Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:48Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Срам!Съветници забравиха кога са направили Янка Рупкина почетен гражданин

  26-06-2018 0 1206

  Снимка: Архив.6.12.2017

  В тотален конфуз изпаднаха съветниците на Бургас като забравиха кога точно са гласували званието на народната певица Янка Рупкина „Почетен гражданин на Бургас“. Повод бе докладната записка на кмета Димитър Николов,  с която те трябва да разрешат безплатно певицата да използва Летния театър за концерта си  „Янка Рупкина на 80“. Тя е заявила, че иска залата за благотворителен концерт. "Никъде по афишите не пише, че концерта е благотворителен и за каква кауза“, пръв започна дискусията Тодор Ангелов.

  Георги Манев изпадна в тотално срамна ситуация: „Аз не си спомням кога сме направили г-жа Рупкина почетен гражданин, сигурно е било по Йоаново време. След като направихме Порточанов спрях вече да ги броя, просто гласувам“, заяви Манев.

  Никой не го репликира в тази му част. Точно на миналия Никулден, няма и година време Общинският съвет удостои на тържествената си сесия певицата със званието. Явно паметта на определени съветници е твърде къса, има- няма няколко месеца назад.

  Тогава заедно с нея бяха удостоени още художникът Руси Стоянов(посмъртно), историкът-краевед д-р Вида Буковинова и футболистът Иван Притъргов (посмъртно). За първи път на миналия Никулден бе присъдено и званието на Кавалер на „Сребърния кръст на Свети Николай“ на Тончо Русев.

  Георги Манев обаче отиде и по-далеч в посока творчеството на народната певица, която тази година ще чества 80 години, като разбирач на фолклора допълни: „Тя не е от Бургас, тя е от община Созопол, с жителство в София. Освен това открадна всичките песни на братоведчетка си Милка Андреева“, допълни той и заяви,  че като спонсор на  събора на фолклорната носия, Рупкина не ходи.

  „Всеки има право да се възползва от тази опция, аз не съм разговорял за каузата на концерта с госпожа Рупкина, при мен дойде нейн импресарио и с остър тон заяви, че сме длъжни да й дадем безвъзмездно залата“, заяви кметът Димитър Николов.

  Мъдър тон в дискусията успя да внесе  Веселин Пренеров: "Нека да се отнасяме с авторитет и сериозност към имената в българската култура, като Янка Рупкина, Комня Стоянова, Калинка Сгурова. Тя и трио "Българка" направиха така, че да се говори по цял свят за България“.

  В крайна сметка докладната записка бе приета на ръба с 27 гласа „За“.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder