Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:11Вторник

  18 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Световно признат кларнетист свири в Бургас

  05-09-2019 0 606

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Един от най-известните френски кларинетисти със световна солистична кариера – Пол Мейер (Paul Meyer), заедно с дамата на кларнета проф.  Деница Лафчиева, ученичка на проф. Петко Радев, са в Бургас. Днес, четвъртък, заедно с пианистката Мария Принц ще изнесат концерт за ценителите на музиката в града в залата на Областна управа, която е предоставена безвъзмездно.

  Мейер ще свири за първи път в България на бургаска сцена.

  С всеки концерт на преподаватели от майсторските класове по кларинет екипът на Академията отдава почит към делото на един велик български музикант, основоположник на Лятната академия на изкуствата и съмишленик – проф. Петко Радев.

  Двамата звездни преподаватели Мейер и Лафчиева водят майсторски клас по кларинет от 2 до 8 септември в залата на Арт Прим център (срещу хотел „Приморец“ на улица „Александър Батенберг“ 12). Учениците са десет – от Китай, Австрия, Румъния, Швейцария и България.

  Петя Великова, председател на Лятната академия на изкуствата, сподели пред репортер на „Черноморски фар“, че родителите на участника в майсторския клас от Румъния до последния момент са питали по телефона дали наистина тези именити музиканти ще пристигнат в Бургас, за да обучават младите таланти. „Майката не можеше да повярва, че в България, в Бургас идва такова световно име като Пол Мейер, за да сподели опита си“, подчерта Великова. По нейните думи атмосферата в майсторския клас е невероятна, затова има и непрекъснато слушатели в залата.

  На 8 септември е заключителният концерт на участниците в майсторския клас. На пианото ще им акомпанира Мария Принц. Този концерт ще бъде също в залата на Областна управа - Бургас. Входът за него е свободен.

  Пол Мейер е гастролирал като солист в Европа, САЩ и Австралия. Записал е над 50 диска за най-големите звукозаписни компании. В последните години  развива и успешна кариера като диригент. От есента ще бъде главен диригент на камерния оркестър в Манхайм. Носител e на най-високия орден за изкуство и култура във Франция (Орден на Почетния легион). На 2 септември Пол Мейер бе поканен от Еманюел Макрон да изнесе концерт в Елисейския дворец.

  Проф. Деница Лафчиева е ученичка на проф. Петко Радев. Нейни преподаватели още са и били проф. Петер Шмидл в Академията във Виена и проф. Андрю Маринър в Лондон. Днес тя има световна кариера. От тази година тя ще бъде първият професор от България преподавател в изключително престижната Музикална академия в град Бреша, Италия.

  Лятна академия на изкуствата се утвърди като образователна платформа, отворена за млади таланти от различни области на изкуствата, без възрастови ограничения. Изискването е участниците да се обучават в училища или университети по изкуствата, или да са лауреати на престижни международни конкурси.

  В Академията са преподавали утвърдени творци като: проф. Петко Радев, проф. Ростислав Йовчев, проф. Ангел Станков, българската джаз легенда Йълдъз Ибрахимова, Веско Ешкенази, театралният режисьор Явор Гърдев, Борислав Петранов, Касиел Ноа Ашер, проф. Светозар Бенчев и много други.    

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.