Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:20Неделя

  20 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Скандинавците предпочитат турските курорти вместо Слънчев бряг

  13-09-2018 0 1502

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Дона МИТЕВА

   

   

  Стефан Георгиев, член на УС на Бургаската регионална туристическа камара и генерален мениджър на „Степ“ ООД в своя анализ пред камарата се спира обстойно на  скандинавския пазар.  По негови думи продължава негативната тенденция за отлив на туристи от Слънчев бряг и през август.

   „Август е месецът, в който по-голямата част от скандинавския поток туристи за Слънчев бряг спира. За съжаление, най-големият туристически комплекс не изглежда като особено атрактивна дестинация за скандинавските туристи и през този сезон.

  Тенденцията е такава, че сезон `2019 се очаква да бележи дори по-голямо отдръпване на скандинавския пазар в Слънчев бряг. По-добрите ценови параметри на хотелите в Турция подтикват туроператорите да пренасочват своя основен поток туристи именно натам. Това се припокрива и с интереса на самите туристи, за които Турция бе позабравена през последните няколко години и сега отново се завръща като притегателна дестинация.

   Основно поради тези две причини скандинавските туроператори през последните няколко сезона пренасочват самолети, планирани за Слънчев бряг към Турция, което естествено води и до спад на туристопотока към Летище - Бургас. Въпреки по-малко предвидените самолетни седалки за сезон `2018 в сравнение с 2017-а година от скандинавските туроператори, това не доведе до по-бързи записвания. Напротив, делът на записванията в последния момент се е увеличил, а това води със себе си само негативни последствия – продадените по този начин почивки носят по-малки приходи на туроператорите, а самите туристи обикновено са с по-нисък статус, не са платежоспособни и често водят до проблеми в хотелите, където са настанени“, коментира Георгиев.

  Във връзка с гореизложените наблюдения  той забелязва и една друга тенденция. Вследствие на изключително краткия сезон, предлаган от скандинавските туроператори, все повече скандинавци посещават България и Слънчев бряг като индивидуални туристи, използващи независими нискобюджетни самолетни компании като „Norwegian Air“ и „Atlantic Air“, които предлагат съществено по-дълга летателна програма. Тази тенденция е от последните няколко години и е вероятно да се засили още повече в следващите сезони. За пример: летателната програма на скандинавския клон на „Томас Кук“ за сезон `2018 за повечето нации приключи още в началото на август. Единствено финландският пазар продължава да съществува до средата на септември. Ето датите на последните заминавания на скандинавските туристи на „Томас Кук“ по нации:   Дания – 03/08/2018; Швеция – 06/08/2018; Норвегия – 10/08/2018; Финландия – 13/09/2018.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder