Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:57Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Соня Денева със запазено място сред творческите смелчаци в литературата

  19-08-2018 0 1889

  Снимка:

  Единствената айтозлийка в „Думите-1" готви творческа родова книжка

  Излезе от печат новият национален алманах „Думите“, част първа, издание на Конфедерация на българските писатели, в който са отпечатани творби от различни жанрове на 159 автори от различни краища на страната. Единственият автор от Айтос, включен в антологията, е Соня Стефанова Денева.

  Соня е завършила педагогика, а по-късно и икономика, но талантът й, нейната чувствителност и литературни интереси съвсем естествено я водят към  предизвикателството да твори поезия. Айтозлийката е автор на книгите: „Непостоянство, име на жена” , „Как с обич сърце се зарежда”, „Със слово кристално”, „Ключе за бъдеще”, „Чудо ли е люляковската обител?”, „Мъдрология от малки за големи” и „Детство – сезонът вълшебство”, издадена през 2018 година.

  От две години Соня Денева е член на Конфедерацията на българските писатели, независима национална творческа организация с председател Станислав Марашки, и със седалище в Бургас. Емоционална и впечатлена от всичко, което я заобикаля, Соня е с изключително развито чувство за родова принадлежност. От 12 години живее в Бургас, но използва и най-малкия повод да подчертае, че е от града с най-висок творчески потенциал и с най-много таланти на глава от населението. Гордее се, че е айтозлийка, а от дългогодишното познанство, партньорство и съседство с Ева и Гого от „Фамилия Тоника”, резултатът е и съвместна песен с Тони Димитрова.

  Нейни текстове са публикувани във  вестник „Народен приятел”, вестник „Черноморски фар” и маринистичното списание „Алманах море”, а първите й детски рими - във вестник „Септемврийче”. Печелила е десетки награди в национални конкурси по художествено слово, както и в два литературни конкурса – в телевизионното предаване и в конкурса на верига „Ритони” под надслов: „10 причини, заради които да чета”. Омъжена е щастливо, има две дъщери – Бояна и Стефани.

  През миналата година Соня представи книгата си „Със слово кристално” в Експозиционен център „Флора” в Бургас. Събитието беше специално отбелязано в културния календар на Бургаски литературни дни - 2017, организирани от Конфедерация на българските писатели. Книгата е издадена още през 2008 година, но едва през миналата година беше бургаската й премиера. „В своята стихосбирка  „Със слово кристално” Соня Денева поема риска да  проектира своята поетическа самобитност в семантичните очертания на понятието „слово” и това автоматично я сродява с  елитната група  на творческите смелчаци в нашата литература", беше оценката на твореца и преводача Станислав Марашки, на представянето на книгата.

  Поредният успех на Соня е високо оцененото присъствие в националния алманах „Думите", в което са събрани поезия, проза, преводи, журналистика и краеведски изследвания от 159 български автори. Националната премиера на първото литературно издание на независимата писателска организация в страната се състоя в Бургас. Главен редактор на „Думите – 1“ е Маргарита Павлова, а съставител и рецензент е Станислав Марашки, основател и председател на КБП.

  Соня е начален учител в бургаското ОУ „Св. Княз Борис І", а през лятната ваканция е по-често в Айтос. „При мен нещата се случват спонтанно и в последния момент. Не наслагвам теми, не правя дългосрочни проекти. Така беше и с последния сборник, на който съм съставител и редактор - „Детство – сезонът вълшебство”. Видях стилизираните картини на Радка Капралова, помолих я да ми изпрати няколко. Това, което харесах, хареса и на Петя Станева от „Либра Скорп". Тя направи един колаж от три картини и така се получи една много свежа и красива корица", разказа за „Народен приятел“ Соня.

  А проектът, който с много желание е решила да реализира, е творческа родова книга. Не от онези с родословно дърво и с прастари семейни снимки. „Иска ми се да бъде творческа книжка на рода. Защото баща ми, Стефан Господинов, е енциклопедична и изключително интересна личност. Той има невероятно чувство за хумор, съчинява всичко - скоропоговорки, афоризми, стихове, автор е на много крилати изречения. И това, както сам казва - се случва „на стари години". Записвам всичко и искам да издам книжка с негови „съчинения", с неща от моята баба по бащина линия и с мои поетични и прозаични закачки. На 10 август тази година баща ми навърши 84 години, да ни е жив и здрав! И празникът беше повод да се шегува - нося му восъчните цифри, за да ги сложа върху тортата. А той ме съветва: Осмицата не може да е отпред - я, сложи четворката пред нея - по-хубаво ще изглежда тази торта!", разказва още Соня.

  Летните й емоции са свързани с родния град и с къщата с дворче, която семейството закупило тези дни много изгодно в близкото село Пирне. Не може обаче истински да се зарадва на придобивката, защото тежко преживява смъртта на свекърва си, починала неочаквано след операция.

  Иначе, Соня си е същата - лъчезарна, искрена и много сърдечна, привързана към всяко айтоско кътче, талантлива и винаги готова да разговаря, да пише, да организира...

  С интерес ще очакваме творческата родова книжка и всички нейни бъдещи издания. Едно е сигурно - те ще са написани със същата тази обич и чувствителност, с които Соня Денева багри всеки свой стих.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
   
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder