Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:32Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Социално предприятие дава работа на онкоболни за година

  02-11-2018 0 509

  Снимка: faragency.bg

  Ще творят сувенири и подаръци

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Сдружение „Онкоболни и приятели“ откри ново социално предприятия „Нарисувай ми усмивка“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. В него хората с тежката диагноза, както и други с увреждания ще са трудово заети за една година. Там те ще творят сувенири и подаръци по различни начини, като след това ще продават продукцията си. Магазинчето се намира на улица „Цар Симеон I“ 111.

  Председателят на сдружението Цонка Тодорова обясни пред репортер на „Черноморски фар“, че този проект се готви от две години, но на няколко пъти е спиран.

  „Сега най-накрая спечелихме финансирането. Стартираме с организацията и обучението на хората, които ще работят. Проекта е за наемане на хора с увреждания – онкоболни и други и осигурява една година трудова заетост. Мина обучението за шивачи, кроячи и продавачи и сега вече пристъпваме към същинската част. Идеята е тук на място да се изработват ръчни сувенири, като чадъри, чашки и други. В това магазинче ще се продава стоката“, каза тя.

  Тодорова допълни, че се надява при успех на магазина да имат и разнос в града, както и да участват в базари и всякакви други събития, където ще могат да представят стоката си.

  „Ако успеем тази година да се самоиздържаме, ще можем и да останем за постоянно да си работим с тези хора. Проекта е много добър за тях, защото по принцип те трудно си намират работа и се адаптират, защото нямат много придобити умения. По този начин те са изолирани в социалния живот, нямат контакти. Тук всички казват в момента, че се чувстват прекрасно. Оформи се добър колектив и гледаме да възлагаме на всеки това, което умее. Някои от тях рисуват много хубаво, други пък изработват добре сувенири и затова гледаме да разпределим това, което се прави според възможностите и таланта, който има човек, за да може да му е приятно да идва и това да е един вид терапия за него“, добави още председателят на сдружението.

  Тя добави и че два пъти месечно, хората работещи в центъра ще имат посещение от психотерапевт. Първоначално той ще работи по отделно с всеки един от 14-те работници, а след това и групово. Ще имат посещение и от социален работник.

  „Ние сме сдружение с нестопанско цел с обществена полза. Самото предприятие е към сдружението. Ако имаме печалба тя се разпределя в сдружението под форма, с която ще финансираме дейностите, които ще финансираме“, завърши Тодорова.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.21491
  chf Швейцарски франк CHF 1.72426
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder