен от някогашния си блясък, спортният обект все повече прилича на една футболна гробница със славно минало, мрачно настояще и много неясно бъдеще.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.57958
  gbp Британска лира GBP 2.24873
  chf Швейцарски франк CHF 1.63312
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.