Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:32Сряда

  21 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  След два смъртни случая на работа: Взимането на здравна книжка – формалност и без прегледи

  07-06-2019 0 6447

  Снимка:

  Д-р Георги Паздеров: Реанимационният екип е пристигнал навреме, момичето е било вече мъртво

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Здравна книжка – що е то и как се взима?

   

   

  След като смъртта от инфаркт на 21-годишната сервитьорка Мария Звездева в Бургас е втори смъртен случай на млад човек от ресторантьорския бизнес по време на работа изниква въпросът и дали изобщо хората-кандидати за работа в бранша минават прегледи, когато си вадят здравните книжки. Оказва се, че през последните години това се е превърнало във формалност и прегледи не се правят, коментира добре запознат източник на „Черноморски фар“.

  Личната здравна книжка е документ, който съдържа данни за проведени изследвания, предвидени като задължителни преди постъпване на работа в някои определени сфери. Това важи за лицата, работещи в: детските заведения – ясли и детски градини и специализираните заведения за отглеждане, пребиваване и възпитание на деца; специализираните институции за възрастни; водоснабдителните съоръжения и обекти – помпени и пречиствателни станции, резервоари, хлораторни, водопроводни мрежи (отнася се за лицата, които при ремонтни и аварийни дейности имат пряк контакт с питейната вода) и санитарно-охранителни зони на водоизточниците; предприятията, които произвеждат и/или търгуват с храни; бръснарските, фризьорските и козметичните салони.

  Прегледите, които трябва да се направят също не са малко. Публикуваме всички необходими процедури: преглед от общопрактикуващ лекар (ОПЛ) или от лекар специалист по вътрешни болести от лечебно заведение за извънболнична помощ за работещите в детски ясли и детски заведения; бактериологично изследване за носителство на шигели, салмонели, ентеропатогенни „Ешерихия коли“ и коремнотифно носителство; изследвания за чревни хелминти и протозои; провеждане на туберкулинов кожен тест на Манту – за тези, които ще работят в детски заведения.

  Това обаче далеч не е краят на сагата, наречена „здравна книжка“. След като докторът се е уверил, че сте живи и здрави, ви слага един печат с универсалния си идентификационен номер, пише, че сте „допуснат до работа“. От там обаче трябва да отидете до РЗИ по настоящия ви адрес и да подадете заявление за заверка и регистрация на книжката си.

  След всичко това е добре да се подготвите с търпение, защото процедурите отнемат 2-3 дни, докато изследванията станат готови. Цената на изследванията варира в различните лаборатории между 15 и 25 лева.

  Именно поради цялата тази неприятна върволица от процедури, които трябва да се преминат, повечето хора предлагат същите пари на първия лекар, който, за да не се занимава с бюрократщина издава необходимия документ. Без да е необходимо посочваме, че това крие изключителни рискове особено в хранителния бранш, където рискът от зарази е най-голям.

  Друг проблем е, че почти не се правят профилактични прегледи и много млади хора живеят в заблудата си, че са здрави, а всъщност носят опасни сърдечни и всякакви други пороци, без да им обръщат внимание.

   

  Реагират ли на време медиците?

   

  Веднага след смъртта на Мария изникнаха съмнения, че Спешната помощ не е реагирала нареме. Началникът на здравната инспекция д-р Георги Паздеров не бе съгласен с твърденията. Пред репортер на „Черноморски фар“ той заяви, че това не е вярно, както и другото твърдение, че колата е нямала дефибрилатор.

  „Бързата помощ е дошла на време – още на шестата или седмата минута и е имало и реанимационен екип, т.е. имало е и лекар. Колата е била абсолютно оборудвана. Използването на дефибрилатор и всички останали средства зависи от екипа, който отива на място, а не от желанието на публиката, която се събрала в заведението. Ще го кажа, за да бъда правилно разбран – когато екипът пристига на място, това дете е било вече мъртво. Така, че когато реанимационният екип е видял, че момичето е починало, е нямало нужда да ползва дефибрилатор“, поясни той.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.