Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:47Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Софиянец иска тишина в центъра на Бургас

  11-07-2018 0 5333

  Снимка: Борислав Пенков

  Системно пуска жалби срещу известно заведение

  Собственикът му твърди, че е нарочен

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Бургазлия, живеещ постоянно в София, е подал пореден сигнал до Община Бургас и още безброй институции, сред които и вицепремиера Валери Симеонов срещу известно заведение в центъра на града.  Става въпрос за кафе „Музея“, което се намира   до Археологичния музей и Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Според собственика Мартин Манев, подалият жалба Стефан Йорданов се е фискирал върху заведението му, защото му пречело, че работи.

  „Всяка година имаме оплаквания от него. Това е 3-4 опит от него с тези жалби срещу нас. Той започна с това, че колите паркират до гаража му. Аз каква вина имам, че някой е спрял, за да отиде до часовниците, до аптеката или да седне да пие кафе при нас. И в полицията ходих няколко пъти, защото хората се карат с него, дори го заплашват“, обяснява той.

  Йорданов се е оборудвал с две камери, които е на фасадата на  къщата си, която се намира срещу заведението на улица „Антим I“ 33, а едната гледа директно към масите.

  Въпросното заведение  се оказва с богата история и при предишния собственик. Тогава е претърпяло 7 пожара.

  Стефан Йорданов е изброил куп нарушения според него срещу въпросното заведение. „Наемателят извършва дейност, която не спазва урегулирания регламент на Община Бургас като наета площ, брой маси – поставени строго и изключително под тента (строго определена квадратура), потвърдена теза и твърдение на г-жа Аргирова, административен ръководител в „Приморие“ към Община Бургас, който отдел издава по чл.56 разрешителни за преместваеми обекти за търговска дейност“, пише той.

  Мартин Манев, собственик на заведението обаче е категоричен, че има разрешително от общината и че в никакъв случай не нарушава предписанията. „Имаме схема и за масите, даже днес (б.а. вчера) дойдоха от комисията по чл.56 и провериха сигнала му. Той казва, че така са сложени масите, че не може да се минава по тротоара, а това не е вярно. Но ги е снимал тенденциозно, че да изглежда обратното. От общината са ми разрешили 5.50 метра на 11 метра и аз съм се побрал в допустимото. То и тентата може да не му харесва, но тя не струва малко пари. Аз преди да я поръчам съм изпратил визуализация до главният архитект и тя ми каза да я поръчам и че отговаря на изискванията“, обясни той.

  В действителност в жалбата си Йорданов посочва, че заведението се е простряло на целия тротоар. „Заведението е завладяло изключително целия тротоар от входа на улица „Богориди“ 26 от години. Наемателят е подал документи на 15.05.2018-а до общината и на 30.05.2018-а документите са му върнати, което ме навежда на мисълта, че през цялото време се оперира без документи и се изгражда обект - метална конструкция и бетонни саксии без разрешителни от НИНКН и общината, което лесно се проверява. Плочките са разбити на адреса, и са неправилно поставени - с увеличен размер на ширина като точно в тази зона пред заведението са завладели допълнителна квадратура от улицата и в този участък тя се стеснява, което е абсурд“, посочва гражданинът в сигнала си.

  Манев обаче нагледно показа пред наш екип, че не е пробивал плочки, а са поставени саксии пълни с пясък за тежест, които крепят новата му тента. „Две седмици не ми даваха да сложа тентата, после ми казаха да я слагам. Трябвало да направя и съгласовка с Министерство на културата относно паметниците на културата, но тя отнема 6-8 месеца и чакаме становище.  Мога да покажа документа,  който удостоверява,  че не се навлиза в паметниците на културата“, каза той.

  Мъжът ни показа документ със становище от общината, което гласи следното: „Уведомяваме Ви, че обектът е извън границите на зоната на паметниците на културата по улица „Алеко Богориди“. Масите поставени в обекта са разположени частично в зоната на паметниците на културата. Затова не е необходимо изготвянето на обща схема за чадърите, елементите, масите и гражданските кашпи“. „Това е от общината и от кметство „Приморие“. Така, че твърдението му, че павилиона е в паметник на културата е невярно. Аз не съм строил нищо, така го купих от предния собственик“, пояснява той.

  Йорданов посочва в жалбата си още, че се вдигало много шум, и че клиентите на заведението използвали двора на библиотеката за тоалетна. „Превърнали са зоната от пешеходна и общинска собственост, от паметник на културата в свърталище на алкохолици и безделници, които пият от 06:00 часа сутринта до 01:00 часа посред нощ. Дворът на библиотеката пък е превърнат в тоалетна. Ние данъкоплатците не можем да спим нормално. Спокойствие няма. Поставени телевизори от заведението, които не са регламентирани правят картината още по-абсурдна и шума предизвиква допълнително нарушение на обществения ред“, посочва още жалващият се. Той допълва, че заведението е от отворен тип. „фургон и маси поставени на улицата, а не затворено с телевизори и музика и изолирани против шум стени, както на „Какао Бийч, което наскоро гледахме в репортажи. Адресът не е в гората или насред полето, а в централна градска част на Бургас. Имаме ли институции и органи на реда и организацията за такъв контрол, или е нужно да се обръщаме за сигнали към тел 112, уважаеми дами и господа?“, казва още Йорданов.

  Мартин Манев опровергава и това негово твърдение като ни показва сертификат за шума, където е посочено, че е от тип говорен шум. „Ние музика нямаме и никога не сме имали, сега слагаме телевизори за мачовете, но и те са без звук и свършват в 23:00 часа, а хората си заминават. Не смятам, че съм престъпник, че работя. Плащам си масите, плащам си наема, работим до 00:00 часа, всичко е по регламент. Има си и тоалетна, която клиентите ползват. Сега, ако е видял някой клошар да уринира, това е друг въпрос“, пояснява собственикът.

  „Преди 3 дни полицаи дойдоха вечерта по сигнал, на кафето нямаше хора, а имаше една компания до аптеката и се чуваха чак дотук. Аз им обяснявам, че по улицата минават хора, смеят се, викат, но аз не мога да поемам отговорност за никой. Аз съм израснал в центъра, всяка вечер си минаваха хора и се смееха и си пееха, но какво да направим. Ако питате някой от другите комшии, ще ви кажат, че нямат оплаквания, а Стефан дори не живее тук. Идва тук за 3 дена и вдига всичките на балон. Полицията сигурно има 100 преписки за заплахи, не към нас, а към други хора и се занимават с него“, разказва още Мартин.

  Последното твърдение на софиянеца е, че заведението е тип кафе-аперитив, а продавало храни, за които няма разрешително от РЗИ. Лично той подавал сигнали затова и преди, посочва в жалбата си Стефан. Манев обаче съвсем прилежно изкара разрешителното и показа на нашият екип какви видове храна има право да приготвя. Рибата, която най-дразни жалбоподателя за негово съжаление е сред разрешените.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder