Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:07Петък

  24 Май 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Симеонов слага черен печат върху българския бизнес

  Проверките му по морето са удар по туризма

  25-07-2018 0 1260

  Волен Сидеров:
  Снимка: Борислав Пенков
  Интервю на Силвия Шатърова

  Цяла седмица колацията на Обединените патриоти се тресе от противоречия като причина е разривът между двамата лидери Волен Сидеров и Валери Симеонов. Причината бе Законът за шума, прокаран от Валери Симеонов и проверките по определени заведения. Лидерът на Атака Волен Сидеров започна свои проверки, като не повярва на Симеонов.Още през почивните дни той бе в района на Слънчев бряг, след това даде специално интервю за „Черноморски фар“ по темата, която сега продължава да е актуална и в националните телевизии.

  - Г-н Сидеров, през почивните дни бяхте в района на Бургас, обявихте че започвате своеобразна ревизия на нощните проверките на вицепремиера Валери Симеонов в Слънчев бряг. Не му вярвате ли?

  - Интересът ми към Слънчев бряг бе предизвикан от една кампания, която беше раздухвана вече месеци, дори година. Този курорт беше посочен като лошо място, чух определения за него като клоака, а това е най-големият български курорт, със създадени традиции за музикални фестивали, потоци от хора, които идват в него за определен вид забавления. Стана известно на цяла България, че вицепремиерът Симеонов се бори с шума. Искам да видя и продължавам да работя по темата как точно протича тази борба и дали това е цялата истина. Оказа се, че нещата имат различни гледни точки. Позицията на туристическия бранш не беше представена пълноценно и това се убеждавам при моите срещи с представители на бизнеса, на представители на „Слънчев бряг“ АД. Съществува  един огромен страх, той идва от щаба, който е създаден към областния управител на Бургас. Вицепремиерът го е създал и в определени заведения, подчертавам определени, не е ясно по какъв критерий са избрани те, се правят по четири проверки на седмица. Всеки ден в тях се изсипват полиция, НАП, ДНСК, РЗИ, Агенция „Митници“, които блокират заведението. Започват да проверяват клиенти, както и личните им данни. Това е удар. Аз ако видя такава проверка, не бих отишъл в това заведение. Видях с очите си, че заведения, които са били пълни, в момента са полупразни в резултат на тези мерки.

  - Калкулирал ли е бизнесът до този момент загуби от подобни показни акции?

  - Убедени са, че има загуби, точно какви са, ще се види като завърши сезонът. Спадът е видим, той е осезаем. Питам като политик: „Каква е логиката да се правят поправки в закони било то за шума, за устройство на територията или преместваеми обекти в средата на лятото?“. Тези промени ще доведат  до отлив на туристи и спад в приходите. Нали логиката е да се повишават тези приходи, а не да се намаляват. Когато това се отчете догодина, каква точно отговорност ще понесе вицепремиерът Валери Симеонов? Ние сме във властта, за да подобрим стандарта и да повишим приходите, а не обратното. Застава и логичният въпрос:„По какъв критерий се избират заведенията?“ Няма последователност.

  - Т.е., нарочени са определени заведения?

  - Да, нарочени са и само те биват проверявани. Не е трудно да фалираш едно заведение или верига, въпросът е в чий интерес е това, защото празно пространство в бизнеса няма. Като цяло това добре ли е за българския бизнес? Не! Тогава трябва да подложим на критичен анализ тези поправки в закона. Аз бях против него и против ЗУТ, който визира преместваемите обекти. Според промените за едно УПИ се полага само един преместваем обект в рамките на 15 кв.м. Цялата ивица на Слънчев бряг е едно УПИ. Т.е. на практика там се полага само един обект. Така с един удар ликвидираме всички магазини и прехраната на стотици хора. Това са и наши избиратели. Те какво ще кажат: „Дойдоха патриотите на власт и ми ликвидираха бизнеса, с който се храня от години!“.

  Аз съм против това. Не бяха обмислени тези закони и не бяха подложени на пълноценна дискусия, а бяха наложени силово. Видях как стана това. Симеонов отива при ГЕРБ и БСП и казва: „Ето този закон трябва да мине!“. В парламентарната група на „Обединени патриоти“ нито един от неговите проектозакони не беше обсъждан пълноценно. Не мина на група, а се вкарва от негови депутати.

  - Потърси подкрепа от други групи, но не вътре в коалицията за тях?

  - Да, направи среща с ГЕРБ, БСП и „Воля“, не и с „Обединени патриоти“. В същото време тръгна да твърди, че аз го бойкотирам. Да ти бойкотирам идеите, това означава, че те не са добри. Колегите от ГЕРБ също ми казаха, че този закон не е написан добре, той е написан некадърно.

  - Срещу него имаше обструкции от кметове на черноморски общини, представители на туристическия бизнес.

  - Затова от ГЕРБ предложиха да се отложи за второ четене и да се направят редакции. От Министерство на туризма имат предложения националните обекти да излязат от него, да има зони - тиха, парти зона. Това е особен бизнес, курортът е забавление, не е клиника.  Атакуваните заведения са в колапс, полупразни. Сега са в колапс, преди години в петък и събота са идвали хора от цял свят за диджей партита. Този курорт стана известен в цял свят. Убива му се бизнесът и имиджът. Защо и как се прави? Питам: „При този извънреден щаб - спазени ли са всички изисквания за него или е направен като комисия, която отива да тормози бизнеса?“. Ще се постарая да  го разбера. Аз, разбира се, нямам възможностите на вицепремиер, да пристигам със специални коли, буркан, полицаи. Аз съм просто депутат. Мога да задавам въпроси. Имам усещането, че има мобилизация на някаква наказателна рота, под форма на щаб към областния управител и тази наказателна рота избира по неясен критерий определени бизнеси и хотели, за да ги ликвидира. Един хотелиер ми разказа как десет души проверяващи цял ден стоят на рецепцията и блокират дейността на хотела. Клиентите се плашат. Накрая проверката показва, че всичко е наред, но в този хотел клиентите няма да стъпят повече. Така не се прави, това е убийство на част от курорта. Кой провежда операция по убийството и защо я провежда, аз ще разбера и ще го кажа на обществеността.

  - Винаги в такива случаи обществеността се разделя на две. Едните са за проверките и тишината, други са за партита. Къде е балансът?

  - Аз съм за баланса, това разделяне на две е неправилно, това е черно-бяло схематично виждане. Обществеността не беше информирана добре, беше представена само гледната точка на вицепремиера, тя беше поддържана от големи национални телевизии. Не беше дадено да се изкажат потърпевшите. Тяхната уста беше запушена. На мен ми беше казано: „Ако се появя по медии, утре ще ме ликвидират“. Този наложен страх е полицейщина, така не се прави. Аз съм се борил да има демокрация в България, да има частна инициатива, предприемчивият човек да не бъде мачкан, а да му се даде възможност. Защо такива мерки не се прилагат срещу чужд бизнесмен? Хайде да отиде Валери Симеонов със свита от полицаи и да проверява  златната концесия „Дънди Прешърс Металс“, която ограбва България от 20 години и изнася злато за милиарди, като плаща  едва 1% концесионна такса, защо не провери ЧЕЗ, американските централи, военните бази или някоя голяма корпорация? Защо удря българския бизнесмен и иска да ликвидира стотици хора и прехраната им? Да ликвидираме всичко българско. Срещу колониализма се боря от създаването на „Атака“. Защо слагаме черен печат върху българския бизнес? Той бил олигарх, а ЧЕЗ не са? Тези, които идват от чужбина не са олигарски, а българският е. Не одобрявам войните и битките,  той иска да се прави на герой, че води битки срещу олигарси. Той самият е бизнесмен милионер. Един бизнесмен води битка срещу друг, като има за инструмент изпълнителната власт, защо не ги водеше тези битки, когато не беше вицепремиер? Тогава щях да му повярвам. Нямам доверие за тези неща, които прави, не затова направихме коалиция „Обединени патриоти“. Не затова се коалирахме с ГЕРБ да управляваме. Смятам, че го направихме да раздвижим икономиката, повишаване на стандарта, в тази посока не виждам усилия. Като спреш шума в определени заведения, вдигаш ли пенсиите на възрастните хора, защото това го обещахме? Откъде ще дойдат тези пари? Вместо да вдигаме приходите, ги намаляваме с тези мерки, ударът по туризма означава по-малко приходи.

  - Проверките, законът за шума, категорично ли сложиха разделителна линия между „Атака“ и НФСБ?

  - Начинът по който се прави. Силово и без да търпи критика. Опитах се и на колегите от НФСБ да им обясня, че това, което предлага техният лидер е спорно, създава напрежение. Отблъсква избиратели,  предложих да се  премисли. Неговият подход е неправилен, не е правилно да се ходи по други парламентарни групи, не е коректно, защото си в коалиция и трябва да играеш отборно. Симеонов определено не е екипен играч и от това идват искрите и публичните разминавания. Аз съм се старал през всичките тези години да търся баланс. Повтарях няколко пъти, че сме във властта. Аз съм този, който направи компромиси след 7 години вражда. Хората го одобриха. Патриотизъм означава да лобираш за България, българското селско стопанство, българското производство. Ето сега съм му формулирал въпрос да даде целия договор за златната концесия за Челопеч.

  - Досега имали ли сте депутатско питане към него в качеството му на вицепремиер?

  - Сега ще бъде за първи път, искам да осветля концесиите, там могат да се търсят истински неуредици, а не тук, по заведения по морето. Там са щетите на България.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  За кого ще гласувате на Евроизборите?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75584
  gbp Британска лира GBP 2.22001
  chf Швейцарски франк CHF 1.74254
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder