Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:02Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Търговци искат по-осветена и зелена „Богориди“

  11-03-2018 0 1393

  Снимка: Борислав Пенков

  Миналата седмица в Бизнес инкубатора се проведе среща, на която бяха поканени собственици, наематели и живеещи на „Богориди“, на която трябваше да дадат своите идеи за бъдещата визия на булеварда и как той да  придобие дух и облик. Оказа се, че на срещата, на която читалище „Хамалогика“ бяха посредници на Община Бургас обаче присъстваха само шестима наематели на помещения. Тогава търговците останаха изненадани, че няма представител на Община Бургас за разлика от вчерашната среща, на която присъстваха главният архитект на града Веселина Илиева и директорът на Дирекция „Приморие“ Наталия Аргирова. Именно поради липсата на представител на администрацията, тогава наемателите подходиха скептично към срещата, но не пропуснаха да изкажат своите забележки. Всички се обединиха около главния проблем, че улицата няма добра сянка и растителност и лятото напича много.

  „Моите колеги се оплакват предимно от това, че улицата е много слънчева и няма дървета по нея. Това е много важно, защото докато се скрие слънцето до 18-19 часа, единствено хора, които отиват или се връщат от плаж минават от там. А това не е редно, тя е основна улица“, сподели пред репортер на „Черноморски фар“ Иван Стоянов, наемател на магазин по булеварда.

  Друго притеснение, което имаха търговците, бе унифицираната визия на тентите и чадърите. „Поставянето на една нова тента представлява огромни средства. В края на краищата работата, от която печелим е за няколко месеца, а наемите ни са целогодишни. Собствениците пък не ги е грижа за нищо друго, освен да си прибират наемите“, заяви Стоянов.

  Красимира Иванова, наемател и собственик на ресторант, също бе притеснена, че разходите за тентите ще паднат върху наемателите. „Тепърва ще видим какво е решила общината, но какво правим при завареното положение с тентите? Една може да струва 200 лева, но може да струва и 3000 лева. Когато ти си направил една такава инвестиция миналата година, какво правим сега? Моите притеснения са, че ние, наемателите, ще трябва да направим отново една такава сериозна инвестиция“, коментира тя.

  На срещата от 1-ви март бе обсъждано и как булевард „Богориди“ да придобие такава визия, че да се превърне в нещо от сорта на „Капана“ в Пловдив или редица други европейски градове, в които има подобни улици, които съчетават визията на търговските обекти по тях. Амстердам, Манчестър и други бяха дадени за пример на бизнес съдружия или как в едно помещение се помещават няколко бизнеса. Бургаските търговци обаче не бяха много сигурни дали подобно нещо може да се случи в Бургас. „Едно заведение, което е атракция за много хора, може да пречи на съседния обект в такъв случай. Нека да видим първо какво ще се случи по проекта, защото досега чуваме само слухове“, обясни магазинерът Стоянов.

  Той е на булеварда едва от година и не може да коментира дали сегашните ремонти се отразяват на бизнеса. Красимира Иванова обаче е категорична, че много обекти са затворили заради тази дейност. Такъв обаче бе казусът и с „Александровска“ и „Фердинандова“, когато се извършваха и техните ремонти. „Много обекти затвориха сега заради ремонтите и то е видимо. Това са огромни загуби за нас. Тежко е – наеми, персонал, ток, сметки. Работа няма, но разходите вървят. Няма лошо, че общината има визия за улицата по някакъв начин. Ремонтът обаче не върви много бързо. Ние разбираме, че няма как да работим през това време, но зимата беше доста топла, а цял декември на тази улица не се работи“, заяви тя.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder