Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:48Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 18° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Старият Айтос в изложба на айтоски художници

  24-10-2017 0 594

  Снимка: НП

  Откриха експозиция на фонда „С Айтос в сърцето"

   

   

  Фондът на Художествената галерия на НЧ „Васил Левски `1869" - Айтос пази богата колекция от картини на айтоски художници, дарили талантлив спомен на родния си град. Затова експозициите с платна от фонда винаги вълнуват и ни връщат към корените. Създават много истинска, айтоска атмосфера, и носят малко носталгия по отминалото време, в което са творили десетки местни дарования.

  Затова и тазгодишната изложба, организирана от читалищните дейци преди празника на Айтос - Димитровден, беше галерия от спомени за стария и днешния Айтос, рисуван през различни години, но с еднаква привързаност и любов.

  Цветелина Драгиева - Секретар на НЧ „Васил Левски `1869" откри изложбата. Присъстваха кметът Васил Едрев, общински съветници, културни дейци, много граждани и ученици,  „Подредени са 32 творби на 10 автори. 21 от тях са картини - живопис, акварел и масло. Има графики, скици и скулптура на Борис Станев. Тази година се навършват 110 години от рождението на Борис Станев и 120 години от рождението на Петър Станев - двете негови картини „Портрет на сестра ми" и „Смъртта на музиканта" са най-старите в експозицията. Двамата братя-творци са участвали и в освободителното движение. По-малкият брат Борис е учил в Каменоделното училище в Айтос -  представени са негови работни скици и проекти от Каменоделното училище в Айтос през 30-те години.", каза Драгиева на откриването.

   Изложбата е с наслов „С Айтос в сърцето", тъй като всички художници са с айтоски корен. Много от тях са напуснали Айтос, но всеки един има картини, свързани с родния град, такъв, какъвто го е видял и запомнил. Цигулковите изпълнения на Богомил Кралев пък бяха романтичен музикален фон, на който сякаш по-ярко изпъкнаха платната на айтоските майстори на четката. Учителят по история Николай Димитров доведе в изложбената зала ученици от СУ „Христо Ботев", които с огромно любопитство разглеждаха картините, на които са изобразени вече несъществуващи сгради и събития. 

  Няма къде другаде да видите толкова айтоски картини на едно място - като се започне от маслените картини на Петър Станев, през „Улица Чортленска", „Старата община", „Старият родилен дом", „Айтос", „Улица Шипка" на Георги Попгеоргиев и се стигне до маслената „Джамия" на най-младата от съвременните ни художници - Димитрина Мургова. Техниката и погледът към Айтос са различни, но чувството за привързаност не се е отмило с годините.

  Художникът Яни Петров, който е бил и кмет на Айтос, присъства с картините „Винпром" и „Квартал Кариерите". Спомен за рано починалия Желю Желев, който познаваме от монументите му по централната градска улица, са акварелните и маслените картини, подарени на Фонда приживе - „Мостът до ресторант Република",  „Парка", „Варови фабрики".

  И самоукият художник-турист Тодор Янчев не е забравен - тази година на изложбата е подредена картината му „Профсъюзния дом". Художникът Кръстю Недялков присъства с традиционните си графики, този път с „Пейзаж от Айтос" и картини из цикъла „Каменоделци". За първи път на изложба е показана картината на вече покойния айтозлия Димитър Тончев - "Асфалтова база". Художникът Димитър Карабашев участва в експозицията с пейзажи, „Панаир в Айтос", „Площадът".

  И е чудесно, че картините не залежават в хранилището на фонда, а греят с нова светлина в навечерието на най-айтоския празник. За по-възрастното поколение изложбата е вълнуваща среща със спомените. А за децата и младите хора - възможност да видят Айтос, такъв, какъвто вече не съществува. Такъв, какъвто е сега, ще го рисуват младите таланти, като шестокласничката Галимира, която вече има вече десетки награди от конкурси и пленери.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.