Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:03Четвъртък

  19 Септември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Стотици се събраха на Националния събор „Божура“

  19-05-2019 0 690

  Снимка:

  „Черноморски фар“

   

  Стотици граждани и гости на Община Средец се събраха на Националния Странджанско-тракийски събор „Божура“, който се състоя в едноименната местност. Събитието се проведе за 27-и пореден път, а организатори са Община Средец, Съюз на Тракийските дружества в България и Народно читалище „Пробуда 1897“.

  Програмата започна с отдаването на почит към паметта на Стефан Караджа, чийто паметник бе затрупан с венци и цветя.

  Официалното откриване започна с тържествено вдигане на знамето на събор „Божура” от инж. Иван Жабов, кмет на Община Средец. Сред официалните лица бяха и Веселин Люцканов, секретар на Областна управа - Бургас, Красимир Премянов, председател на Съюза на Тракийските дружества в България, Стефан Колев, председател на ТД „Странджа“ Бургас, Божанка Николова, председател на ТД „Лазо Лазов“ - Средец.

  По време на церемонията специални юбилейни медали по повод 175 години от Рождението на Капитан Петко войвода бяха раздадени в знак на благодарност и признателност за труда и усилията положени в насока запазване и предаване на българското тракийско наследство. Такова отличие получи и Стефан Колев председател на ТД „Странджа“, който се обърна пред събралите се членове с думите:

  „Еднаквите радости, еднаквите скърби, общите борби и надежди, общият исторически живот в миналото създават оная душа, която кара българите, където и да са те, да се чувствуват като едно цяло, като синове на едно голямо семейство. И тоя общ вековен живот, това емоционално единство на нацията създава закрилата на културното единство на българите, опазването и предаването през поколенията на традициите (песенното и танцово богатство). Нека направим усилия да се отърсим от това противостоене един на друг. Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух!”

  Специален юбилеен медал беше връчен и на зам.-председателя на дружеството и директор на ОДК-Средец Лазар Налбантов.

  Над 100 бяха участниците, които се впуснаха в надпяванията на фолклорния събор. Призът „Комня Стоянова“ спечели Велина Стойкова, която се представи с песен на народната певица.

  Празникът завърши с концерт на странджанските изпълнители Жечка Сланинкова, Янка Рупкина, Калинка Згурова, Радостина Йовкова, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов и Манол Михайлов.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.