Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:29Сряда

  20 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Сложиха лимит на приема в болници

  06-02-2018 0 2798

  Снимка: Борислав Пенков

  Бум на пневмониите, при 198 пациенти в Белодробната през януари,

  сега ги стопират на 113, молете се да не сте 114-я

   

  Ина ПЕТРОВА

   

           В пика на грипната епидемия, която обхваща вече цялата страна, болниците преминаха на режим: лимити. Това ще рече, че приемът на болни е по нов ред - до определена бройка. Причините са в така наречените лимити, наложени им от Здравната каса. Решението бе спуснато на болнични шефове в последните дни на януари и буквално ги попари. Ограниченията засягат приема през януари и ще тегнат като дамоклев меч най-малко и през февруари. За лечебните заведения това означава, че няма да им бъде платено над определената бройка. За пациентите – да се молят да не са пореден номер над лимитираната бройка.

           В белодробната болница в Бургас целият януари ври и кипи. Пневмониите вървят една след друга. Специализираното заведение е препълнено, разкрити са  две допълнителни легла, за да може да се поеме наплива от следгрипните усложнения, най-вече пневмонии. „От началото на годината до 30 януари през лечебното заведение са преминали 198 пациенти, което е необичайно. Обикновено преминават 140-150 души. 73 са изписани след пневмонии. На лечение са други 57, от които около 40 са с пневмонии. Другите усложнения са на хроничната обструктивна белодробна болест, дихателна недостатъчност. Но най-много са пневмониите. Много са страшни, толкова големи и разпространени пневмонии не сме имали“, сподели за „Черноморски фар“ управителят на белодробната болница в града д-р Евелина Трошанова.

           Хора, които преди 14-15 дни са били с първи симптоми на грип, поовлядявали ситуацията вкъщи или с помощта на джипито, но после се озовават в тубдиспансера с пневмонии. Заболяването е тежко и изисква лечение, което в болницата продължава 9 дни. Действието на грипните вируси е такова, казва д-р Трошанова, че те на три часа се разпространяват, пълзят и поемат все нови и нови участъци от белия дроб. Мерките са от голямо значение за добрия резултат от заболяването.

           На фона на тази картина в късния следобед на 26 януари болничният шеф  получава вест, че няма право повече да приеме болни от белодробни болести, защото Надзорният съвет на НЗОК е сложил лимит. Не само д-р Трошанова, но и  в гилдията са в шок как на 26-о число се дава лимита за настоящия месец. „Ние сме лекували, правили сме всичко необходимо и това няма да ни бъде платено - за тези, които допълнително сме приели. Това ме тревожи страшно много, защото лечебното заведение няма да може да отговори на изискванията на обществото, няма да може да приеме всички. Работя и на кабинет. И не знам с какви думи да кажа на хората, че няма свободни легла. Как се обяснява на болен, здравноосигурен гражданин, че имам лимит и този лимит съм го изпълнила на 26-о число и даже съм го преизпълнила“, възмущава се д-р Трошанова. Признава, че вече й се наложило да го каже на пациенти. Здравноосигурени. На които да предложи платен прием. „Съвсем естествено, не бяха добри в изказа си към мен. Омагьосан кръг. Всяка година януари и февруари сме в този хаос. Ние сме търговско дружество, аз като управител трябва да намаля загубите на лечебното заведение, от друга страна, не трябва да допускам отказ от медицинска помощ. Много съм разочарована. Обидена съм като доктор, като човек, като гражданин на България“, не скрива огорчението си специалистът.

           Първото решение регламентира болницата да работи с 1/12 част от миналогодишната си дейност. Впоследствие идва ново решение – парите, с които ще разполагат през януари да са на база работената дейност през септември, октомври, ноември и декември. Непонятна за медиците остава логиката как летен за бургазлии септември се пренася като база за тежкия в белодробната патология януари.

           Така, за специализираната болница, една от най-натоварените в грипно време, остава валидно изчислението за не повече от 113 пациенти за месец. Това означава среден прием по 5,6 пациента на ден. Математическите изчисления обаче с нищо не помагат, ако точно ти си 114-я. „Страшно е да се работи. Има стандарти - всички български граждани да имат достъп за своевременна и достатъчна медицинска помощ. Но как да ги спазваме!? През иглено ухо ще преминават болните, за да се лекуват“, казват докторите. И са наясно с възможните рискове. Всеки един неизлекуван грип може да се усложни – на първо място с пневмония, на второ – с менингит. И двете могат да са смъртоносни.

           От белодробната болница са изпратили докладна записка за патовата ситуация до Здравното министерство, до Здравната каса, до регионалната здравна инспекция, до общината. Единственият верен ход според експертите е в условия на грип да се премахнат лимитите и да се разчита на резерва. Иначе мерките за ограничаване на заразата с грипни ваканции за учениците остават напразни за възрастните болни.

           Университетската болница в града също има да прибира доста средства от надлимитна дейност. И по всичко изглежда, че няма да ги дочака. За миналата година тези средства възлизат на близо 1,3 млн. лв.. „Ако се съобразяваме с лимитите, трябва на 20-о число да затворим вратите на болницата и да отпращаме пациенти. Не сме го правили и няма да го направим, но цифрите са красноречиви – тези пациенти са преминали през нас и ние сме ги лекували“, коментира изпълнителният директор д-р Бойко Миразчийски. Дългове се трупат и от неосигурени паценти. През 2017 г. болницата е лекувала със свои средства за около 250 000 лв. неосигурени и пациенти в животозастрашаващи състояния. Тези пари също се възстановяват изключително трудно, казват от най-голямото здравно заведение. 

           Разпределението спешни и планови пациенти за УМБАЛ - Бургас е 80 на 20 процента, което значи, че болницата е стълб в оказването на спешна и неотложна помощ. Това проличава и в последните няколко месеца, когато разпределението на спешните дежурства по график между бургаските лечебни заведения по специалности („Педиатрия“, „Урология“, „Неврохирургия“) бяха премахнати. Дежурствата създаваха дискомфорт и несигурност в пациентите, особено при родителите на малки деца, които не знаеха коя болница да търсят, ако им се наложи. От края на миналата година ръководството на УМБАЛ - Бургас реши да направи всичко възможно, за да осигури денонощен непрекъснат прием на пациенти във всички отделения.

           Освен в спешните ситуации, при плановите пациенти също е налице ръст. Абсолютен рекордьор е Отделението по ревматология, което миналата година е приело 1604-ма пациенти. Сериозно увеличение на пациентите имат още Първо педиатрично отделение, въпреки наличието на още три болници с детски отделения в града. Детските отделения и сега са пълни с болни от грипните вируси деца. 

   

   

      

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73174
  gbp Британска лира GBP 2.24331
  chf Швейцарски франк CHF 1.72305
   
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder