Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:17Събота

  25 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  След 42 години закриват и рекултивират градското сметище в Айтос

  21-07-2019 0 932

  Снимка:

  Очакваният  резултат - сметището да се превърне в пасище

  През лятото на 2019 година Община Айтос изпълнява успоредно два мащабни проекта в града - за изграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води и за закриване и рекултивация на градското сметище. Двата проекта имат една основна обща цел - по-чиста околна среда. Общата стойност на спечеленото по проектите финансиране е близо 23 000 000 лв., приблизително толкова, колкото е годишният бюджет на Общината за 2019 година.

          Кметът Васил Едрев и представител на „Запрянови -03" ООД подписаха договор за изпълнение на проект „Закриване и рекултивация на съществуващо Общинско депо за битови отпадъци в ПИ000341 и 000342 в землището на село Лясково и ПИ001003 в землището на град Айтос, община Айтос, област Бургас". Документът беше подписан след открита процедура за избор на изпълнител за възлагане на обществена поръчка. Въз основа на ЗМСМА, ЗОП, и резултатите от протоколите и доклада на комисията за избор на изпълнител, кметът на Община Айтос Васил Едрев обяви с Решение № ОП-19-34 от 11.06.2019 г. класирането на участниците. Определен за изпълнител на обществената поръчка беше кандидатът „Запрянови - 03" ООД с комплексна оценка от 100 точки. На второ място беше класирано дружеството „Строймонтаж" ЕООД с оценка от 99.30 точки. Договорът за изпълнение с класиралия се на първо място беше подписан след изтичане на задължителния срок за обжалване.

  Депото за битови отпадъци е в експлоатация от 1977 година и е частна общинска собственост. Намира се на 2 км от града и 2.5 км от село Лясково и заема площ от 73.377 дка. Депото е с изчерпан капацитет и не отговаря на действащата нормативна база на националното и европейското законодателство, категорични са експертите. Затова, от 2004 година, Община Айтос, съвместно с общините Бургас, Камено, Средец, Несебър, Поморие, Руен, Карнобат и Сунгурларе работи по изготвянето и реализирането на проект за регионално депо за битови отпадъци на територията на община Камено. Беше реализиран съвместен проект  "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Бургас", финансиран по Приоритетна ос 2 на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". Сега Регионалното депо обслужва общо 210 населени места с близо половин милион жители, в това число и жителите на Община Айтос.

        В проекта на Община Айтос за закриване и рекултивация на сметището подробно са описани всички дейности по закриването, проектиран е рекултивиращ слой и е предвидено бъдещото ползване на територията му. В частта „Биологична рекултивация" е планирана работа по затревяване в продължение на три години. Дейностите ще са механизирани, направен е избор на необходимата техника и транспорт за предвидените в проекта СМР.

       Проектът е на обща стойност 3 365 381.94 лв. Идеята е, след рекултивацията общинското депо да се превърне в пасище.

      През юли 2019 година Община Айтос изпълнява успоредно два мащабни проекта в града - за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води и за закриване и рекултивация на сметището. Двата проекта имат една цел - по-чиста околна среда. Общата стойност на спечеленото по проекти финансиране за двата проекта е близо 23 000 000 лв., горе-долу толкова колкото е годишният бюджет на Общината за 2019 година.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.