Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:56Вторник

  16 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  След минути достойни бургазлии ще бъдат отличени на празничанта сесия на ОбС-Бургас

  06-12-2017 0 429

  Снимка:

  Никулден е време, в което отдаваме дължимото уважение и признание на онези хора, които са проявили доблест, човечност, спасявали са човешки животи и са постигнали успех в своята сфера.

  Тези достойни граждани ще бъдат отличени по време на празничната сесия на Общинския съвет.

  Сред почетни граждани на Бургас вече са Янка Рупкина, Вида Буковинова, Руси Стоянов и Иван Притъргов - посмъртно.

  Няколко изявени имена се удостояват с почетния знак "Ключа от кулата на Община Бургас".

  Проф. д-р Георги Чалдъков се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за неговия изключителен обществен принос не само в България, но и по света за развитието на науки като анатомия, хистология, хистопатология, липидология, адипобиология и невробиология. Той е известен, не само със своите научни постижения, но и с будната си обществена позиция и неотменно присъствие в интелектуалния елит на България. Професор Чалдъков е автор на множество статии в периодичната преса, сборници от есета и други книжни издания, които вълнуват със своята мъдрост, гражданска ангажираност и висок морал.

  Художникът Радостин Дамасков се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за неговия принос в културното развитие на града. Той работи в областта на малката пластика и монументалните форми. Негови творби са притежание на Музея на модерното изкуство в Кьолн, колекция на "П. Людвиг" както и на много галерии и колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други.

  Светла Стоева, диригент на бургаска хорова школа Милка Стоева се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос в развитието на хоровото изкуство. През годините детският хор е прераснал в хорова школа, възпитала и създала много известни музиканти, певци и ценители на музиката. Огромен принос за високото ниво на хора и за неговите големи международни отличия има дългогодишният диригент и ръководител на хора - Милка Стоева. Към момента делото й се продължава от Светла Стоева.

  Арх. Дунка Герганова се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос за развитието на архитектурата и опазването на паметниците в град Бургас. Архитект Герганова има богата и разнообразна професионална кариера, заемайки различни длъжности. Извършила е реставрации на църкви и знакови сгради в различни градове в страната.  Проектирала е множество сгради с обществено и културно значение. Автор е на  редица публикации и книги в сферата на архитектурата. Носител е на орден "Кирил и Методий" - първа степен, Златен Капител от САБ - 2011 г. и др.

  Арх. Деви Симеонов се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос за развитието на архитектурата и градоустройството на Бургас.  Архитект Симеонов е извършил проектирането на множество обществено значими сгради както в Бургас, така и в различни градове на страната. Голяма част от времето и силите си архитектът посвещава на изследователска и събирателска работа, свързана с градоустройството на Бургас, с неговата архитектурна история, а също така на изследване на родовата памет и подготовката на личния си архивен фонд. 

  С "Почетна значка на Община Бургас" се награждават няколко човека, проявили смелост, спасили човешки животи и предотвратили тежки инциденти. Сред тях е Женя Райкова, която спасява дете от удавяне на бургаския плаж.

  Красен Димитров, Юмет Сатаджъ и Лъчезар Лалев също са сред носителите на почетния знак. Те потушават пожар, избухнал в паркиран автомобил и не допускат огъня да нанесе по-сериозни проблеми на други коли.

  С почетна значка се отличава и Николай Танев. Благодарение на уменията си по гмуркане и подводен риболов той спасява от удавяне възрастен болен мъж по време на наводнението в село Равнец.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68795
  gbp Британска лира GBP 2.23286
  chf Швейцарски франк CHF 1.70904
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder