Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:57Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  След бойкота на груповия лов на дива свиня, го забраниха

  28-07-2018 0 1897

  Снимка:

  Дона МИТЕВА
  Нито една заявка за групов лов на дива свиня няма направена след промяната в Закона за лова нито за сряда, нито за събота и неделя от ЛРД „Лебед“ – Бургас. Това потвърди Невен Каравасилев, секретар на Ловно-рибарското дружество в Бургас. Авджиите са притеснени не само от настъпващата откъм Румъния африканска чума по свинете, но и от многото неясноти, вкарани със законовите промени. Със заповед за забрана на груповия лов или без нея – въпросите, които разглеждаме си остават, категоричен е той, още повече, че индивидуалният лов не е забранен, а там има също неуредени неща.
  Ловците не са убийци
  „В момента съществува голяма опасност за хора в гората - гъбари, билкари, туристи. Например в събота и  неделя има организиран поход в Странджа. В най-отпускарския сезон не можа да се гърми“, заключава той. 
  Ловците не са готови и да изпълнят  изискванията, поставени от държавата. „В петък получих 680 комплекта ръкавици, епруветки, спринцовки –безвъзмездно, за да вземаме проби. Това добре, но в няколко писма са конкретизирани практическите инструкции и действията какво трябва да правят хората, излизайки на лов във връзка с надзора на африканската чума по свинете. Обяснена е всяка стъпка при намиране на умряло прасе или при отстрелването му.

  Къде трябва да са септичните ями и площадките – никой не казва

  „Има едни изисквания за остатъците от дивеча. Трябва да се копаят септични ями в ловностопанските район, които да се затварят с плътни капаци, да се посипват с гасна вар, но никой не казва къде точно трябва да  са тези ями. Трябва да бъдат обособени и площадки за обработка на дивеча  - и за тях не се знае къде ще са, как трябва да изглеждат“, дава пример ловецът. 
  С изграждането на тези ями и площадки е голяма вероятността да се влезе в нарушение на Закона за биологичното разнообразие, да се нарушат и изискванията на екологичното министерство. Защото в нашия регион повечето от ловните стопанства са  в природни паркове, зони от НАТУРА 2000, а има и водосборни зони. Залагаме екологична бомба с тези ями, освен това има и финансов въпрос. Никой не дава отговор на тези въпроси“, обяснява Каравасилев. Ловците нямат и финансовия ресурс това да бъде направено веднага, но не получават финансова подкрепа за изискващите се от тях неща.

  Единствената лаборатория за изследване на африканската чума по свинете не може да поеме всички проби

  Най-притеснителното обаче си остава това, че при активен ловен сезон на дива свиня обикновено седмично в 34-те дружини на „Лебед“ падат между 60  и 70 животни. Като се вземат пробите, те се дават в единствената лаборатория в столицата. „Няма как лабораторията да обработи в срока всички постъпващи проби, защото ловците от „Лебед“ не са единствени в страната,  а срокът  е 5-дневен. Аз лично съм дал една проба преди 10 дена и още нямам резултат още за нея“, обяснява ловецът.

  Ловците мислят и за другите животни

   „Сега е брачният период на сърната. Майките изоставят малките си, които са напълно беззащитни. През август започва брачният  период на елените. Нашите кучета са свирепи и се нахвърлят на беззащитните малки животни, които се превръщат в  лесна плячка.

  Зад всеки ловец не може да върви горски

  Поощрява се  индивидуалният лов, като се свали цената на отстрела, но има изискване от правилника, че ловецът трябва да бъде придружаван от длъжностно лице. „В горските стопанства от директора до чистачката са до 30 души, и всички имат редица задължения, които са далеч по-важни от това да придружават ловец“, казва Каравасилев. Излиза въпросът и за извънредните часове работа на горските, които трябва да бъдат заплатени.
  „От Изпълнителната агенция по горите не пожелаха да променят правилника, което става с решение на МС и да се премахне това длъжностно лице, което задължително трябва да придружава ловджията“, обяснява друго затруднение Каравасилев.

  Африканската чума по свинете се движи скокообразно

  Във всички големи европейски градове има в центровете им паметник на чумата – не е случайно това. Сега тя идва по животните – по дивата свиня, чиято популация през последните години е неконтролируема.
  „Чумата, ако се погледне пътя й - тя се движи скокообразно. Пренася я човекът най-вече с хранителни отпадъци и храни, които се дават на животните. Нищо чудно вместо да удари Русе, Силистра, Тутракан,  в един момент е из Странджа, не дай Боже. Няма закономерност в движението. Няма постъпателно движение“, пояснява Каравасилев. 

  Оградата 

  Мерките у нас са смешни. „Снощи по новините видях оградата. Тя е смешна. Тя няма да спре нищо. Едно подгонено диво прасе ще мине като турпила през нея“, категоричен е Каравасилев. 
  А в социалната мрежа се появиха и видеоклипове на подскрежени от кучетата диви прасета през какви препятствия минават.
  Бургаският ловец поставя още въпроса за това, какво се случва с безконтролно пасящите полудиви прасета от породата на „Източнобалканската свиня“ в землищата например на селата Вършило и Индже войвода, които са без ушни марки и за които ловците са подавали сигнали неведнъж и не до една институция.

  Цели ли се някой в ловците

  Освен чумата по свинете, според ловецът в набързо приетите промени в Закона за лова, той съзира и опит гилдията на ловците да бъде разбита и обезкръвена, съзнателно или несъзнателно. Намалявайки цената на разрешителните за лов организациите на авджиите, след като се издължат към държавата, остават без приходи. Това ще доведе  или до вдигане на членския внос, или до закриване на сдружения, а защо не и двете.
  „Ние сме ресурс, с който се опитват да правят нещо, но ние сме оцелели 120 години ще оцелеем и сега“, заключава ловецът.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder