Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:21Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  След драмата „Тоскани“: Общински съветници решиха, че 5-има почетни граждани на година са много

  18-10-2018 0 805

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги РУСИНОВ

   

  След драмата от тези дни със създателя на модерната визия на Бургас арх. Рикардо Тоскани и предложението да бъде направен почетен гражданин, което заради лимит от 5 предложения за година бе променено в последния момент на „почетен съветник“, за да излязат от неловката ситуация вносителите, последва реакция от някои общински съветници.

  По време на заседанието на Правната комисия към ОбС-Бургас заместник-председателят на местния парламент Станимир Апостолов обяви, че ще се въздържи по всички предложения за почетен гражданин и ще подкрепи само това на Тоскани за „почетен съветник“. Той се обоснова с това, че според него пет почетни граждани всяка година са прекалено много и по този начин званието губи престижа си. Срещу сегашните предложения той каза, че няма нищо против хората, но просто иска да затвърди позицията си.

  „Най-добре ще е на година да правим един почетен гражданин“, поясни Апостолов.

  Към думите му се включи и общинският съветник от гражданската квота на ГЕРБ Георги Дракалиев.

  „Така е, съгласен съм. Не смятам, че трябва толкова много предложения да се внасят всяка година. Аз за 11 години в ОбС сега за пръв път внасям докладна (б.а. визирайки тази за Рикардо Тоскани)“, подчерта той. Въпреки това Дракалиев гласува „въздържал се“ само по две от петте докладни за почетни граждани.

  Председателят на Комисията и на местния парламент Костантин Луков им отговори, че по наредба лимитът е пет и няма какво да се направи в случая.

  След заседанието репортер на „Черноморски фар“ потърси мнението на юриста по темата.

  „Това е регламентирано от наредбата. Дали са много, или малко, по нея могат да постъпват до пет докладни записки. Така че ОбС е длъжен да ги разгледа“, каза той.

  Луков продължи с думите, че в крайна сметка по време на сесията всеки съветник гласува по съвест.

  „Ако решат, че са много, нека да подкрепят най-достойния и ще бъде един. Ама кой е най-достоен вероятно трудно ще определи всеки един. Има един морален момент, в който ако не гласуваш за някого, после веднага ще има въпроси защо“, каза още той.

  Дракалиев също говори пред наш репортер след заседанието на комисията. Той каза, че никога не е смятал, че почетното гражданство трябва да се раздава на конвейер.

  „Още по времето на предния кмет се коментираше, че това звание девалвира, защото масово се предлагат разни личности. В сегашните предложения има такива, които дори не са окомплектовани по наредба, но в същото време ги бутаме напред“, поясни той.

  Дракалиев допълни, че не може да прецени какъв брой е най-удачен и дали петима на година са много.

  „Но сред почетните граждани като цяло има такива, които не го заслужават и аз дори бих предложил да им се отнеме почетното гражданство – дейци от комунизма, бившия министър на рибовъдството от СССР, който никой не го е чувал. Кимон Георгиев – по времето на неговото министър-председателство са го направили почетен гражданин. А това е човек, който е участвал в три от превратите в България“, добави общинският съветник.

  Според него, ако има предложение за премахване на някои от почетните граждани, то не бива да има вой до небето за това.

  „Мисля, че съм с претенциите да съм единственият историк в ОбС и да знам какво говоря. Готов съм да вкарам такава докладна и съм го коментирал, но не знам кой момент ще бъде удачен“, категоричен бе той.

  В края на разговора Дракалиев си позволи да упрекне конкретни съветници от ГЕРБ заради изказванията им, че Тоскани не бил архитект, а ако бил предложен като такъв в докладната, то можело да представлява проблем.

  „Никой не може да си позволи да говори за Рикардо Тоскани, че не бил архитект. Лично проверявах с шефката на Държавния архив, където на документи той е записан като архитект“, допълни той.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.21491
  chf Швейцарски франк CHF 1.72426
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder