Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:01Вторник

  22 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Срещу нас се води съзнателна злонамерена кампания

  Двама треньори от Враца непрекъснато правят интриги

  10-10-2017 0 1744

  Соня Стойчева-треньор по плуване:
  Снимка:
  Интервю на Георги Костадинов

  Соня Стойчева е главен треньор и изпълнителен директор на ПК „Бриз“. Клубът е създаден през 1997 година и има вече 20-годишна история. С нея разговаряме за последните скандали около клуба и наложените наказания на Стойчева. В публичното пространство излязоха и информации за спрени субсидии на клуба от страна на община Бургас. Каква е истината, поискахме да разберем от г-жа Стойчева, която говори за тази и други и теми.

  - Г-жо Стойчева, в последно време около вашия клуб имаше дебати и скандали. Стигна се и до протестни действия в комисията по спорт. Защо се стигна до тази ситуация?

  - Около нашия клуб има кампания. Злонамерена и тенденциозна. Няма скандали. Ние продължаваме да работим и да произвеждаме шампиони. Когато се отворят и видят протоколите от състезания, истината лъсва наяве. Ние сме най-силният бургаски плувен клуб, печелим медали и титли. Два други клуба злословят и пишат доноси срещу нас. Може би защото нямат истински аргументи, които се виждат в плувните коридори. Опитват се да дискредитират клуб с 20-годишна история и вече сериозни традиции в плуването. Що се отнася до комисията по спорт, действително имаше протест от страна на родители и състезателите. Някои от тези родители не бяха допуснати да говорят пред общинските съветници и не бяха изслушани. Това е скандално. Това е и подигравка с нашия труд и с усилията и амбициите на самите родители. Но това няма да ни спре. Ние продължаваме да работим. Всеки, който иска, може да ни види по басейните в Бургас и да разбере, че в „Бриз“ всичко е поставено на професионална основа.

  - Имаше информации за наложено Ваше наказание. Става въпрос за 8 месеца лишаване от треньорски права и от правото да представлявате клуба на състезания като официално лице?

  - Има решение, което се обжалва. В съда ще стане ясно. На този етап ние оспорваме правомерността на това решение и то не може да бъде в сила. Само съдебната институция може да вземе крайното решение. Самото наказание не ме лишава от правото да водя тренировките и да упражнявам своята професия. Става въпрос, че не мога да представлявам клуба официално на  състезания. Казах ви, че ние оспорваме това. Иначе и на състезания „Бриз“ е представляван не от мен, а от сина ми Янчо Стойчев. В общи линии нещата се раздухват напълно злонамерено, но и това ще премине. Някои хора не могат да преглътнат, че ние сме значително по-добри. Успяха да ни откраднат състезатели, но пак са далече от нас.

  - Кои са тези клубове?

  - Не бих искала да назовавам имена.

  - Все пак говорим за скандал, редно е да ги назовете?

  - Става въпрос за плувните клубове „Метропол“ и „Акулите“. От тях идват доносите и недоказаните обвинения. В „Метропол“ дойдоха двама треньори от Враца, които постоянно правят интриги. Това е недопустимо. Те нямат нищо общо с бургаския спорт, но въпреки това се опитват да се намесват в процесите. Нищо няма да постигнат. Ние поддържаме добри отношения с другите два плувни клуба - „Черноморец“ и „Научи се да плуваш“. С тях проблеми нямаме. Те ни помогнаха и при организацията на турнира, който ние проведохме в Бургас. Турнир, който бе на високо равнище. Това бе отбелязано от всички участници и гости. Подобен турнир не бе провеждан от дълги години в Бургас. Явно и това е трън в очите на въпросните интриганти.

  - Към Вас имаше и обвинения, че сте допуснали на състезания плувци, които не са правомерно картотекирани?

  - Пълна лъжа. Това е невярно твърдение. Картотеките и участието им е напълно редовно. Всичко останало са спекулации. За това могат да потвърдят и самите родители на децата. Както ви казах обаче, те не бяха изслушани от съветниците в комисията по спорт.

  - Смятате ли, че отношението на съветниците от комисията е тенденциозно спрямо Вас?

  - Напълно тенденциозно и преднамерено. За съжаление хората, които работят, не биват поощрявани. Аз лично недоумявам, но това е факт.

  - Не можете ли в Бургас да изпушите „лулата на мира“ и всички хора в плуването да работят нормално и толерантно?

  - Аз никога не съм търсила конфликти и интриги. Ние, в „Бриз“, работим без да се интересуваме от другите. Вършим си нашата работа. И я вършим на ниво. Полагаме големи усилия, за да създаваме състезатели. Знаете колко е трудно в тези времена да се мотивират младите хора да се раздават в басейна, да работят усърдно, да спазват режим. Плуването е спорт, който изисква пълно себераздаване и концентрация в тренировките. Кой как работи се вижда по спортните резултати. Що се отнася до „лулата на мира“, аз нямам нищо против, но пак Ви казвам, че не аз съм предизвиквала конфликти и война. В Бургас обстановката  е трудна. Не смятам, че в момента това е възможно. Все пак се надявам, че ще има поне нормални и цивилизовани отношения в бъдеще.

  - Спряна ли и е остатъчната Ви  субсидия в размер на 25 хиляди лева до края на годината?

  - Аз съм убедена, че ще си получим парите. Това са точки, които са начислени по правилник, създаден и гласуван от общинските съветници. На базата на тези точки са начисляват и парите, които се полагат на клубовете. Нека да уточня, че тази субсидия е за резултатите, които са постигнати през 2016 година. Сигурна съм, че ПК „Бриз“ ще си вземе парите. Останалото би било незаконно решение.

  - Достатъчна ли е вече в Бургас плувната база?

  - Преди години нещата бяха много зле. Тогава се работеше изключително трудно. В един период нямаше къде да се тренира през лятото, а през зимата се разчиташе само на басейна в Младежкия дом. Благодарение на усилията и работата на кмета на града Димитър Николов се направи много в тази посока. Сега има летни басейни до експозиционен център „Флора“, има и във Ветрен. Изгради се закрит басейн в „Меден рудник“, прави се и нов басейн с олимпийски размери край комплекс „Славейков“. Нещата вървят. Искам да попитам, защо като нямаше база, клубовете в Бургас бяха по-малко? След това се нароиха желаещи. През този период Бриз продължаваше да работи и да създава шампиони. Сега е по-лесно. Смятам, че базата става все по-сериозна, за което се радвам. Има още какво да се желае, но процесите са правилни и положителни.

  - Оптимистка ли сте за българското плуване?

  - Преди години този спорт беше на много високо ниво. Всички помнят и успехите на Таня Богомилова, нейният чудесен златен медал в Сеул през 1988 година. Тогава имаше и други силни родни състезатели. Дълги години след това бяха пропилени. Все пак, в последните две-три години виждам, че има раздвижване в родното плуване. Има няколко млади и перспективни състезатели, като Антъни Иванов, които са светли лъчи. Според мен обаче държавата трябва да има много по-голям ангажимент и да отделя повече средства и внимание. Анализите сочат, че в другите държави финансовите ангажименти към спорта като цяло са много по-сериозни. У нас този социален феномен, какъвто е спортът, се неглижира и пренебрегва....

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72259
  gbp Британска лира GBP 2.22253
  chf Швейцарски франк CHF 1.72685
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder