Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:55Четвъртък

  27 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Социалните мрежи са новата съвременна зависимост

  Обществените каузи спасяват младежите от различни пороци, това е пътят да управляват живота си сами и да се развиват

  31-08-2018 0 1152

  Тодор Йосифов - председател на „Младежки глас“:
  Снимка:
  Интервю на Ина Петрова

  Тодор Йосифов е председател на Национално сдружение „Младежки глас”. Организацията поставя началото на своето съществуване през 2007 година в град Бургас, като към момента в нея членуват около 10 000 младежи. Като  обединение на младите хора в България, сдружението реализира различни  обществени инициативи и кампании, насочени основно към реализация  на потенциала на новото поколение. Една от последните кампании е под надслов „Аз съм НЕзависим”, съвместно с Министерство на младежта и спорта. С нея младите хора от Бургас искат да създадат една различна мотивация за борба над зависимостите. Кои са новите съвременни зависимости и как могат младежите да се откъснат от тях и да пренасочат енергията си в нещо полезно – по тези и други въпроси разговаряме с Тодор Йосифов.  

  Г-н Йосифов, работите над една актуална тема – младежите и зависимостите. Какво научихте от кампанията „Аз съм независим“?

  Кампанията „Аз съм независим“ е хит в момента сред младите, има огромен интерес. Всъщност това е проект с Министерство на младежта и спорта, който реализира нашата организация „Младежки глас“. През уикенда имахме разположена шатра на Флората, преди известно време имахме друга. Там идват много младежи, които чистосърдечно споделят своите проблеми с различни зависимости. Събитието съвпадна с  Международния ден на младежта – 12 август, по повод на който,  съвместно с Община Бургас, организирахме младежки хепанинг с много  танци, спорт, музика. Представиха се много артисти, включиха се младежи, млади родители, граждани, които бяха на Флора – Бургас. Провеждаме мероприятието на 12 август именно в централата ни в Бургас, защото от тук тръгна всичко, макар и вече да сме национална организация, с клонове в цялата страна.


  Има ли доминираща зависимост днес сред  младите?

  Не смеем да ги ограничим, но социалните мрежи се оказват една от новите съвременни зависимости. И то не само сред младите хора, както разбрахме в нашата приемна на шатрата. Най-важната подробност, която установихме е, че много млади хора просто искат да споделят с някого на тяхната възраст, да видят как ще реагира, какво разбира под зависимост, какъв съвет би им дал. „Фейс ту фейс“ кампанията се оказва нещото, което най-много им помага. Има, разбира се, и институции, които помагат при конкретни зависимости и хората могат да потърсят специализирана помощ, но се оказва, че за тях е много важно първо да споделят и да разберат дали това е нормално за останалите хора. Социалните мрежи за някои хора, особено по-младите, са вид зависимост, в която те търсят начин да се отърсят. Ние ще направим редица мероприятия по въпроса. Ще има и кръгли маси, подхождаме по различни канали с цел да достигнем до различен таргет. Пуснахме видеоклипове, които да насочат вниманието на младите там,  където могат да намерят проблема, защото нашата цел на кампанията е хората да се замислят от какво са зависими и как могат да го преодолеят. А тези, които не са пристъпили към някаква зависимост, да се замислят дали това изобщо им е необходимо.  Ангажирането в обществени дейности е един от начините да се насочи енергията на младите в правилната посока. 

  Но постоянно се появяват нови зависимости. Как да се откъснат от тях младите? 

  Да, така е, сигурно на ден излизат няколко нови зависимости. Всеки нов порок, нова технология е нова зависимост. Най-важното за нас е младите хора да изживеят живота си, да учат, да се забавляват, да са успешни и реализирани. Нуждата от успешни кадри е една борба със зависимостите. 100% от организацията ни е от доброволци, млади хора, които са тук, борейки се за определена кауза, да помагат. Това е най-голямата борба със зависимостите. Идеята е младежите да си уплътняват времето с нещо смислено и същевременно да се развиват.
  Кои са в топ три на най-масовите зависимостите, според Вас? 
  Традиционните зависимости, които ги има откакто свят светува и откритието за нас – зависимостта към социалните мрежи. Те са създадени като нещо полезно, но самите млади хора идват и споделят, че усещат как се вливат в този живот и изпускат живота около себе си. Онзи ден на шатрата дойде млад, зрял мъж на около 35 години и сподели как като малък е играл с топката пред блока, а сега дъщеря му е на таблета, с  видеоканалите, с онлайн-игрите. Няма и връстници, с които да се заиграе. Да не говорим за тийнейджърите, които сами идват и споделят това, което виждат около тях – приятели, роднини как изпадат в различен тип зависимости. Дали ще са пороци, интернет или нещо, което ги кара да се чувстват непълноценни. Социалните мрежи опредено не носят щастие, ако 20 часа си в нета, вместо с приятели, с познати, на спортните площадки няма как да си щастлив. Интернет е нещо хубаво и полезно, но не и когато се прекалява. За младия таргет това е голям проблем.

  Изпреварват ли социалните мрежи традиционните зависимости като алкохол, наркотици?

  По принцип вървят успоредно много зависимости. Зависимост е всяко нещо, с което се прекалява. Ние всъщност искаме да покажем на човек пътя, с който той да не бъде зависим, а да управлява живота си сам, да намери пътя сам.
  Как го правите?
  Хората имат нужда от ангажираност, от кауза. А нашата цел е да насочим вниманието им към техния собствен потенциал, да инвестират в него. Нашата организация е на 11 години, не можем да достигнем до всички, но правим редица мероприятия, а и хората са достатъчно интелигентни. Те се запалват от тази искра. Правим позитивни неща и хората се ангажират и влагат енергията си там.  

  Намирате ли някакви разлики между БГ-младежта и младите хора от страните в Западна Европа?

  От моя опит и контакти бих казал, че няма голяма разлика. Наскоро имахме гости – тийнейджъри от Швейцария, Италия, Турция и др. държави за едно обучение по предприемачество, които бяха възхитени от потенциала на младите хора у нас. Българската младеж по нищо не отстъпва от западната. Потенциалът им не е по-малък от западноевропейските. Младите хора тук са много упорити, работят с хъс. Нашите мероприятия са безплатни и напълно отворени към абсолютно всички младежи в цялата страна, нямаме дори членски внос. Някои подценяват младите – били мързеливи, немотивирани. Това не е така,  напротив - много са работливи. Имаме естествено какво да научим от младежите от други страни, но и те имат какво да научат от нас. Ние сме борбени и с потенциал. Това е голямото ни предимство.

   

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.18277
  chf Швейцарски франк CHF 1.75995
   
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.