Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:48Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Сурови мерки срещу бракониерите предвиждат промени в Закона

  Може да се стигне включително и до затвор

  19-06-2018 0 941

  Доц. д-р Галин Николов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури:
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

   

  Доц. д-р Галин Николов е на 39 години, семеен, с две деца. Роден е в Стара Загора. Там е завършил Тракийския университет – Аграрен факултет – „Екология и опазване на околната среда“. Доцентурата му е също там и е на тема: „Рибарство, аквакултури и промишлен риболов“. Зодия „Водолей“.

   

   

   

   

  -        Господин Николов, само преди около 20 дни бе открит офис, и Бургас  стана   третият център в Черно море по проекта „BlackSea4Fish", след испанския град Малага и ливанската столица Бейрут. Можете ли да споделите наблюденията си върху този проект и някакви реални практически  факти от новия офис?

  -        Това е първият изнесен офис за Черно море в Европа, от който ще се ръководи целият проект „BlackSea4Fish“ на Генералната комисия по рибарство в Средиземно море  към Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН. Този проект е от изключителна важност, защото съвместно с всички страни от Черноморския регион ще събираме, обобщаваме и анализираме данните за Черно море. Това се случва за първи път и ние го ръководим.

  -        За първи път у нас се чества и Международният ден за борбата срещу незаконния, недеклариран и нерегламентиран  риболов. На 5 юни  рибари и представители на ИАРА  проведоха дискусия по наболелите въпроси в сектора – та еднакви ли са тези наболели въпроси, или с рибарите стоите от двете страни на барикадата?

  -        За първи път тази година честваме Международния ден за борба с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов, който съсипва богатството на морето и краде от печалбите на изрядните рибари. За всички нас всеки ден е ден за борба срещу бракониерския риболов. Доброто сътрудничество между администрация, бранш и наука, информираност и взаимна помощ - това е единственият начин да успеем. За всички нас това е усилена работа, а за всички рибари в морето - това е животът им. Радвам се, че отбелязахме празника заедно. Това ще стане традиция и вярвам, че съвместните ни усилия рано или късно ще доведат до положителни резултати.

  -        Дадохте старт и на мащабна информационна кампания – какво съдържа тя?

  -        Тази година насочваме усилията си към рисковите групи в региона с цел да дадем повече информация за незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов, за вредите от него. В световен мащаб щетите от тази дейност възлизат на над 10 милиарда евро годишно. Започнахме дискусията сред широк кръг от субекти, участващи в процеса, разпространихме плакати и листовки, проведохме и продължаваме да провеждаме постоянни срещи с рибари, любители риболовци и производители на аквакултури. Предвиждаме да насочим вниманието си и към подрастващите, за да възпитаме у тях от ранна детска възраст дълбоко и истинско разбиране на проблема… за да не се сбъдне индианското пророчество, че "…когато последната риба бъде уловена, едва тогава хората ще разберат, че парите не се ядат".

  -        Какъв е общият профил на бракониера – непрекъснато четем иззети мрежи, риба, дадена на социален дом. Това бедни и гладни хора ли са, или бракониерстват от любов към спорта…

  -        В по-голямата си част, нарушителите са едни и същи хора. Ето защо от тази година, след съвместно предложение на ИАРА, любители-риболовци и депутати, най-сетне тази дейност се криминализира и в закона. До броени дни очакваме Народното събрание да приеме текстовете, след което мерките към нарушителите ще бъдат по-сурови и адекватни на извършените престъпления, може да се стигне включително и до затвор.

  -        Знаем, че лекарите от Спешна помощ ги бият, горските също…шофьорите по пътищата размахват пищови – при вас как е положението? Има ли заплахи към Ваши служители? Как се справяте?

  -        И при нас не е по-различно, напоследък  зачестиха случаите на посегателства срещу инспекторите на ИАРА, което, от една страна, говори красноречиво, че колегите си вършат работата съвестно - с риск за здравето и живота си. От друга страна - това е сигнал, че промените, които ще бъдат направени с последната промяна в закона, са належащи и адекватни.

  -        Какви видове риба най-често се бракониерстват – това предполагам  зависи и  от региона?

  -        Видовете, които са обект на бракониерство, зависят от региона, от сезона и от търсенето на пазара. Най-често при проверките си хващаме незаконен улов на каракуда, шаран, толстолоб, калкан и др. Последният случай за калкана е от почивните дни, когато конфискуваното количество възлизаше на близо 400 кг - калкан, който дарихме на „Социален патронаж" в Бургас. За съжаление, несъобразяването със забраните води до намаляване на рибните ресурси както във вътрешните водоеми, така и в Черно море, и в река Дунав. Ето защо, паралелно с контролните функции, които изпълняваме, ние регулярно полагаме грижи и за възстановяването на рибните ресурси. Това се случва с подкрепата на политическия кабинет, Министерството на земеделието, храните и горите, на местната власт, неправителствения сектор и множество частни лица.

   

  -        Лятото кои са ви най-големите главоболия. В тях влиза ли и бялата мида, която обикновено се бракониерства за износ в Гърция?

  -        Лятото е тежък сезон, първо, заради повишеното търсене от страна на туристите на прясна риба и морски дарове, което увеличава случаите на бракониерство и продажбата на незаконно уловена риба с неясен произход. През изминалата година имаше и немалко случаи на намерени трупове на делфини, поради масово заболяване - че тогава несправедливо бяха набедени  рибарите. Надяваме се тази година всичко да е наред и популацията да се развива нормално.

  Бялата мида действително е проблем, но се надявам в най-скоро време да стартираме изследвания за запаса за този вид в Черно море по програма „Морско дело и рибарство", за да съберем данните, необходими за въвеждане на регулация и за защита на бизнеса на стотици рибари.

  -        Опазване на видовете в Черно море – това е една от основните задачи на Агенцията. Преди година-две – научно светило бе казало, че и цацата е застрашена и при нейния улов също трябва да има квоти. Това вярно ли е?

  -        Основната функция на ИАРА е опазването на рибните ресурси, включително и цацата, която е квотиран вид, заедно с калкана. Статистиката показва, че цацата не е застрашен вид и нейният улов е устойчив. В последната година рибите, които се улавят, са дребни, но това не значи, че е изчезващ или застрашен вид. Ние работим в тясна връзка с учените и всяка година правим по две изследвания на популацията. Към момента нямаме основания за тревога.

   

  -        Всички сектори се оплакват от липса на специалисти. Наскоро видях и обява на Агенцията, че търси човек. Проблем ли е  осигуряването на служители?

   

  -        Подготвени хора не липсват, но за да е ефективна работата им, трябва да я усещат и като кауза - ето защо държим изключително много на мотивацията. Работата в екип (особено по време на проверки) е от ключово значение, за да може служителите ни да са максимално ефективни и спокойни, докато упражняват професията си. Изискванията ни се повишиха и във връзка със зачестилите съвместни проверки с държави от Европейския съюз, при което доброто владеене на западни езици също е предимство. 

  -        И  последно се изкушавам да попитам, какво се промени откакто Агенцията е в Бургас?

  -        ИАРА трябва да е на брега на морето и в близост до рибарите. Още повече, че Черно море е от стратегическо значение за Европейския съюз като източна граница. Мога да гарантирам, че през последната година и половина сме постигнали успехи, които преди това са били невъзможни - и поради отдалечеността. Част от тях - повишаването на квотата за калкана, положителни доклади на Европейската комисия по отношение на контрола, криминализирането на бракониерството, домакинствата на работните срещи на групата за Черно море, а също неформалната среща да директорите и аташетата по рибарство, която ще се проведе тази седмица в Бургас в рамките на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз и много други.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder