Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:04Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Ще приключи ли най-после сагата за Спортното училище в Бургас

  06-03-2018 0 2612

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги КОСТАДИНОВ

   Бургаското спортно училище „Юрий Гагарин" ще получи за безвъзмездно ползване цялата база, общежитието и учебните помещения на бившия ЛУСК. Училището от няколко години ползва имотите, но по предложение на спорния министър Красен Кралев, и изготвена докладна, съветниците в Бургас гласуваха те да бъдат дадени за 10 години за безвъзмездно ползване. По този начин сагата около учебното заведение вече има частично решение. През 2007 година беше показан проект, който включваше модерна спортна база, учебен корпус, както и общежитие. Всичко това на едно място. По подобен начин се строяха спортните училища в бившата ГДР, която стана еталон за елитен спорт. В последните години тази практика се прилага успешно и в Испания, Франция, дори и в САЩ. Този проект обаче така и не видя бял свят, по простата причина, че така и не беше осигурено финансиране.

  Преди година и половина се появи нов проект, според който училището трябваше да се пренесе в сградата на бившето Корабостроене, като се планираше и мащабен ремонт с изграждане на стадион, зала и закрит плувен басейн. И този проект не се реализира.

  Всъщност проблемът със сградата на Бургаското спортно училище е от дълги години. То е създадено през 1973 година. Първият директор е Панайот Влаев (вече покойник). Тогава учениците ползват сградата на училище „Димчо Дебелянов", както и на Музикалното училище. По-късно занятията се преместват основно в Музикалното училище, на първия етаж. Съжителството е интересно. На втория етаж свирят цигулки и тромпети, а на първия лудуват борци, щангисти и боксьори. През този период по-малките ученици се подготвят в старата сграда на ОУ „Братя Миладинови“, по- късно „Отец Паисий“. Тогавашният директор Асен Колаксъзов на няколко пъти иска да бъде предоставена самостоятелна база, както за учебна дейност, така и за пансион на учениците извън Бургас. Първоначално като общежитие се ползва втори блок от помещенията на ВХТИ, след това спортистите се преместват в Химическия техникум. В същото време след 1990 година те са изгонени от „Отец Паисий“ и учат изцяло в Музикалното училище. Стига се обаче до конфликти. През 2007 година тогавашният министър на културата Стефан Данаилов нарежда учениците и ръководството на ССУ „Юрий Гагарин“ да освободят сградата. Той се позовава на нуждата от по-сериозни занятия за учениците на Музикалното. Тогава директорката на Спортното Нели Маркова заявява, че няма къде да отидат. Новият кмет на Бургас Димитър Николов казва, че ОУ  „Йордан Йовков" в комплекс „Изгрев“ ще приеме учениците. Там обаче се вдига бунт, като родителите заплашват с гражданско неподчинение. Агонията продължава още известно време, като Спортното училище бива преместено в базата на бившия ЛУСК. Така досега. С последното решение вече се гарантира някаква сигурност за учениците и ръководството. Спортната база обаче остава под всякаква критика. Състоянието на залите на стадион „Черноморец“ е потресаващо. Преди години учениците имаха точни графици и бяха превозвани до писти, зали и стадиони. Сега това го няма. Те не могат да ползват и възстановителния център на стадиона, който преди години помагаше за лечение на травми и допълнителни процедури. Сега сградите са затворени и не функционират.

  Самото училище дълги години беше еталон за високо спортно майсторство. Негови възпитаници са били много големи имена на българския спорт. В последните години то постепенно западна, а спортните резултати бяха плачевни. С идването на новия директор Димитър Костов надеждите за връщане на старата слава възкръснаха. Дали те ще се оправдаят, ще стане ясно в следващите години.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder