Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:57Вторник

  16 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Стартира обучение за последиците от придобиване на зависимости

  04-09-2017 0 697

  Снимка:

  Сдружението „Глобален път“  стартира  обучения  и ролеви игри  за последиците от придобиване на зависимост от цигари, алкохол, хазартни игри и наркотични вещества с цел превенция на лица от целевата група от изпадане в зависимости по проект: “ЗДРАВ ДУХ , ЗДРАВО ТЯЛО” , финансиран от НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА 2017 ГОДИНА, Направление „Активизирай младите“.

   Ученици и млади хора на възраст от 15 до 18 години, които навлизат в един от най рисковите периоди на развитие e изпълнен с много трудности и предизвикателства.Това поражда вътрешни притеснения, резки физически и емоционални промени, силно любопитство и желание за експеримент. Характерно за тази възраст е че, действията и реакциите в ежедневието са под влиянието на вътрешни подтици и импулси, които в голямата си част са неосъзнати и рискови. Интересът към реалността е силно свързан с интернализиране на поведенчески модели, които са източник на удоволствия и различни по сила преживявания. Това е процес на приемане на външни за индивида поведение, качества, мисли, идеали, което по същество означава ,,да станеш като другия”. Преживяванията в този период имат решаващо значение за изграждането на индивида в следващите години до достигане на зрелостта.

      Провеждането на обучението е целесъобразно от гледна точка  повишаване информираността на лицата от целевата група за потенциалните проблеми от придобиването на вредна зависимост и приобщаването на младежи от целевата група към използването на спортни дейности като превенция за справяне с дадени зависимости вредни за социално и обществено развитие на лицата от целевата група.

   Обученията се провеждат от  гл. асистент  Иван Иванов, доктор по спортна психология  и преподавател в НСА. Той запозна присъстващите с видовете зависимости , как да ги разпознават и да се справят с тях. Участниците бяха поставяни в различни ситуации и опитите им да се справят с тях.

  Гост  бе Венцислав Костов, който е секретар на голф клуб „Кондор“  и личен треньор на Шампионът на България по голф при мъжете Любомир Костов, който направи национален рекорд и рекорд на игрището в Правец по време на отборния турнир European Team Shield. Костов старши се занимава с популяризирането на спорта „голф“ сред деца в рискови групи и деца със специални потребности (СОП).

  Той запозна участниците в обучението с правилата в спорта голф, къде се играе и неговата история, както и това че в голфа всичко има значение. Дори това, че играчът  е облечен добре, на него му дава самочувствие, ако и това бъде забелязано, особено в една тийнейджърска възраст, това е страхотен стимул.

  Основната цел на проекта е популяризиране на спорта като инструмент за здравословен начин на живот и като превенция на лица от целевата група от изпадане в зависимости.  Мястото на реализирането на тази цел  са стадионите и спортните зали.

  Целевите групи участвали в обучението са от 13 до 28 години. На обучението присъстваха и деца от центъра за интеграция в гр. Айтос  и здравният медиатор  Марияна Зърбова. Тя запозна всички с проблемите на децата от малцинствените групи.  В разговора бяха отбелязани  постижения на спортисти от ромски произход.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68795
  gbp Британска лира GBP 2.23286
  chf Швейцарски франк CHF 1.70904
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder