Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:50Сряда

  15 Август 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 28° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  След чумата по овцете бургазлийки питат как са загробени животните в Странджа

  24-07-2018 0 1487

  Снимка: личен архив

  Да се разсеят всякакви слухове и предпоставки за спекулации и пораждане на страхове у хората относно плъзналата чума по овце и кози в Странджа и Сакар, и има ли някаква опасност за хората, Светла Проданова, учител по професия, в качеството си на гражданин е направила запитване до Областна дирекция безопасност на храните (ОДБХ). Питането е входирано последния работен ден на миналата седмица. По закон отговорът трябва да пристигне в 14-дневен срок.

  „Какви са нормативните изисквания за загробване на мъртви и евтаназирани животни, съгласно приложимото българско и европейско законодателство, например като брой животни, дълбочина на заравяне, височина на обратния насип, отстояние от  населени месна, от  санитарно-охранителни зони и други специални територии, третиране на трупове и място за загробване с дезинфекциращи и други вещества?“. Това е първият от общо шестте въпроса, които се задават към институцията по Закона за достъп до обществена информация.

  „Запитването е на Светла Проданова, аз я подкрепям в това питане. Задаваме въпросите като майки и гражданки, заедно го внесохме. От „Биоразнообразие“ помогнаха на Светла да си формулира въпросите. Отсъствието на информация е  причината да се пристъпи към това питане. Аз смятам, че като има някакъв проблем трябва да е информирано и населението. За да не се поражда паника. Сега я има тази дума чума, която много страшно звучи, нищо че е по животните. Нормално е човек да се запита – опасно ли е това. Ако не е опасно - пак трябва да се каже на хората по какъв начин, на какви етапи се загробват мъртвите животни, дори  да се дадат детайли – с какво се засипват, на каква дълбочина. Така че обикновените граждани да са уверени, че всичко се прави по определен ред и не крие опасни последици за околните“, категорична е бургазлийката Даниела Божинова, граждански активист, изследовател и автор в областта на демокрацията и човешките права.

  „Има ли нормативни изисквания за водене и съхраняване на документация и последващи мерки относно съдържанието? Има ли определени длъжностни лица от ОДБХ, отговорни за загробването на животните в района на Странджа, които да осъществяват  контрола, документирането, докладването и други дейности? Има ли определени места за загробване - мога ли да получа информация за местонахождението на тези места?“, са част от другите въпроси, записани в заявлението.

  За доверието в определена институция, агенция или власт, Даниела Божинова е скептична. „Ако за хората от въпросните институции подобна информация е елементарна, то за обикновения гражданин не е така, затова и трябва да им се разясни всичко“, убедени са вносителите на  питането.

  Отговорите от ОДБХ ще бъдат разпространени чрез медиите и социалните мрежи, обещаха вносителите. „Хубаво е подробната информация да бъде публикувана от самите експерти. Смятам, че това трябва да им е активно задължение и без да ги питаме да дават подобна информация, за спокойствието на гражданите“, категорична е Божинова.

  „Плъзват слухове – да, това се случва когато има вакуум и няма официална информация, тогава се създават предпоставка за слухове. Точно те трябва да бъдат разсеяни“, категорична е Даниела Божинова.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ползвате ли "зелената зона"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72761
  gbp Британска лира GBP 2.19436
  chf Швейцарски франк CHF 1.73251
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.