Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:16Петък

  22 Март 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Талантът на децата остава в застой, ако не се развива

  Ежегодно обучаваме около 200 изявени ученици в областта на науката, изкуството и новите технологии

  16-05-2018 0 1029

  Пепа Николова:
  Снимка:
  Интервю на Ина Петрова

  - Г-жо Николова, през март открихте в Бургас първа по рода си безплатна читалня с литературен клуб за деца между 6 и 13 години, които запознавате с езика на литературата по забавен и достъпен начин. Какъв е интересът от страна на децата, на фона на масовата мода на смарт-телефоните и компютрите?

  - Интересът е доста голям. Доброволците ни, които са деца от другите ни проекти, с удоволствие запознават по-малките деца по интересен и забавен начин с чудния свят на литературата. Два пъти в седмицата провеждаме литературни беседи „Деца таланти четат на деца“. Изключително успешни са срещите и събитията ни с нашумели родни детски автори, както и тематичните събития – Ден на книгата, Ден на Шекспир, Ден на Европа и много други. На тези събития присъстват по наша покана класове от различни бургаски училища – една от последните ни среща бе с четвърти „В“ клас от ОУ „Св. Княз Борис Първи“. Чудесен клас! Срещата бе с писателката Яна Вълчева, която запозна децата с творбите на Шекспир.

  - Ще продължи ли проектът и след лятната ваканция?

  - Проектът „Литературен клуб-читалня „Малкия принц“ е постоянен и тепърва предстоят още много инициативи. Радваме се, че все повече директори на училища, преподаватели, начални педагози, проявяват интерес и ни се обаждат за срещи. Най-доброто предстои!

  - Всъщност, главни действащи лица, наред с авторите, са по-големите ученици, които увличат по-малките и ги посвещават в света на книгите.

  - Да, точно така – децата са нашият най-важен потенциал. И, разбира се, авторите, които идват при нас. Сътрудничим си както с доказали се във времето, така и с млади сега представящи своя дебют автори. Хора, които могат да предадат нещо полезно и интересно на децата. А те им задават чудесни въпроси. По-хубави въпроси от детските въпроси за мен няма. Обмисляме литературният клуб да има сбирки повече от два пъти седмично, за да могат повече деца да се докоснат до книгите. Така че набираме доброволци.

  - Новатори сте и в други прояви за децата, като например математическия турнир за деца от предучилищна възраст, давате също така стипендии на изявени ученици. Разкажете повече за другите си прояви.

  - Страхотни мероприятия имахме през годината, като започнем от литературния ни конкурс, който е за цяла България. След това организирахме конкурса за рисунка „Моят ангел - мама“, 4-та регионална олимпиада по информационни технологии за по-големи и за по-малки деца, като досега в Бургас не бе правена подобна олимпиада по информатика за толкова малки деца. Много успешно мина и Първият математически турнир за деца от предучилищна възраст „Многознайко“. Той е първи по рода си за Бургас и региона. Това, което ни предстои, е самостоятелна изложба на 15 май на две от нашите най-талантливи деца от школата ни по рисуване, графика и живопис. Те са блестящи! На 21 май е Годишният празник на Фондация „Шанс за децата на България“ и на Център за млади таланти. Тази година той ще се проведе в хотел „Приморец“, където ще направим премиера на документален авторски филм за Фондацията, за Центъра, за възпитаниците ни, за работата ни през всичките тези години. Ще представим и авторско модно ревю на талантите ни по моден дизайн, както и Годишна изложба на възпитаниците ни по изобразително изкуство. Ще наградим за осма поредна година и най-успелите таланти на България.

  - Как успявате да поддържате такава мащабна дейност, кой я обезпечава?

  - Център за млади таланти отвори врати преди 7 години, като пилотен и най-голям проект на Фондация „Шанс за децата на България“. Тя е основана през 2011 година от група ентусиасти, радетели на благотворителността. Мисията на Фондацията е да подкрепя и подпомага таланта на българските деца. Центърът за млади таланти в Бургас е единствен европейски сертифициран център за подкрепа развитието на таланти в България.

  - Реализирате една наистина благородна идея на родолюбиви българи. Какво искате да покажете?

  - Според нас и според хората, които стоят зад тази чудесна идея, талантливи деца в България има страшно много, които обаче невинаги имат шанса да го развият, няма кой да им подаде ръка. Ето например момичетата ни с предстоящата дебютна изложба са при нас от три-четири години, през които се развиха и израснаха много.

  - Заплащат ли се заниманията в Центъра?

  - Най-добрите и изявените таланти при нас се обучават безплатно след положени тестове, за останалите обучението е платено, което много често действа като стимул да стават все по-добри. Проектите ни са авторски, а всички материали, необходими за часовете, са осигурени от нас. На децата освен теоретично, предлагаме и практическо обучение, което е изключително важно. Например по проекта „Въведение в програмирането“ за младежи от 9 до 12 клас най-изявените отиват на едноседмична практика в една от най-големите международни софтуерни компании в София, за наша сметка. Имали сме обучения по немски и английски език за екскурзоводи и на нашите възпитаници сме осигурявали практика в Слънчев бряг, Несебър. Организираме пленери, изложби и много други по изкуства.

  - В какви направления подкрепяте децата? И с колко деца сте работили през годините?

  - Направленията, в които работим, са науката, изкуството и новите технологии. Всяка година имаме около 200 деца, които се обучават при нас. През лятото имаме и летни занимания. Това означава, че за 7 години това са над 1500 деца. Имаме топли отношения с всички деца. Следим с интерес развитието им и след като вече не са при нас и са се реализирали у нас или в чужбина. Те са винаги добре дошли при нас!

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7176
  gbp Британска лира GBP 2.25716
  chf Швейцарски франк CHF 1.72945
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder