Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:22Сряда

  18 Септември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Ще затворят ли над 1000 аптеки в страната

  17-08-2019 0 173

  Снимка:

  Над 90 аптеки са затворили от месец май досега заради въвеждането на системата за верификация

  В началото на месец август изтече крайният срок, в който фармацевтите трябваше да свържат към компютрите си специални четци за кодовете на лекарствата. Все още обаче част от аптеките няма компютри.

  Първоначалната инвестиция за устройството е около 2000 лв. След това обаче, фармацевтите трябва да плащат всеки месец за поддръжка.

  Още стотици фармацевти са категорични, че инвестициите в четци и софтуер са непосилни, особено за аптеките в малки населени места. На аптеката в село Обнова, Плевенско, разчитат 3 села и оттук лекарства купуват над 5000 души, съобщава Нова телевизия.

   

  2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация

   

  „Има контролни органи, които трябва да следят дали влизат фалшиви лекарства и по какви начини влизат в България. Такива лекарства има, но не са при нас”, заяви Анушка Матеева – магистър фармацевт в аптека в село Обнова.

  Фармацевтите вече протестираха, а държавата им отпусна гратисен период. Той обаче изтече преди дни и от 17 август затварят както аптеки в малките населени места, така и в сърцето на София.

  А след неспазените срокове, следват глоби за аптеките нарушители. Ако нямат скенер и свързан със системата компютър, санкциите ще бъдат от 1000 до 3000 лева.

  “Над 90 аптеки затвориха от месец май досега. Ние зареждаме аптеките в цялата страна по два пъти на ден и виждаме какво е тяхното реално състояние и дали имат готовност за това електронно свързване, както технически, така и финансово”, обясни в ефира на „Събуди се” Аделина Любенова  от Български фармацевтичен съюз.

  „От сканираните досега лекарства няма регистрирани с изтекъл срок на годност. Това беше и нашето очакване. Откриха 4 опаковки със сбъркан код. Навсякъде в Европа работи тази директива, но не пълноценно. В повечето държави са включени по-малък брой аптеки, отколкото у нас”, заяви Николай Костов  от Асоциация на собствениците на аптеки.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.