Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:53Сряда

  26 Септември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  След шока с яйцата цената на олиото и захарта тръгна надолу

  08-11-2017 0 829

  Снимка:

   Апокалипсис с цената на яйцата няма, дори в търговските вериги на Бургас могат да бъдат намерени на 0.18 лв. за бройка. Така коментира заплахата от инфарктно повишаване в цялата страна цената на продукта Ванда Неделчева, от регионалния офис на Системата за агропазарна икономика. Тя допълни, че наистина такива скокове са характерни по-скоро за пролетта, когато обикновено в навечерието на Великденските празници цената на яйцата се повишава. И даде пример, че това се е случило през 2014 година.

  По думите на Неделчева, в момента птичият грип, който върлува в съседните Сливенска и Ямболска област и изтеглянето на големи количества яйца заради скандала с фипронил в Европа, е повлиял за повишаването на цената на продукта. „Съществено е и друго - времето захладня и кокошките спряха да носят“, обърна внимание върху друг детайл експертът.

  За нашия регион Неделчева подчерта, че търговските вериги поддържат промоционални цени на яйца. По-скоро са засегнати малките магазинчета, където също се предлага продуктът. „Спокойно се намират яйца на 0.30 - 0.33 лв. и то голям размер“, сподели наблюдения Неделчева от обиколката си по малки магазини.

  По прогнози от специалистите нарастването на цените на птичия продукт ще продължи някъде до Нова година, но за региона ще бъде с не повече от още 1 – 3 стотинки и после се очаква рязко цената да спадне. „Събитията динамично се развиха в рамките на една-две седмици. Докато се уреди вносът и се урегулира пазарът, ще трябва още малко. Но да кажем ако другата седмица пристигне някакъв внос, който да направи дъмпинг на цените – ще спре растежът им“, допълва Неделчева и отрича на бургаския пазар да има „златни“ яйца, които да струват по 45 стотинки, че и повече. „Има, разбира се, яйца, обогатени със селен, яйца от биококошки или други, получени от специален начин на отглеждане на пернатите. Те ще надхвърлят цената, но тези, стандартните яйца, няма да надхвърлят 0.35 стотинки“, категорични са от САПИ – Бургас.

  „Не е толкова инфарктна ситуацията. Няма и тотално поскъпване на стоки. Има и спад на цени. Например в момента захарта пада надолу. Вече купуваме захар на цена 1.14 лв. и то в малки магазинчета по центъра. Олиото, заради ниската изкупна цена на слънчогледа, също започна да достига до потребителите на по-ниски цени. Категорично първо се отразява това на цената на едро, а сега започва понижаването й и на дребно“, допълват от системата.

  „Над 100 000 кокошки бяха унищожени. Ситуацията на българския пазар е такава, че ако от него отпаднат 200-300 хиляди кокошки, това води до сътресения. Цените, разбира се, се изкривяват и от големите вериги, които диктуват правилата", обясни в националните медии Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.

  Друг е въпросът, че ножицата в цените на кокошия продукт е твърде голяма вече – от 18 до 35 стотинки, което ще накара мнозина, разполагащи със свободно време, да тръгнат на лов за евтини яйца из града.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66072
  gbp Британска лира GBP 2.18712
  chf Швейцарски франк CHF 1.71926
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder