Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:53Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Спомен за Тодор Хънков - емблемата на бургаския хандбал

  07-10-2018 0 4337

  Снимка: Архив „Черноморски фар“ и личен архив на семейството

  Михаил КОЛЕВ

   

  За любителите на хандбала в България името на покойния Тодор Хънков е доста добре познато. Бургазлията, роден през 1959 година, изгражда знаменита кариера като вратар, а по-късно и като треньор.

  Започва да се занимава със спорт през 1970 г., а първите си стъпки прави в училищния отбор на бургаското ОУ „Любен Каравелов“ в морския град. Увлича се по хандбала от по-големия си брат Руско, който също е известно име в хандбалните среди.

  В онези години училището е инкубатор на хандбалисти не само за Бургас, но и за цялата страна. Превръща се в ковачница на ханбалисти. От школото са излезли редица играчи, които стават част от мъжките отбори на тимове като ЦСКА, „Тракия“ (Пловдив), „ПЖИ“-София и други клубове.

  Първи треньор и откривател на Тодор Хънков е легендата Кольо Петров-Джонбул, преподавател в учебното заведение по онова време.

  „Интелигентно момче беше, да не говорим за възпитанието. Още докато беше в 4-5-и клас забелязах, че има качества, защото е висок и с дълги ръце. И си помислих: „Това момче ще стане много добър вратар“! Има и най-добрите рефлекси“, спомня си менторът на Хънков.

  В спомените за Тодор Хънков

  се връща и неговият по-голям брат Руско. Със сълзи на очи той описва какъв човек е бил легендарният играч и треньор. За него той е бил джентълмен на духа и спорта.

  „Той беше един много широко скроен човек, който в отношенията с хората винаги държеше на думата си, спазваше ангажиментите си и помагаше на всеки с каквото и колкото може. Това му спечели уважението на всички наши съотборници и приятели не само в Бургас, а и в други градове на страната. Беше боец, никога не се предаваше и винаги си гонеше целите до последно. Почти всичко, което си беше поставил като цел в живота и в спорта – той си го постигна“, разказва по-големият от братя Хънкови.

  Един от първите съотборници и най-добри приятели на Тодор Хънков – Красимир Петров, сподели, че в отбора на „Любен Каравелов“ Хънков е единственият, който е бил с една година по-малък от останалите си съотборници. Двамата са заедно на спортната сцена от 1971 година, спечелили са множество медали като ученици, включително и шампионската титла. Играят заедно до 1976 година, когато отново са първенци, този път като юноши с отбора на „Черноморец“. От тогава пътищата в спорта им се разделят, но си остават все така близки.

  „Тошко беше едно много весело момче, вечно усмихнат. Много искаше да му разказваме вицове, да се шегуваме помежду си. Ние много си го обичахме, защото той беше най-малкият в отбора. Имах щастието да играя с него и в мъжкия отбор на „Черноморец“. По състезания и по лагери винаги сме били в една стая с него. Беше отдаден изцяло на спорта, той си живееше с хандбала, беше уникален като състезател, треньор и като човек. Жалко, че го няма, но животът е такъв, за съжаление...“, не крие тъгата си и неговият близък приятел.

  Като вечно усмихнат ще бъде запомнен Тодор Хънков от неговите близки и приятели

  От училищния отбор на „Любен Каравелов“ Хънков преминава през 1974 година при юношите на местния „Черноморец“ и още през първата година отборът печели сребърните медали в Шумен. Доброто представяне продължава и през следващия сезон, за да се стигне до 1976 година, когато бургазлии стават шампиони. Веднага след това Тодор Хънков отива в мъжкия състав на „акулите“, където защитава емблемата на тима до 1979 година. В същата година отива да учи във ВИФ „Георги Димитров“ в София, а там играе играе за студентския отбор.

  Успешната кариера и развитие на бургаския състезател не остават незабелязани

  и през 1981 година той става част от националния отбор, в който се състезава над 5 години. Доброто му представяне продължава и той отива да играе в чужбина през 1990 година. Става част от тима на португалския „Кащело Бранков“, където от две години играе и по-големият му брат Руско. Двамата са първите бургаски хандбалисти, които се състезават зад граница. Тодор остава там до 1994 година, когато се връща в родния си град, заради възрастова граница, въведена от местната федерация.

  Бургаският вратар със съотборниците си от "Кащело Бранко"

  През 1985 година Хънков става и играещ треньор в „Черноморец“ - Бургас. 9 години по-късно се отдава изцяло на треньорската професия, заставайки начело на „Порт“ - Бургас. Там оставя сериозен отпечатък, спечелвайки три пъти подред шампионата на България през 1997, 1998 и 1999 година. Същевременно под негово ръководство отборът завоюва и три пъти Купата на страна – през 1996, 1998 и 1999 година. По този начин тимът му се превръща в тотален хегемон на българския хандбал за онова време.

  Лидерските качества, които е притежавал бургаският вратар, му помогнаха и в треньорското поприще, категоричен е по-големият му брат Руско.

  Играчите на "Порт" Бургас подхвърлят победоносно своя треньор Хънков

  „Най-хубавото при него беше, че на моменти беше запазил тийнейджърското в себе си. Въпреки че вече беше натрупал повечко стаж в живота, вечно си го спомням с неговата усмивка, с постоянните бъзици и закачки, но когато трябваше да бъде сериозен – беше сериозен. Той беше душата на компанията ни“, казва Красимир Петров.

  Като съотборници двамата са имали не една или две интересни случки.

  „В началото на 1974 година бяхме на лагерна подготовка в Копривщица с отбора на „Черноморец“. Лагерът си вървеше съвсем нормално, а една вечер след вечеря, тогавашният треньор Найден Милев ни каза: „Момчета, айде, поиграйте малко карти и 22-22:30 часа в леглата!“ Все едно, че ни каза точно обратното – по-големите си бяха легнали, но ние продължихме да играем карти до 1:30 часа, но Милев ни сварва с картите в нашата стая. Тошко спеше, той беше примерен в това отношение, а треньорът ни каза: След 3 минути всички облечени за тренировка!“ Това беше час и половина тренировка в зимата по снежните улици на Копривщица. И на другия ден Тошко му каза на Найден Милев: „Бат Найдене, ти мен защо ме вдигна за тренировка, аз си бях легнал“, спомня си с усмивка Петров и допълва: „да видиш на другия ден как всички си легнаха рано“.

  Именно с игра на карти е свързан и най-култовият спомен на откривателя на Тодор Хънков – Кольо Петров.

  „Като ходихме на републиканско първенство винаги на гарата сядахме в чакалнята, защото отивахме един час преди да тръгне влака. И по едно време влакът идва, всички се качваме и му казвам на Тошко: „Качвай се, че ще тръгнем без теб“, а той ми отговори: „Чакай, че имам терца“.

  След като приключва с хандбала,

  Тодор Хънков се ориентира към футбола. Там той демонстрира своите управленски качества в бургаските „Нафтекс“ и „Черноморец“, както и в „Черноморец“ (Поморие). С отбора на поморийци достигат исторически финал за Купата на България през 2010 година. Хънков бе и сред най-близките приятели на друга спортна легенда на Бургас – Димитър Димитров – Херо.

  В личен план Тодор Хънков се радваше на щастлив семеен живот със своята съпруга Бисерка и сина Георги.

  Неприятна вест обаче спохожда Хънков и неговите близки

  в началото на 2012 година.

  Лекарите му поставят тежката диагноза тумор в мозъка, който е в напреднал стадий.

  Обществеността в града се опитва да вдъхне сили на Тодор Хънков в този труден момент.

  В подкрепа на бургаската легенда футболистите на „Черноморец“ (Бургас) излизат с тениски „Тошко, заедно ще победим“ преди футболен мач, вдъхвайки кураж на своя приятел. Морална подкрепа му бе оказана и от феновете на „акулите“, които издигнат транспарант с думите: „Г-н Хънков, Бургас е с Вас!“

  За съжаление, след около десет месеца борба, на 4 ноември Тодор Хънков губи битката с коварното заболяване.

  Той обаче продължава да живее в умовете и сърцата на спортната общественост

  чрез ежегодния турнир, който се провежда всяка година в негова чест.

  През септември тази година се проведе петото му поред издание.

  „Идеята възникна в деня, в който го погребахме. Моята жена първа гласно заяви, че ще направим турнир. Първоначално планирахме той да бъде в зимната пауза между двата полусезона, но след това поразмислихме и се отказахме, защото зимата е сезон, в който може да изникнат пречки. Затова следващата година го направихме през септември, точно в навечерието на държавното първенство, което много допадна на останалите отбори, защото им е като финална подготовка преди старта. Турнирът се провежда със съдействието и под егидата на община Бургас“, разкри Руско Хънков.

  В него участие взема и германски отбор. Преди три години бившият хандбалист Пламен Курмов и първи братовчед на братя Хънкови пристига със своя немски тим, в който е треньор. От негова страна има уверение, че догодина отново ще присъстват в Бургас.

  „Ние подкрепяме тази инициатива, това е много добра идея, защото е хубаво да има повече спортни събития в града ни. За самата му организация всеки помага с каквото може“, заяви Красимир Петров.

  „Турнирът ще го има, докато можем да го провеждаме“, категоричен е Руско Хънков.

  Шест години след кончината на Тодор Хънков за бургазлии той си остава един от най-достойните мъже на града, донесъл множество успехи и поводи за гордост на Бургас.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder