Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:54Сряда

  26 Септември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Старият Айтос в изложба на айтоски художници

  24-10-2017 0 883

  Снимка: НП

  Откриха експозиция на фонда „С Айтос в сърцето"

   

   

  Фондът на Художествената галерия на НЧ „Васил Левски `1869" - Айтос пази богата колекция от картини на айтоски художници, дарили талантлив спомен на родния си град. Затова експозициите с платна от фонда винаги вълнуват и ни връщат към корените. Създават много истинска, айтоска атмосфера, и носят малко носталгия по отминалото време, в което са творили десетки местни дарования.

  Затова и тазгодишната изложба, организирана от читалищните дейци преди празника на Айтос - Димитровден, беше галерия от спомени за стария и днешния Айтос, рисуван през различни години, но с еднаква привързаност и любов.

  Цветелина Драгиева - Секретар на НЧ „Васил Левски `1869" откри изложбата. Присъстваха кметът Васил Едрев, общински съветници, културни дейци, много граждани и ученици,  „Подредени са 32 творби на 10 автори. 21 от тях са картини - живопис, акварел и масло. Има графики, скици и скулптура на Борис Станев. Тази година се навършват 110 години от рождението на Борис Станев и 120 години от рождението на Петър Станев - двете негови картини „Портрет на сестра ми" и „Смъртта на музиканта" са най-старите в експозицията. Двамата братя-творци са участвали и в освободителното движение. По-малкият брат Борис е учил в Каменоделното училище в Айтос -  представени са негови работни скици и проекти от Каменоделното училище в Айтос през 30-те години.", каза Драгиева на откриването.

   Изложбата е с наслов „С Айтос в сърцето", тъй като всички художници са с айтоски корен. Много от тях са напуснали Айтос, но всеки един има картини, свързани с родния град, такъв, какъвто го е видял и запомнил. Цигулковите изпълнения на Богомил Кралев пък бяха романтичен музикален фон, на който сякаш по-ярко изпъкнаха платната на айтоските майстори на четката. Учителят по история Николай Димитров доведе в изложбената зала ученици от СУ „Христо Ботев", които с огромно любопитство разглеждаха картините, на които са изобразени вече несъществуващи сгради и събития. 

  Няма къде другаде да видите толкова айтоски картини на едно място - като се започне от маслените картини на Петър Станев, през „Улица Чортленска", „Старата община", „Старият родилен дом", „Айтос", „Улица Шипка" на Георги Попгеоргиев и се стигне до маслената „Джамия" на най-младата от съвременните ни художници - Димитрина Мургова. Техниката и погледът към Айтос са различни, но чувството за привързаност не се е отмило с годините.

  Художникът Яни Петров, който е бил и кмет на Айтос, присъства с картините „Винпром" и „Квартал Кариерите". Спомен за рано починалия Желю Желев, който познаваме от монументите му по централната градска улица, са акварелните и маслените картини, подарени на Фонда приживе - „Мостът до ресторант Република",  „Парка", „Варови фабрики".

  И самоукият художник-турист Тодор Янчев не е забравен - тази година на изложбата е подредена картината му „Профсъюзния дом". Художникът Кръстю Недялков присъства с традиционните си графики, този път с „Пейзаж от Айтос" и картини из цикъла „Каменоделци". За първи път на изложба е показана картината на вече покойния айтозлия Димитър Тончев - "Асфалтова база". Художникът Димитър Карабашев участва в експозицията с пейзажи, „Панаир в Айтос", „Площадът".

  И е чудесно, че картините не залежават в хранилището на фонда, а греят с нова светлина в навечерието на най-айтоския празник. За по-възрастното поколение изложбата е вълнуваща среща със спомените. А за децата и младите хора - възможност да видят Айтос, такъв, какъвто вече не съществува. Такъв, какъвто е сега, ще го рисуват младите таланти, като шестокласничката Галимира, която вече има вече десетки награди от конкурси и пленери.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66072
  gbp Британска лира GBP 2.18712
  chf Швейцарски франк CHF 1.71926
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder