Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:44Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  След жълти и зелени контейнери, в Бургас идва ред и на кафяви

  05-07-2018 0 1422

  Снимка:

  В тях ще хвърляме биоразградими отпадъци

   

  Георги РУСИНОВ

   

  След жълтите и зелените контейнери, в Бургас идват и кафяви. Това става ясно от докладна записка на заместник-кмета Руска Бояджиева, която касае промени в Наредбата за управление на отпадъците на Община Бургас. Докладната записка премина през всички постоянни комисии на местния парламент и получи одобрението им. В нея се внася и промяна в един от текстовете, който се отнася до  административно-наказателните разпоредби за носене на отговорност на техническите ръководители на строителните обекти като пряко отговорни лица за допуснато замърсяване на обектите.

  „Съгласно приетата нова Наредба за управление на биоразградимите отпадъци и измененията в Закона за управление на отпадъците, трябва да се въведе разделно събиране на биоразградими отпадъци от домакинствата. В тази връзка са посочени количествени критерии, които са: през 2020-а – 50% от количеството на битовите биоразградими отпадъци трябва да бъдат изведени от състава на разделно събраните отпадъци. През 2025-а това число трябва да е 70%. В тази връзка това няма как да се случи, ако бъдат обхванати само заведения за обществено хранене и поддържане на зелени площи на територията на града. Трябва да бъдат включени и хранителните отпадъци от домакинствата“, обясниха от общинската администрация.

  Задължение на кмета на общината е да организира и осъществи този начин на разделно събиране на биоразградими отпадъци, се посочва още в докладната. Това включва: предоставяне на определен вид съдове, които ще са кафяви на цвят. Така след зелените и жълтите контейнери, съвсем скоро ще има и нов цвят в гамата на местата, отредени за изхвърляне на отпадъци. Те ще са ситуирани на всички такива точки на територията на града.

  „В момента имаме съдове за смесени видове отпадъци, съдове за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Сега ще имаме и нов вид съдове – тези, кафявите ,за разделно събиране на биоразградими отпадъци“, посочват още от администрацията.

  Новите контейнери ще станат факт, ако Община Бургас бъде одобрена за реализиране на проект за инсталация, която ще третира хранителните и биоразградимите отпадъци на три общини – Бургас, Несебър и Поморие.

  Модерната инсталация, която ще разгражда хранителните и биоразградимите отпадъци по анаеробен път (безкислородно), ще бъде изградена по Оперативна програма „Околна среда“. Строителните работи се очаква да започнат през 2019-а, а самата станция трябва да е готова и да започне да функционира от 2020-а.

  „Проектът, с който участваме пред Министерство на околната среда, включва изграждането на инсталация, както и предоставянето на съдове и машини за събиране и извозване на биоразградимите отпадъци“, заявиха от общинската администрация.

  Община Бургас няма да плаща нищо, всичко от изграждането на инсталацията до поставянето на новите контейнери и купуването на машини, които да ги обслужват, се поема от оперативната програма.

  „Ще се отрази обаче на таксата битови отпадъци. Няма как да въведем нещо ново и то да не се плаща като услуга“, поясниха от общината.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder